Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για απευθείας συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διήμερο στην Πορτογαλία. Συναντήσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά λίγες την περίοδο του κορονοϊού και πάντοτε προσφέρουν ευκαιρίες για ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα εκτός της επίσημης ατζέντας.
Ο πρωθυπουργός νωρίς το μεσημέρι θα βρίσκεται στο Πόρτο για να λάβει μέρος στη λεγόμενη κοινωνική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φιλοξενείται από την πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου.
Παρότι η σύνοδος έχει άτυπο χαρακτήρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι θα είναι η πρώτη που διεξάγεται με φυσική παρουσία από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν και μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν την περίοδο αυτή τη Γηραιά Ήπειρο. Ανάμεσα τους θα τεθεί το θέμα της χρήσης του πράσινου πιστοποιητικού ενόψει της τουριστικής περιόδου και η εξέλιξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων στις χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή όμως οι 27 θα συζητήσουν και για τις πατέντες των εμβολίων, μετά την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπάιντεν.
Πρόκειται για το ζήτημα που έχει ήδη θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Απρίλιο του 2020 και τον Μάιο του 2020 και αφορά στην ανάγκη να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι πληροφορίες μάλιστα επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει στην τοποθέτηση του την ανάγκη χαρακτηρισμού του εμβολίου ως δημόσιου αγαθού.
«Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης με τους πιο ευάλωτους. Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν πρέπει να έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στο εμβόλιο. Όταν μιλάμε για μεταδοτικές ασθένειες η ασφάλεια του ενός είναι η ασφάλεια όλων» ανέφερε στις 4 Μαΐου 2020 ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που θα σημείωσε ξανά στη σύνοδο της Πορτογαλίας.
Οι 27 πάντως αναμένεται να επικεντρωθούν στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και στο Σχέδιο Δράσης για την επιτάχυνση υλοποίησής του, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Μαρτίου.
Βασικός στόχος θα είναι ο καθορισμός της ευρωπαϊκής ατζέντας κοινωνικής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία και η αντιμετώπιση των σημερινών και αυριανών προκλήσεων ώστε να μη βρεθεί καμία χώρα στο περιθώριο.