Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Θράκη και η ξεχασμένη ιστορία της Σαμπιχά
YouTube ALFA TV
YouTube ALFA TV

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Θράκη και η ξεχασμένη ιστορία της Σαμπιχά

Πιθανόν πολλοί να μην μπορούν να αποδεχτούν ότι ένα ελληνικό κόμμα, εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να έχει απόψεις όπως αυτές που εξέφρασε ο κ. Φίλης σχετικά με την μουσουλμανική μειονότητα. Η πικρή αλήθεια είναι πως ο κ. Φίλης εκφράζει ακριβώς τις απόψεις που διαχρονικά είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα περιστατικά είναι πολλά και δεν είναι αθώα. Ανάμεσά τους και ένα ξεχασμένο: Αυτό με την Σαμπιχά Σουλεϊμάν, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καρατομήσει από το ευρωψηφοδέλτιό του το 2014.

Όλα τα περιστατικά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει προθέσεις και επιδιώξεις με πρόσχημα μια δήθεν υπεράσπιση της ελευθερίας της γνώμης – ακόμη και όταν αυτές προέρχονται από επίσημα χείλη, ακόμη και όταν αυτές υπονομεύουν τη Συνθήκη της Λοζάνης, που σαφώς προβλέπει ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και εθνικής ελληνικής στην Κωνσταντινούπολη.

Πίσω από την… ελευθερία της έκφρασης κρύφτηκε ο κ. Τσίπρας και κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι και στην Σία Κοσιώνη την περασμένη Πέμπτη. Όταν η δημοσιογράφος του έθεσε το θέμα της Ροδόπης και ειδικότερα το θέμα των δηλώσεων Φίλη σχετικά με το δικαίωμα να υποστηρίζει κάποιος πως υπάρχει τουρκική μειονότητα, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «ο Φίλης μίλησε για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, απ’ ό,τι κατάλαβα». Είπε επίσης πως «αυτή είναι μια προσωπική του άποψη. Αυτή είναι προσωπική του άποψη, η οποία, κατά τη θέση και την κρίση μου, δεν αποτελεί αντικείμενο διαγραφής ενός στελέχους».

Όπως ακριβώς ο κ. Τσίπρας είχε αποδεχθεί τις «απόψεις» του κ. Φίλη περί μη ύπαρξης Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού! Ανεχόμενος επίσης ότι ο κ. Φίλης ως υπουργός Παιδείας τον Νοέμβριο του 2015 είχε επιμείνει στην «άποψή» του, λέγοντας πως είναι… επιστημονική!

Ως γνωστόν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, Οζγκούρ Φερχάτ, σε δηλώσεις του στη μειονοτική ιστοσελίδα «birlikgazetesi.org», είχε πει, πριν από τις εκλογές του Μαΐου, ότι το κόμμα του θα προσπαθήσει να βελτιώσει «το επίπεδο εκπαίδευσης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη». Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το νόμο για τους μουφτήδες, υπερασπιζόμενος τους μειονοτικούς συλλόγους που έκλεισαν επειδή στον τίτλο τους είχαν υιοθετήσει τη λέξη «τουρκικός».

Στη Θράκη κερδίζουν με τις «απόψεις» τους

Κατά τους κυρίους Τσίπρα και Φίλη, ένας υποψήφιος βουλευτής που περιλαμβάνεται στις λίστες του κόμματός τους – και πλέον έχει εκλεγεί – μπορεί επίσημα να υποστηρίζει ότι η μειονότητα είναι τουρκική, στο πλαίσιο του… αυτοπροσδιορισμού!

Μας λένε επίσης ότι οι ίδιοι – Τσίπρας και Φίλης – δεν συμφωνούν με τον όρο «τουρκικός», πλην όμως συμφωνούν να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος στο πλαίσιο της ελευθερίας της γνώμης και των «προσωπικών» τους απόψεων! Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως τα πολιτικά πρόσωπα ΔΕΝ έχουν προσωπικές απόψεις. Αν έχουν – και επομένως διαφωνούν με τα κόμματά τους – τότε απλά δεν μπορούν να διεκδικούν και να αποκτούν δημόσιο αξίωμα.

