Την ώρα που η περίμετρος της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα μας διευρύνεται για να καλύψει περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να πλησιάσει το ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών στα τέλη Μαΐου. Μία πρόβλεψη που στο εσωτερικό της κυβέρνησης λειτουργεί ως βαρόμετρο για την υλοποίηση των επόμενων βημάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πριν όμως φτάσει εκεί ο πρωθυπουργός έχει να προσπεράσει ένα εμπόδιο που μπορεί, εάν δεν προσεχτεί, να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Πρόκειται για την εορταστική περίοδο του Πάσχα, όπου βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν οι συνωστισμοί.
Η εκτίμηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι η πανδημία καταγράφει το τελευταίο διάστημα πτωτική τάση. Μία τάση που δεν έχει ακόμα ούτε σταθεροποιηθεί ούτε και έχει επιδράσει ευεργετικά στην ασκούμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παρόλα αυτα η μείωση εφόσον συνεχιστεί μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για έλεγχο του κορονοϊού στη χώρα. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πάντως δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους για το πώς τελικά θα εορταστεί το Πάσχα χωρίς να προκληθεί περαιτέρω διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα η ανησυχία εστιάζεται σε δύο παραμέτρους :
- Σε όσους «απείθαρχους» ψηφίσουν τα περιοριστικά μέτρα και καταφέρουν να εκδράμουν εκτός της «κόκκινης» Αττικής, μεταφέροντας τον ιό.
- Τις πιθανές ουρές που μπορεί να σχηματιστούν στις εκκλησίες κατά την περιφορά του επιταφίου και της αναστάσιμης ακολουθίας.
Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά και η αποτύπωση στα επιδημιολογικά δεδομένα είναι μικρή τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μία πολύ θετική εξέλιξη.
Το βέβαιο πάντως είναι, ανεξαρτήτως της εικόνας που θα καταγραφεί το Πάσχα, ότι η τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής προστασίας -όπως η χρήση μάσκας- και η συστηματική αξιοποίηση των self-tests οδηγούν στην ασφαλή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, ώστε ό,τι ανοίγει να μην χρειαστεί να κλείσει ξανά. Γι αυτό από την ερχόμενη Δευτέρα η χώρα μπαίνει σε καθεστώς σταδιακής επανέναρξης με πρώτη φάση αυτή της εστίασης.
Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση θα περιμένουν με αγωνία τα επιδημιολογικά στοιχεία, περίπου δεκαπέντε μέρες μετά το Πάσχα, προκειμένου να δουν τον αντίκτυπο του εορτασμού στην εξάπλωση της πανδημίας. Εάν δεν υπάρξει μεγάλη διασπορά τότε ο Μάιος θα είναι ο μήνας που η χώρα θα γυρίσει και επισήμως σελίδα.