Είναι ίσως από τις λίγες φορές που οι καλλιτέχνες δηλώνουν… απολίτικοι. Ότι δεν είναι ειδικοί στα γεωπολιτικά και δεν παίρνουν παραταξιακές θέσεις, συμμετέχουν όμως σε μια συναυλία που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να ξεκαθαρίσει αν τη χρηματοδοτεί ενώ ο διοργανωτής δηλώνει πως όλα γίνονται εθελοντικά. Και επιτίθεται στη Ν.Δ με ρητορική αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σύνθημα «είμαστε με την ειρήνη» και η καταγγελία της εισβολής της Ρωσίας γίνεται το άλλοθι των ίσων αποστάσεων μεταξύ θύτη και θύματος. Την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί όλον τον κόσμο με πυρηνικό ολοκαύτωμα αν δεν τον αφήσουν να ισοπεδώσει την Ουκρανία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της εισβολής έχει κρατήσει αποστάσεις με στελέχη του να βάζουν αυτό το «αλλά» μεταξύ μιας απαλής καταδίκης της εισβολής και μιας επεξήγησης για τους δυτικούς στη λογική της σοβιετικής εκδοχής του «και εσείς βασανίζατε τους μαύρους» που αποτελούσε τη μόνιμη απάντηση σε όσα οι ΗΠΑ καταμαρτυρούσαν στους στην κομμουνιστική Ρωσία.
Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα το πως τοποθετείται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ό,τι κι αν επικαλείται ο πρόεδρος Πούτιν. Ίσες αποστάσεις δεν χωρούν όταν μια χώρα εισβάλλει σε μια άλλη» ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα το Βήμα.
Συνέχιζε όμως λέγοντας επί λέξη: «Αλλά θα ήταν λάθος να μη μιλάμε για το πώς φτάσαμε ως εδώ και να μπαίνουμε σε φοβικές λογικές. Να μη μιλάμε π.χ. για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν εκμεταλλεύεται το "προηγούμενο" των επεμβάσεων της Δύσης, που παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο, για να δικαιολογήσει τη δική του εισβολή. Πολλοί λένε ότι αυτή η στιγμή είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης.
Ας θυμηθούμε πώς αντέδρασε η Δύση μετά τη 11η Σεπτεμβρίου. Όχι μόνο σε σχέση με το Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά και σε σχέση με τη Ρωσία. Η κυβέρνηση Μπους, αντί να προωθήσει μια αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφαλείας, όπως συμφωνήθηκε με τη Ρωσία το 1999, προέβη σε εξαιρετικά προκλητικές και κοντόθωρες κινήσεις».
Και είναι αυτό ακριβώς το «αλλά» που δίνει άλλοθι στην απόφαση του καθεστώτος Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία και επί ένα μήνα να κατεδαφίζει πόλεις στις οποίες όμως ζουν άνθρωποι. Παιδιά, γυναίκες, γέροι και άμαχοι συνολικά θύματα αυτής της εισβολής. Νεκροί ή πρόσφυγες σε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων στην Ευρώπη τα τελευταία πολλά χρόνια.
Η συναυλία που διοργανώνει η ΜΚΟ Αλληλεγγύη για Όλους. Η συμμετοχή μεγάλη και η αποκάλυψη ότι τα τηλέφωνα παραπέμπουν στη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου αποτέλεσε και την αιτία μια μεγάλης συζήτησης πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που στο κεντρικό σύνθημα της συναυλίας δεν υπάρχει μια κάθετη και ξεκάθαρη καταδίκη της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία.
Το αίτημα της Ν.Δ να διευκρινιστεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτεί τη συναυλία καλύφθηκε πίσω από γενικόλογες αναφορές του ηθικού πλεονεκτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της διαφορετικής ιδεολογίας με την «κακιά δεξιά». Απάντησε όμως ΜΚΟ. Με μια ανακοίνωσης που προκαλεί ερωτήματα. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που η ίδια και στο παρελθόν έχει επιτεθεί στη Ν.Δ. για την πολιτική που εφαρμόζεται στο προσφυγικό.
Τι αναφέρει η ΜΚΟ; Τα εξής:
«Με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κυβερνητικού κόμματος αποκαλύπτεται, ποιος βρίσκεται πίσω από το όργιο διαστρέβλωσης, παραχάραξης και συκοφαντίας που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενάντια στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτήν».
Και συνεχίζει με μια αναφορά που παραπέμπει στις καταγγελίες των τελευταίων χρόνων του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία αν μη τι άλλο αφαιρεί τον απολίτικο μανδύα που ενδύονται οι συμμετέχοντες στη συναυλία αφού σημειώνει:
«Όσο για το ερώτημα σχετικά με τα έξοδα της συναυλίας, θέλουμε να ενημερώσουμε το κόμμα που χρωστάει 400 εκατομμύρια ευρώ, ότι η συναυλία γίνεται με την εθελοντική προσπάθεια και συνεισφορά όλων των συντελεστών της».
Η ΜΚΟ καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα και την κυβερνώσα παράταξη την ώρα που συντελεστές της συναυλίας (όλοι οι συμμετέχοντες αφού συμβάλλουν ως εθελοντές) δηλώνουν για παράδειγμα ότι δεν μετέχουν σε πολιτικά και παραταξιακά παιχνίδια. Παραπέμπει δε σε ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση και η αφίσα της συναυλίας, όπου αναφέρεται η φράση περί καταδίκης της εισβολής στην Ουκρανία.
ΥΓ. Οι καλλιτέχνες πάντως δεν έχουν δείξει ίδια θέρμη για συμμετοχή σε τηλεμαραθώνιο υποστήριξης της Ουκρανίας από συναδέλφους τους, τους οποίους οι ίδιοι κατατάσσουν όπως φαίνεται εκτός του ιδεολογικού κατεστημένου της αριστεράς που δείχνει να κυριαρχεί στο χώρο.
ΥΓ2. Η ξεκάθαρη καταδίκη της εισβολής Πούτιν χωρίς αστερίσκους και αλλά και χωρίς γενικεύσεις θα αποτελούσε την καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να δηλώνουν πως δεν δίνουν άλλοθι. Η ειρήνη σε όλο τον κόσμο αποτελεί μια ευχή που γίνεται από όλους. Όταν υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις και απειλές για πυρηνική απάντηση δεν μπορεί ο καλλιτεχνικός κόσμος να σιωπά και να δηλώνει πως δεν εμπλέκεται στην… πολιτική.