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι… Εσκιμώος – στο πλαίσιο του αυτοπροσδιορισμού – αλλά δεν μπορεί να το ισχυριστεί όταν κατέχει δημόσιο αξίωμα και ορκίζεται στο Σύνταγμα!

Αυτά τα θέματα είναι λυμένα!

Όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ!

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσημα – και με φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στη Θράκη στα τουρκικά παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 – εκφράσει αυτές τις απόψεις, που συμβαίνει να ταυτίζονται με τις απόψεις του προξενείου και τις επιδιώξεις της Άγκυρας, που πιέζουν για εκλογή μουφτή, προκειμένου να δημιουργήσουν στην περιοχή έναν πολιτικοθρησκευτικό ηγέτη.

Και με αυτές τις «απόψεις» ο ΣΥΡΙΖΑ έκτοτε κερδίζει τις εκλογές στην περιοχή – με αποτέλεσμα να κερδίσει και στις τελευταίες εκλογές, την ώρα που κατακρημνίστηκε σε όλη την Ελλάδα.

Σ’ εκείνο το φυλλάδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «ελευθερία Εθνικού και Συλλογικού Αυτοπροσδιορισμού» - ενώ κάτι τέτοιο ούτε υπάρχει, ούτε προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Επομένως, πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να λάβει μέτρα ο κ. Τσίπρας! Διότι αποδέχεται τον αυτοπροσδιορισμό και αδιαφορεί για τη Συνθήκη της Λοζάνης, την οποία θέλει να ξηλώσει ο κ. Ερντογάν!

Εθνικισμός τα «λεγόμενα» εθνικά θέματα

Άλλωστε, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν «εθνικά θέματα»! Στην Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούλιος 2013) – τότε που ο κ. Τσίπρας κάλεσε τις συνιστώσες του να αυτοδιαλυθούν για να επωφεληθεί από το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής – τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αναφέρεται:

«Αποκαθιστούμε στη θεωρία και την πράξη τις έννοιες «εθνικό» και «πατριωτικό», συνδέοντάς τες με το γνήσια λαϊκό. Ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με τον δημοκρατικό-διεθνιστικό πατριωτισμό των λαϊκών τάξεων και της Αριστεράς. Θα προχωρήσουμε, με γνώμονα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, στην επίλυση των ανοιχτών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας της χώρας και των κατοίκων της».

Η Πολιτική αυτή Απόφαση παραμένει σε ισχύ.

Και επομένως, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι έννοιες «εθνικό» και «πατριωτικό» έχουν ανάγκη από κάποιου είδους «αποκατάσταση» ώστε να μετασχηματιστούν σε «γνήσια λαϊκές» και… διεθνιστικές. Τα είδαμε αυτά και στις αποφάσεις της Πέμπτης Ολομέλειας του ΚΚΕ (1949) για το Μακεδονικό…

Υπάρχει επίσης και το κείμενο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (Μάρτιος 2014), όπου μιλούν για… «λεγόμενα εθνικά θέματα»! Αναφέρουν:

«Για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, κάθε αντίθετη άποψη στηλιτεύεται και απαγορεύεται στην πράξη ακόμα και η αναφορά σε εθνικές μειονότητες που ζουν στη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή τμήματα του πληθυσμού που ανήκουν σε μειονότητες αποκλείονται από βασικά κοινωνικά δικαιώματα (στέγαση, εκπαίδευση, υγεία κ.α)».

Είναι επίσης γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει, τον Σεπτέμβριο του 2014, το άρθρο του αντιρατσιστικού νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση των αναγνωρισμένων από το ελληνικό κοινοβούλιο Γενοκτονιών. Τότε είχαμε ακούσει και διάφορα «επιχειρήματα» περί «πατριδοκαπηλίας» και «εθνικής πλειοδοσίας» που προάγονται από «εθνικιστικούς κύκλους».

Τι σημαίνουν οι «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις»;

Ειδικά για την Θράκη, μιλούν, με επικεφαλής τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, για «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις». Δεδομένου ότι η μειονότητα ζει σε απόλυτη ελευθερία, είναι προφανές ότι βαφτίζουν «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» τις επιδιώξεις ξένης δύναμης.

