Την ώρα που οι ειδικοί επισημαίνουν πως το μεγάλο στοίχημα είναι να μη φτάνουν οι ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία στις ΜΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει όλοι και περισσότερο τους τόνους επικαλούμενους τους θανάτους από την πανδημία, εκτιμώντας ενδεχομένως πως οι εξελίξεις προκαλούν φθορά στην Κυβέρνηση. Εξακολουθεί όμως να κλείνει το μάτι στους ανεμβολίαστους επικαλούμενος τα δικαιώματα τους, ενώ υποστηρίζει πως οι σημερινές κινητοποιήσεις «αντικειμενικά ορίζονται και από τον σημερινό αγώνα για την ενίσχυση του ΕΣΥ...»
Το μπαράζ των επιθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τον Αλέξη Τσίπρα είτε από τα στελέχη του κόμματος είναι συνεχές. Επίκαιρες ερωτήσεις, καταγγελίες και ότι άλλο βρίσκεται στη φαρέτρα της αντιπολιτευτικής του ρητορικής αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Όμως την ίδια στιγμή γίνεται και επίκληση του δικαιώματος των ανεμβολίαστων.
Χαρακτηριστική η αναφορά του Γιώργου Τσίπρα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, εξάδελφου του προέδρου του και στενού του συνεργάτη στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Real. «Ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη που ο πολίτης έχει το δικαίωμα να αρνηθεί και οφείλουμε να το σεβαστούμε» δήλωσε υποστηρίζοντας πως «θεωρούμε απαράδεκτη τη μετάφραση της υποχρεωτικότητας σε αργία και αναστολή μισθοδοσίας. Ειδικά για τους υγειονομικούς που χειροκροτούσαμε ως ήρωες».
Μάλιστα έθεσε και ένα νέο όρο αυτόν της «καλώς εννοούμενης υποχρεωτικότητας» λέγοντας ότι «Επέκταση μιας καλώς εννοούμενης υποχρεωτικότητας χωρίς τιμωρητικά μέτρα πρέπει να υπάρξει, όπου είναι αναγκαίο».
Και συνέχισε τονίζοντας πως «οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι δεν είναι λόγω προλήψεων. Αλλά ακόμη κι αν ήταν, ποιο άρθρο του Συντάγματος επιτρέπει την τιμωρία;» παραβλέποντας ενδεχομένως αποφάσεις δικαστηρίων αλλά και του ΣτΕ τόσο σε ό,τι αφορά την ανάγκη εμβολιασμού όταν τίθεται θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να πατά σε δύο βάρκες επενδύοντας με ξεκάθαρο τρόπο στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία αναζητώντας την... οργή των πολιτών που δύναται να προκαλέσει φθορές στην κυβέρνηση, παρότι η αντιπολιτευτική του τακτική δεν βρίσκει ανταπόκριση παρά μόνο στο πολύ στενό κομματικό ακροατήριο.
Δείχνει να ελπίζει πως η πανδημία θα δημιουργήσει συνθήκες ικανές να τον επαναφέρουν στην εξουσία, η τουλάχιστον να επιχειρεί να μεταφέρει αυτή την... ελπίδα στους ψηφοφόρους του κόμματος σε μια προσπάθεια να τους συσπειρώσει με το βλέμμα και στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.
Χθες πρόσθεσε μια επερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, την οποία υπογράφουν ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα εξής ερωτήματα:
«1. Πόσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας; Ποια είναι η μέση διάρκεια παραμονής διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ;
2.Πως εξηγείται η υψηλότερη, σε σχέση με τους διεθνείς μέσους όρους, θνητότητα για τα περιστατικά covid στη χώρα μας;
3. Τι ποσοστό του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού σε κλινικές covid είναι εξειδικευμένο στη διαχείριση λοιμωδών νοσημάτων και έχει εμπειρία στη φροντίδα περιστατικών covid;
4. Ποιος είναι ο αριθμός των μετακινήσεων προσωπικού, ανά ΥΠΕ και ειδικότητα, από δομές της ΠΦΥ ( Κέντρα Υγείας-ΤΟΜΥ-ΠΙ) προς τα νοσοκομεία;
5. Ποιο είναι το σχέδιο διαχείρισης, παρακολούθησης και κατ’ οίκον φροντίδας των θετικών κρουσμάτων για όσο είναι υπό περιορισμό στο σπίτι (καραντίνα); Ποιος αξιολογεί την εξέλιξη της κατάστασης τους και την ανάγκη εισαγωγής τους στο νοσοκομείο;
6. Έχει σκοπό το Υπουργείο Υγείας να οργανώσει σε άλλη βάση την προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων, εμπλέκοντας την ΠΦΥ και το ιατρικό δυναμικό της (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) πιο ενεργά;
7. Προτίθεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης , με επίταξη όλων των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και πλήρη ενσωμάτωση των στρατιωτικών νοσοκομείων στον κεντρικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, με στόχο την αποσυμπίεση των δημόσιων νοσοκομείων και τον επιμερισμό του βάρους της νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό;
8. Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες και την αναστολή της τακτικής λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας;
9. Αποτελεί όντως μη αποδεκτή «πολυτέλεια» για την κυβέρνηση η γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ιδιαίτερα μετά την οδυνηρή εμπειρία μιας υγειονομικής κρίσης με πάνω από 16.000 ανθρώπινες απώλειες;
10. Έχει σκοπό η κυβέρνηση που επικαλείται συνεχώς την αξιολόγηση, να οργανώσει μια σοβαρή επιστημονική συζήτηση για την αποτίμηση της διαχείρισης της πανδημικής κρίσης, να μελετήσει τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες των δομών υγείας, να παραδεχθεί τα λάθη στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των υγειονομικών μέτρων, με στόχο να γίνουν οι αναγκαίες - άμεσες και μεσομακροπρόθεσμες- διορθωτικές κινήσεις;»
Πέραν των αναφορών στους νεκρούς της πανδημίας η προσπάθεια να αναδειχθεί ένα ΕΣΥ ανεπαρκές είναι εμφανής με ουσιαστική στόχευση τη δημιουργία συνθηκών μείωσης της εμπιστοσύνης απο την πλευρά των πολιτών.
Αρκεί να σημειωθεί πως και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η πανδημία έχει κυρίαρχο ρόλο. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την δημόσια υγεία και συνολικότερα την ασφάλεια της κοινωνίας. Δουλειά της είναι η προστασία των συμφερόντων των λίγων, των κλινικαρχών, του ΣΕΒ, των ιδιωτικών κολεγίων. Η βία και ο αυταρχισμός είναι το συμπλήρωμα μίας κυβερνητικής πολιτικής που είναι εχθρική προς τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας» αναφέρει μεταξύ άλλων προσθέτοντας ότι «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει ξανά την ΕΥΠ σε μηχανισμό παρακολούθησης πολιτών, αναζητώντας «εσωτερικούς εχθρούς». Είναι πλέον φανερό ότι το «τελευταίο μίλι» του κ. Μητσοτάκη αποτελεί έναν ατελείωτο Γολγοθά. Η μόνη διέξοδος είναι να φύγει αυτή η αυταρχική, αναποτελεσματική και αντιδραστική κυβέρνηση!»
Ενώ καταλήγει καλώντας όλες και όλους να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοεμβρίου «με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας» για να υποστηρίξει μάλιστα πως οι κινητοποιήσεις αυτές «αντικειμενικά ορίζονται και από τον σημερινό αγώνα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και στήριξης του ηρωικού αγώνα των υγειονομικών μας».