Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Αν κάποιος εξετάσει με προσοχή την τακτική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου στο Σκοπιανό και στην οικονομία, μπορεί να διακρίνει ένα κοινό χαρακτηριστικό. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης γίνονται εργώδεις προσπάθειες ώστε να καταστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνένοχο στις κυβερνητικές επιλογές που δεν συνοδεύονται πάντως από επιτυχίες.
Με άλλα λόγια ο κ.Τσίπρας αλλά και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αντί να τονίζουν και να δίνουν έμφαση στο τι πρόκειται να κάνουν εκείνοι ως κυβέρνηση της χώρας, αναπτύσσουν μία στρατηγική που αναμφίβολα έχει έντονα τα στοιχεία του πολιτικού σουρεαλισμού.
Με μεγάλη ευκολία το Μέγαρο Μαξίμου δηλαδή αναφέρεται διεξοδικά στα πεπραγμένα της αντιπολίτευσης, ζητώντας της παράλληλα με επιτακτικό τρόπο να πάρει θέση για τα πράγματα σαν εκείνη να κυβερνούσε. Για έναν ανεξήγητο λόγο η εκλεγμένη κυβέρνηση νιώθει καλύτερα στα «ρούχα» της αντιπολίτευσης, μια και ο ρόλος της δεν είναι να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση αλλά πρωτίστως να κυβερνά.
Τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην ξεπέρασε ποτέ το γεγονός της μετάβασης στην ηγεσία της χώρας, κάνοντας ξεκάθαρο πως πάσχει από το «σύνδρομο της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Δρα με τρόπο που θυμίζει περισσότερο κόμμα αντιπολίτευσης, παρά κομματικό σχηματισμό που κυβερνά. Αυτός ο ιδιότυπος “ιός” που έχει προσβάλλει τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι περισσότερο εμφανής στα δύο μεγάλα θέματα της επικαιρότητας.
Στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ και σε εκείνο της διαπραγμάτευσης για την μεταμνημονιακή εποχή.
Στο θέμα των Σκοπίων ολοένα και με περισσότερο ένταση στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να στρέψουν την συζήτηση στο παρελθόν, αναζητώντας ευθύνες της αντιπολίτευσης για την πορεία λύσης ή μη της ονομασίας. Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που εγκαλούν την ΝΔ για έλλειψη θέσης, σαν η ΝΔ να είναι κυβερνητικό και όχι κόμμα της αντιπολίτευσης.
Όλα αυτά την ώρα μάλιστα που κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρόν και έχει ως αποκλειστικό υπεύθυνο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.Την ώρα που κανείς δεν γνωρίζει το τί έχει συμφωνηθεί ή τουλάχιστον το πλαίσιο που έχει φέρει κοντά Αθήνα και Σκόπια.
Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και στον τομέα της οικονομίας. Η κυβέρνηση ζητά μετ΄επιτάσεως από την αντιπολίτευση να πάρει θέση για την αναγκαιότητα ή μη πιστοληπτικής γραμμής, την ώρα που η ίδια έχει καθυστερήσει σημαντικά στο να κλείσει την αξιολόγηση και τις γενικότερες επιλογές της να φέρνουν εκ των πραγμάτων την πιστοληπτική γραμμή στην επικαιρότητα. Την στιγμή δηλαδή που το Μαξίμου αντιδρά στην προληπτική στήριξη, ζητά από την ΝΔ να τοποθετηθεί επί αυτής.
Εν μέσω αυτού του ιδιότυπου σουρεαλισμού εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί το μεσημέρι της Τρίτης το συντονιστικό όργανο των τομεαρχών της ΝΔ. Σκοπιανό, οικονομία αλλά και τα κρούσματα ανομίας θα κυριαρχήσουν στην συνεδρίαση, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιμένει στην πολιτική διαπίστωση πως η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει ήδη αρχίσει.
Ειδικά για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τη γειτονική χώρα ο πρόεδρος της ΝΔ αφού θα κατηγορήσει τον κ.Τσίπρα για έλλειψη ενημέρωσης, θα ξεκαθαρίσει πως το κόμμα του δε θα δεχθεί λύση που δε θα είναι ενιαία, άμεση και οριστική. “Είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε προσέγγιση των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς να έχει προηγηθεί οριστική και ενιαία λύση που να ικανοποιεί όλες τις διαχρονικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ελλάδα” αναμένεται να σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην ΝΔ μάλιστα πάνε ένα βήμα παραπέρα βάζοντας θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας, τονίζοντας την άρνηση του Πάνου Καμμένου να συμπλεύσει με την γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.
«Είναι προφανές πως ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν έχει, στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα, τη στήριξη της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Είναι αδιανόητη λοιπόν κάθε προσπάθειά του να δεσμεύσει τη χώρα και μάλιστα για μια εθνικά επιζήμια συμφωνία» σημειώνει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και πρότασης μομφής αναλόγως με τις εξελίξεις.