Και τελικά, αν υπήρχαν τόσο σοβαρά προβλήματα, γιατί δεν τα έλυσαν όσο βρίσκονταν στην εξουσία; Προφανώς διότι τέτοια προβλήματα δεν υπήρχαν! Υπήρχαν μόνο οι γνωστές επιδιώξεις περί εκλογής των μουφτήδων, που είχαν δρομολογήσει, αλλά δεν πρόλαβαν ή δεν τόλμησαν.

Ως αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε το νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη (4964/Ιούλιος 2022) για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών, με τον οποίο διαφώνησε το προξενείο. Το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών είχε τότε αντιδράσει, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως η νέα ρύθμιση «παραβιάζει για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και προσπαθεί να μετατρέψει τον θεσμό της Μουφτείας σε μια δομή τελείως υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους»!

Το νομοσχέδιο είχε καταδικάσει και το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ-DEB), καθώς και η «Συμβουλευτική Επιτροπή της “Τουρκικής” Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Στη Βουλή, Φίλης και Κατρούγκαλος επιδόθηκαν σε διάφορα φληναφήματα.

Ταύτιση απόψεων για τον «κρατικό έλεγχο»

Μάλιστα, ο κ. Φίλης στην αγόρευσή του είχε διαφωνήσει με τον τρόπο συγκρότησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής, επειδή «τελεί υπό κρατικό έλεγχο». Ό,τι ακριβώς είπε στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών! Είχε επίσης πει:

«Ο αναχρονισμός, δυστυχώς, μέσα από τον φόβο για την Τουρκία, είναι εις βάρος της ελληνικής δημοκρατίας, εις βάρος των δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών μουσουλμάνων που λένε ότι έχουν τουρκική καταγωγή, άλλοι λένε ότι έχουν πομακική, άλλοι λένε ότι έχουν αθιγγανική, Ρομά. Όμως, όταν δεν αναγνωρίζεις στους ανθρώπους το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και του θρησκευτικού για το θέμα του Μουφτή, τότε δυστυχώς δημιουργείς προϋποθέσεις για να παρεμβαίνει η «μητέρα» πατρίδα»!

Ο κ. Κατρούγκαλος πάλι είπε πως οι ιμάμηδες δεν μπορούν να είναι μόνο το ένα τρίτο της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Και διάφορα άλλα μόνο και μόνο για να αιτιολογήσει την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει.

Η καρατόμηση της Σαμπιχά και οι… ισορροπίες

Πάμε τώρα στο θέμα της υποψήφιας ευρωβουλευτού Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε περιλάβει στο ευρωψηφοδέλτιό του, στις ευρωεκλογές του 2014.

Μία που την έβαλαν, μία που την έβγαλαν. Είχε ξεσπάσει μεγάλος σάλος και είχε και τότε ακουστεί πως η Σαμπιχά, Ρομά ακτιβίστρια που είχε μιλήσει και από το βήμα του ΟΗΕ, δεν ήταν αποδεκτή από το προξενείο και διάφορους ακραίους κύκλους, επειδή σταθερή επιδίωξή τους είναι η αφομοίωση πομάκων και ρομά και η ένταξή τους σ’ αυτό που αποκαλούν «τουρκική μειονότητα».

Δεν ήθελαν δηλαδή να προβληθεί η καταγωγή της Σαμπιχά. Έτσι, στις 22 Απριλίου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ την καρατόμησε με μια λιτή ανακοίνωση:

«Σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή ως υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Ως υποψήφιος για την ευρωβουλή από τον χώρο της μειονότητας θα συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ».

Την επομένη άρχισαν να την κατασυκοφαντούν – σε σημείο που εξεγέρθηκε το Τμήμα Γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ: «Ποιοι νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με το όνομα μιας γυναίκας, μέλους μιας μειονότητας, να την επιλέγουν και να την ξε-επιλέγουν, να την κάνουν πανελλήνια συζήτηση και αντιπαράθεση, και να λένε μετά, “αλλάξαμε γνώμη”;», ανέφεραν σε άρθρο.

Το οποίο κατέληγε: «Φαίνεται όμως, ότι για μια τσιγγάνα δεν αξίζουν τέτοιου είδους ευαισθησίες... Δεν ξέρουμε αν ήταν τυχαίο που η βλάβη αυτή έγινε σε μια γυναίκα, συνήθως ακούμε την απάντηση ότι και άντρας να ήταν, η ίδια συμπεριφορά θα υπήρχε, κατά «σύμπτωση» όμως, τέτοιες ακραίες συμπεριφορές επιφυλάσσονται για γυναίκες».

Ωστόσο, η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης έσπευσε να «στολίσει» τη Σαμπιχά, με υπονοούμενα για τις «δραστηριότητές» της και τον «πραγματικό ρόλο» της. Και, βέβαια, προδόθηκαν. Κατηγόρησαν επισήμως τη Σαμπιχά ότι υιοθετούσε μια «ακροδεξιά πατριωτική αφήγηση», σύμφωνα με την οποία μιλούσε «για την καταπίεση, που υφίστανται τα δυο κομμάτια από τους τουρκογενείς, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου».

Δηλαδή κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η Σαμπιχά δεν είχε δικαίωμα να πει την γνώμη της! Ούτε να αυτοπροσδιορίζεται!

Ας αφήσουμε που την κατηγόρησαν ότι έλαβε ευρωπαϊκά προγράμματα για να ενισχύσει τους Ρομά!

Από την πλευρά της, η Σαμπιχά είχε δηλώσει (Σκάι): «Ουδέποτε παραιτήθηκα από υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ... Ναι με απέπεμψαν». Όπως είπε, ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας, της τηλεφώνησε και της ανακοίνωσε την απόσυρση τής υποψηφιότητάς της, χωρίς να της εξηγήσει τον λόγο.

«H Κεντρική Επιτροπή ψήφισε υπέρ εμού, ήταν πολύ ξαφνικό... ναι, με απέπεμψαν. Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης...», δήλωσε. Και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι όταν ξεκίνησα στην Κεντρική Επιτροπή με ψήφισαν πάνω από 150 άτομα. Οφείλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ όπως και στον κ. Τσίπρα που μου έκανε την τιμή να μου κάνει την πρόταση».

Τότε, ο Νίκος Παππάς, διευθυντής εκείνη την περίοδο του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, είχε πει, επίσης μιλώντας στον Σκάι, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποφάσεις όχι με βάση τη μεγιστοποίηση των ποσοστών του, αλλά βάσει και άλλων ισορροπιών που πρέπει να τηρούνται»…

Δηλαδή;

«Και όχι μόνο στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ»…

Στον ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έδωσαν μια κανονική εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους απέσυραν την υποψήφια που οι ίδιοι είχαν επιλέξει. Σε δηλώσεις του στον Αντέννα, ο κ. Βίτσας είπε μεν πως «δεν υπήρξαν πιέσεις» από το τουρκικό προξενείο, αλλά «η απόφαση ήταν επιλογή του κόμματος». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι προκλήθηκαν αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σαμπιχά Σουλεϊμάν «και όχι μόνο στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ».

Δηλαδή;

Τους έφταιγαν τα μνημόνια και οι… εθελόδουλοι!

Στις 23 Απριλίου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με την προσφιλή του πρακτική: Βρίζοντας! Και χρησιμοποιώντας τα γνωστά (αυτά επαναλαμβάνει και σήμερα) περί «ευαίσθητου εθνικού θέματος». Χωρίς να μας πει γιατί είναι «ευαίσθητο εθνικό θέμα» η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια μιας Ελληνίδας Ρομά! Ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Τις τελευταίες 2 ημέρες βλέπουμε την αποθέωση της επικίνδυνης ανευθυνότητας από την πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στην προσπάθειά τους να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντιλαμβάνονται το πόσο κρίσιμο και ευαίσθητο είναι το μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη. Με τη διχαστική τους τάση τα δύο κόμματα ρίχνουν νερό στο μύλο ακροδεξιών εθνικιστικών επιδιώξεων, υπονομεύοντας έτσι την αρμονική συνύπαρξη της μειονότητας με την πλειονότητα, καθώς και σε σχεδιασμούς κύκλων του τουρκικού προξενείου, όπως εκδηλώνονται και με την προσπάθεια διαμόρφωσης μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές».

Σα να μην πέρασε μια μέρα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά! Αυτοί την είχαν βάλει στο ευρωψηφοδέλτιό τους, αυτοί την έβγαλαν και μετά έβριζαν τους άλλους! Και το καταπληκτικότερο! Συνέδεσαν το θέμα που οι ίδιοι είχαν προκαλέσει με τον… αντιμνημονιακό τους αγώνα! Έλεγαν:

«Οι τελευταίοι που μπορούν να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εκπρόσωποι της εθελόδουλης κυβέρνησης των δανειστών, εκείνοι που έχουν μάθει να σκύβουν το κεφάλι και να μην λογαριάζουν τους Έλληνες πολίτες και τα συμφέροντα της χώρας.

Για μια ακόμη φορά, συγκεκριμένα ΜΜΕ αναδεικνύονται ως άξιοι συμπαραστάτες των κυβερνητικών κομμάτων σε αυτήν την επίθεσή ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη και δεν υπακούει σε πρόσκαιρες μικροπολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες. Είναι μια στάση ευθύνης που απορρέει από την αξιακή αρχή του σεβασμού όλων των πολιτών της περιοχής, και της θέσης ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι ίσοι και να απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων».

Τι σχέση είχαν όλα αυτά με μια υποψηφιότητα που οι ίδιοι υιοθέτησαν και μετά απέσυραν;

Μας είπαν, βέβαια, και το γνωστό, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια απέναντι σε κανέναν για τις θέσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα και στο κατά πόσο υποκύπτει σε πιέσεις ξένων παραγόντων. Αυτές είναι γνωστές και ξεκινούν από την πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων».

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε! Και, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ, η επιτομή της τελειότητας, δεν έχει ποτέ ανάγκη «να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια»!

Θυμίζω ότι το περίφημο Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σταθερά διαφωνούσε με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Ιδού απόσπασμα ανακοίνωσης Μαρτίου 2012:

«Η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει με ανησυχία το γεγονός ότι ο Α.Π. απέρριψε την αίτηση της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” για την αναγνώρισή της ως νομίμου σωματείου παρά τη δικαίωσή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται άδικα και παράλογα η παραβίαση του στοιχειώδους συλλογικού δικαιώματος ελεύθερης ίδρυσης συλλόγων, που προστατεύεται ρητά τόσο από το Σύνταγμα της Ελλάδας, όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

«Ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα»…

Θυμίζω τέλος ότι στις ευρωεκλογές του 2014, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σε άρθρο του στο Rednotebook (16 Μαρτίου 2014) ανέφερε:

«Στην Ελλάδα, λοιπόν, είτε αρέσει είτε όχι, υπάρχουν και άνθρωποι που νιώθουν ότι ανήκουν σε άλλο έθνος από το ελληνικό. Μιλιούνται και άλλες γλώσσες πέραν της ελληνικής. Ασκούνται κι’ άλλες θρησκείες. Φυσικά, η Ελλάδα δεν είναι μια μειονοτική πανσπερμία, όπως πιθανώς φαντασιώνονταν κάποιοι (αφελώς ή μη) στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν είναι όμως και μια χώρα όπου «υπάρχει μόνο μία, θρησκευτική μειονότητα» όπως μας υπαγορεύουν. Στοιχειώδη πράγματα…»

Όταν ξέσπασε η υπόθεση Σουλεϊμάν, δήλωσε πως… δούλεψε για να αποσυρθεί η υποψηφιότητά της!

Ανέφερε επίσης πως «από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε «ισονομία – ισοπολιτεία», οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέως κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές, τουρκικό πράμα, αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, «πομάκων, τσιγγάννων και τουρκογενών».

Ας μας πει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας τι ακριβώς ισχύει; Ισχύουν αυτά που κατά καιρούς λένε οι υποψήφιοί του ή αυτά τα περί τριφυούς φύσης της μειονότητας που έχει υιοθετήσει τώρα;

Αυτά συμβαίνουν όταν προσπαθείς να κρυφτείς αλλά σε προδίδει ο πραγματικός σου εαυτός…

*Υποψήφια Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών πρώην υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος