Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής
Αν κάποιος επισκεπτόταν την Ελλάδα για πρώτη φορά τις μέρες αυτές και άκουγε ένα δελτίο ειδήσεων, η αλήθεια είναι ότι θα ένιωθε απορία, μόλις μάθαινε την υπόθεση με την τηλεφωνική επικοινωνία ενός ισοβίτη και ενός υπουργού Άμυνας. Η πρώτη αντίδραση του θα ήταν ότι πιθανόν να μην είχε καταλάβει καλά το θέμα.
Η αμέσως επόμενη, θα ήταν να αναρωτηθεί γιατί ο συγκεκριμένος υπουργός δεν είχε δώσει καμία δημόσια απάντηση σε όλα όσα γράφονται και λέγονται τα τελευταία 24ωρα.
Η τρίτη και τελευταία ίσως αντίδραση του θα ήταν να σκεφτεί (χωρίς όμως να το φωνάξει), σε ποια χώρα ήρθε τελικά διακοπές.
Η πραγματικότητα είναι ότι σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος του 21ου αιώνα, μία παρόμοια ιστορία δε θα μπορούσε να είχε συμβεί, μια και η νοοτροπία των Ευρωπαίων δεν συνάδει με τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Σε ποια χώρα για παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας υπουργός Άμυνας θα σήκωνε το τηλέφωνο και θα τηλεφωνούσε απευθείας σε έναν καταδικασμένο σε ισόβια;
Μάλλον σε καμία. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα, όταν ο υπουργός αυτός που τυγχάνει και κυβερνητικός εταίρος, παραδεχόταν ο ίδιος δημόσια ότι προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση, δεν θα άρχιζε η διαδικασία περαιτέρω διερεύνησης της σχετικής υπόθεσης όχι μόνο από τη δικαιοσύνη, αλλά κυρίως από την ίδια την κυβέρνηση, της οποίας είναι επιφανές στέλεχος;
Ο επισκέπτης της χώρας μας όμως θα έμενε με το στόμα ανοιχτό, όταν μάθαινε ότι ο συγκεκριμένος υπουργός έχει στο ενεργητικό του και άλλα περιστατικά που έχουν προκαλέσει αίσθηση και πολλές συζητήσεις, περιστατικά που δεν συνηθίζονται εκτός... συνόρων.
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας είχε για παράδειγμα αναρτήσει στα social media μία γραβάτα με γεννητικά όργανα, μία κίνηση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, την μέρα συνεδρίασης του Εurogroup.
Το ίδιο μέλος του υπουργικού συμβουλίου είχε γιορτάσει τα γενέθλιά του στο σπίτι του, παρουσία στελεχών της μπάντας του στρατού, τα οποία και του είχαν ψάλλει τα «χρόνια πολλά».
Ας αφήσουμε όμως τον ξένο επισκέπτη μας να συνεχίσει τις διακοπές του και ας επιστρέψουμε στην υπόθεση της τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Καμμένου για την οποία καθημερινά μαθαίνουμε και κάτι καινούργιο.
Η νέα λοιπόν εξέλιξη είναι η επιβεβαίωση του τηλεφωνήματος από τα πλέον αρμόδια χείλη, αυτά του υπουργού Δικαιοσύνης.
Από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στον Γεωργιάδη, ο κ. Κοντονής σημείωσε: «Αν τον κατηγορείτε για κάτι είναι για υπερβάλλοντα ζήλο; Αυτό είναι το αμάρτημα του; Αν ναι τότε ενδιαφέρεστε για τη συγκάλυψη. Ο τρόπος που το κάνετε οδηγεί σε άλλες σκέψεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντονής προχωρώντας σε μία ξεκάθαρη επιβεβαίωση.
Αυτό που ακούγεται ολοένα και πιο έντονα στους διαδρόμους της Βουλής είναι ότι η κυβέρνηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιδιώκει την υποβάθμιση του θέματος.
Ορισμένοι μιλούν ακόμα και για συγκάλυψη. «Η αγάπη για την καρέκλα σας κάνει να τα παραβλέπετε όλα. Πώς ακριβώς τεκμηριώνεται η διάκριση των εξουσιών όταν ο Υπουργός παρεμβαίνει στην εν εξελίξει δικαστική διαδικασία; Και πως προστατεύεται όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σπεύδει να του παράσχει προστασία;» ρώτησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης τον Σταύρο Κοντονή στο κοινοβούλιο. Στην κυβερνητική αυτή προσπάθεια η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να αντισταθεί, όπως διαρρέουν κομματικές πηγές.
Ήδη έχουν κατατεθεί ερωτήσεις προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς σχεδόν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποτυπώνοντας το κοινό μέτωπο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τα όσα ακούγονται και γράφονται περί κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον του υπουργού Άμυνας από την ΝΔ είναι μάλλον ακόμα μακριά από την πραγματικότητα.
Μπορεί σκέψεις περί της συγκεκριμένης πράξης να έχουν ακουστεί, δεν φαίνεται όμως μέχρι στιγμής να προκρίνεται κάτι τέτοιο, μια και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κυβερνητική πλειοψηφία θα συσπειρωνόταν.
Όποιος πάντως σπεύδει να περιορίσει το συγκεκριμένο θέμα μόνο στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου, μάλλον ακολουθεί λάθος μονοπάτι. Κορυφαίο ζήτημα δεν είναι το πρόσωπο. Είναι η καταστρατήγηση της διάκρισης των εξουσιών αλλά και η εσφαλμένη αντίληψη που υπάρχει ακόμα σε ορισμένα μυαλά πολιτικών, ότι η πολιτική εξουσία μπορεί να κάνει ο,τι θέλει εντός των δικαστηρίων. Ακόμα λοιπόν και αν κάποιος δε θέλει να αποδώσει ευθύνες στον κ. Καμμένο, θα πρέπει να αποδώσει ευθύνες στον υπουργό Άμυνας που σήκωσε το τηλέφωνο και ενεπλάκη σε μία δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στην παραπάνω παραδοχή μπορείς κανείς να προχωρήσει ανεξάρτητα αν πιστεύει ή όχι το ηχητικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία των προϊόντων υποκλοπής και δε λαμβάνεται υπόψιν από τα δικαστήρια. Έτσι και αλλιώς τόσο ο κ. Καμμένος όσο και ο κ. Κοντονής έχουν παραδεχθεί την συνομιλία, άρα η ακρόαση του συγκεκριμένου υλικού είναι μάλλον περιττή.
(Φωτογραφία: Sooc)