«Πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ» εκπροσωπεί ο Σταύρος Κοντονής σύμφωνα με την Κουμουνδούρου και αίφνης αναγορεύθηκε σε «εχθρό» του κόμματος. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανακοίνωση – μνημείο σταλινισμού και κινδυνεύει με διαγραφή ίσως και από τις κοινές φωτογραφίες με τους συντρόφους. Πολύ πριν τον Κοντονή ανάλογη θέση είχε πάρει όμως και η νεολαία...
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης με ευθεία επίθεση και τον αναγόρευσε σε εχθρό του κόμματος, αλλά και της αριστεράς συνολικά διότι μίλησε για ανεπίτρεπτα λάθη ως προς τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που οδηγούν σε μειωμένες ποινές για την Χρυσή Αυγή.
Η απάντηση της Κουμουνδούρου αναδεικνύει και το σοκ που υπέστη αφού μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».
Ουσιαστικά ο Σταύρος Κοντονής εντάχθηκε στη «λίστα των εχθρών της αριστεράς». Τη λίστα στην οποία βρίσκονται όλοι όσοι άσκησαν και ασκούν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι έχουν στοχοποιηθεί κατ επανάληψη. Από τους «μερκελιστές» και τους «γερμανοτσολιάδες» τους παρελθόντος μέχρι τους «νεοφιλελεύθερους», τους «δεξιούς» και τους ακροδεξιούς που δεν έχουν περπατήσει στους δρόμους της Γένοβας και επιβουλεύονται την επιτυχία της «κυβερνώσας αριστεράς».
Μόνο που ο Σταύρος Κοντονής ήταν ένας από αυτούς. Υπουργός Δικαιοσύνης με υφιστάμενο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τον οποίο και έχει αδειάσει στο πρόσφατο παρελθόν με αφορμή την υπόθεση της σκευωρίας της Novartis. Οπότε οι αποκαλύψεις του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και έρχονται την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούσε να εισπράξει έστω λίγα ψίχουλα από το αντιφασιστικό κίνημα που δημιουργήθηκε κάνοντας δηλώσεις κατά της Χρυσής Αυγής.
Ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση διαχειρίστηκε την Χρυσή Αυγή είναι γνωστός. Και αυτά που ο Σταύρος Κοντονής αποκάλυψε σχετικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα επίσης. Απλά όταν τα λέει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που μάλιστα έχει διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης αποκτούν άλλη βαρύτητα. Ίσως και γι αυτό να επέλεξε η Κουμουνδούρου αυτή την ευθεία επίθεση που φτάνει στα όρια της στοχοποίησής του.
Με τον ίδιο να κάνει λόγο για συκοφαντίες αλλά και για σταλινικές λογικές από την ηγεσία της Κουμουνδούρου αξίζει να αναφερθεί ότι ο Στάλιν, ο πατερούλης της Σοβιετικής Ένωσης και της αριστεράς, όταν χαρακτήριζε κάποιους ως εχθρούς του κόμματος ( πέραν των γνωστών μεθόδων που ακολουθούσε) προχωρούσε σε ακόμη ένα βήμα στην περίπτωση που ήταν συνεργάτες του στενοί. Τους διέγραφε και από τις κοινές φωτογραφίες.
Είναι γνωστή η ιστορία του Νικολάι Γιεζόφ (καμία συσχέτιση με τον πρώην υπουργό) τον οποίο διέγραψε από την κοινή φωτογραφία τους. Όπως και αυτή της φωτογραφίας με τον κομισάριο Νικολάι Αντιπόβα,τον Σεργκέι Κίροφ και τον Νικολάι Σβέρνικ. Τους διέγραφε έναν έναν μέχρι που στο τέλος έμεινες μόνος του…
Βέβαια αυτή δεν ασκούσαν κριτική. Ήταν όμως τελικά «εχθροί του κόμματος» όπως και πολλοί άλλοι που διεγράφησαν ακόμη και από αναφορές σε βιβλία ή εφημερίδες του κόμματος.
Ο Σταύρος Κοντονής δεν κινδυνεύει από αυτό αλλά από διαγραφή. Αν και ο ίδιος είχε ανακοινώσει στον Αλέξη Τσίπρα την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος στα οποία μετείχε.
Το ερώτημα όμως που πλέον τίθεται είναι αν υπάρχει ενδεχόμενο διαγραφής και της νεολαίας του κόμματος. Πρώτη αυτή άλλωστε είχε καταγγείλει πως «είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας».
Και το είχε πράξει από το 2019 όταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ψήφιζε άρον άρον, μόλις δύο ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές τις αλλαγές.
Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε πως:
«Αναφορικά με το νέο Άρθρο 187 Π.Κ., ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους. Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης», είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής».