Δεν είχε ενημερώσει κανέναν. Ακόμα και τους στενούς του συνεργάτες. Σύμφωνα, μάλιστα με καλά πληροφορημένη πηγή, στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας δεν είπε το παραμικρό και δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην «προτροπή» για παραχώρηση του μισού μισθού των στελεχών της κυβέρνησης για τους επόμενους δύο μήνες στο ταμείο εναντίον του κορονοϊού, χωρίς να το πει σε κανέναν. Ήταν μία κίνηση που ουσιαστικά «έπιασε στον ύπνο» τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι σαφές ότι βγήκε ένα βήμα μπροστά , την ώρα που οι πολίτες ταλαιπωρούνται, ανθρώπινες ζωές χάνονται και όλοι αναζητούν από την εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά και από τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατευθύνσεις και λύσεις.
Η επιλογή αυτή του κ. Μητσοτάκη πάντως προκάλεσε αν μήτι άλλο τον εκνευρισμό του ΣΥΡΙΖΑ και έβαλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε άβολη θέση, μια και εκ των πραγμάτων έπρεπε να μπει στο δημόσιο διάλογο μετά την κίνηση της κυβέρνησης . Ενδεικτική της «παγωμάρας» που επικράτησε στην Κουμουνδούρου είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού , ο κ.Τσίπρας ζήτησε την μετατροπή της πρότασης από «προαιρετική» σε «υποχρεωτική» . Σύρθηκε δηλαδή, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, να μπει σε μία συζήτηση σε ρόλο κομπάρσου.
Ενδιαφέρον πάντως είχε μία ακόμα επιλογή του πρωθυπουργού , η οποία είχε μια πιο «ιδιαίτερη» χροιά από τις συνηθισμένες. Ο κ.Μητσοτάκης στην ανάρτηση που έκανε με αφορμή τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου δεν ακολούθησε την πεπατημένη, δε θέλησε να μιλήσει ως αρχηγός κόμματος ...
«...Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή του στο σπίτι μου -ένας λεοντόκαρδος με τρυφερό βλέμμα και με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι- το βράδυ που έφυγε ο πατέρας μου. Θα μας λείψει πολύ…» έγραψε μεταξύ άλλων δίνοντας με τον τρόπο αυτό το στίγμα της υπερκομματικής παρουσίας του Μανώλη Γλέζου.
Στον αντίποδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέγγισε, όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ακόμα και το θάνατο ενός κορυφαίου στελέχους της Αριστεράς με έναν τρόπο περισσότερο κομματικό και λιγότερο ανθρώπινο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι ακόμα και σε αυτό το τόσο δυσάρεστο γεγονός ο κ.Τσίπρας προτίμησε να λειτουργήσει με εκφράσεις στενά κομματικές, αφήνοντας τον πιο προσωπικό τόνο σε δεύτερο πλάνο. Σύμφωνα λοιπόν με την ανάγνωση που κάνουν στην κυβέρνηση η τοποθέτηση Μητσοτάκη για το σύμβολο της Αριστεράς αποτυπώνει την σταθερή του θέση για υπέρβαση των κομματικών ορίων ειδικά σε πρόσωπα που κέρδισαν την εκτίμηση όλων των Ελλήνων πέρα και πάνω από πολιτικούς σχηματισμούς.