Όπως έχει γίνει ήδη αντιληπτό εδώ και μερικά 24ωρα ο χρόνος της πολιτικής εκεχειρίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ολοκληρωθεί. Οι ήπιοι τόνοι και το μορατόριουμ εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού έλαβαν τέλος και το κλίμα έχει αρχίσει και φορτίζεται επικίνδυνα για μία ακόμα φορά.
Ορισμένοι θα πουν ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πολώσει και να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο , μια και όπως αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις η διαφορά του από την ΝΔ ολοένα και μεγαλώνει. Κάποιοι άλλοι θα ισχυριστούν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προχωρά σε επιλογές που επιδιώκουν να εδραιώσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δημιουργήσει σκηνικό πολιτικής του κυριαρχίας.
Στην πολιτική ανάγνωση λοιπόν μιας εν εξελισσόμενης κατάστασης χωρούν όλες οι ερμηνείες. Το βέβαιο πάντως είναι ένα: Η περίοδος που θα ακολουθήσει θα έχει έντονες κόντρες που θα δώσουν μεταξύ των άλλων τροφή ακόμα και για σχόλια περί πρόωρων εκλογών. Σενάριο πάντως που δε μοιάζει να έχει υποστηρικτές εντός του πρωθυπουργικού γραφείου.
Στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση στο κοινοβούλιο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης θα εκμεταλλευθεί την κοινοβουλευτική διαδικασία ώστε να δείξει στους πολίτες ότι η χώρα περνάει σε μία άλλη φάση, αφήνοντας πίσω της το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Ο πρωθυπουργός δε θα μείνει πάντως μόνο στην παράθεση των όσων έγιναν τους τελευταίους μήνες αλλά θα επιτεθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την στάση που τηρεί εδώ και μερικές μέρες απέναντι στο σημαντικό θέμα του κορονοϊού. Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο θα υπενθυμίσει την παλιά ιστορία με το μαγκάλι και την διαχείριση για το θέμα που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικά χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα πριν από εφτά χρόνια τo 2013, η ηγεσία και τα στελέχη της Κουμουνδούρου στην αντιπολίτευση, καταδίκαζαν την τότε κυβέρνηση γιατί νέοι άνθρωποι είχαν πεθάνει από μαγκάλι που άναψαν για να ζεσταθούν. Μία πολιτική επιλογή με καθαρά οπουρτονιστικά χαρακτηριστικά. Μία αντιπολιτευτική τότε τακτική που είχε βάλει στο επίκεντρό της ανθρώπινα θύματα προκειμένου να βγάλει κομματικά οφέλη.
«...Επιστρέψατε στην πολιτική του μαγκαλιού» αναμένεται να πει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι προσέγγισε μια εθνική υπόθεση (την αντιμετώπιση του κορονοϊού) με εμπάθεια, για να κάνει αντιπολίτευση. Από μία συζήτηση όμως που γίνεται στην σκιά του ιού δεν μπορούν να λείψουν και οι αναφορές στους κεντρικούς άξονες του σχεδίου των επόμενων μηνών:
- Tην σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας, πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας. Όπου εντοπίζεται αύξηση του ρίσκου μετάδοσης θα υπάρχει αναλογική επιστροφή περιοριστικών μέτρων είτε σε τοπικό είτε σε υπερτοπικό επίπεδο.
- Την προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας –εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αλλά, και την πάροδο ικανού χρόνου 2-3 εβδομάδων ώστε να μετριούνται οι επιπτώσεις πριν από το επόμενο κύμα.
- Τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα έχει και δύο ειδήσεις σε καθαρά οικονομικό επίπεδο που αφορούν . Την παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και τις γενικές αρχές του σχεδίου στήριξης της εργασίας που θα εξειδικευθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.