Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Όποιος είδε και άκουσε τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ασφαλώς και θα αισθάνθηκε ικανοποιημένος για την πορεία της χώρας. Πραγματικά όλοι θα εύχονταν όλα όσα περιέγραψε ο κ.Τσίπρας να ήταν πραγματικότητα, όμως δυστυχώς η καθημερινότητα είναι πιο σκληρή από την εικόνα που εμφανίστηκε στο υπουργικό, την Μεγάλη Τρίτη.
Παρότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, είναι ξεκάθαρο ότι το Μέγαρο Μαξίμου χτίζει βήμα βήμα το αφήγημα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί για να ζητήσει εκ νέου τη ψήφο των πολιτών.
Αφήγημα, το οποίο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσομοιάζουν με την κατασκευή μίας «εικονικής πραγματικότητας», που θα βρεθεί στο επίκεντρο της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής, με έναν στόχο. Να γίνει κτήμα και συνείδηση των πολιτών.
Τι είπε ο κ.Τσίπρας ενώπιον των υπουργών του;
-Μίλησε για ανάπτυξη, χωρίς να αναφερθεί για παράδειγμα στις περισσότερες από ένα εκατομμύριο κατασχέσεις λογαριασμών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2017.
- Μίλησε για κοινωνική πρόοδο, όταν το αίσθημα ανομίας και ανασφάλειας έχει χτυπήσει «κόκκινο», μετά και την αιματηρή ληστεία στην Κηφισιά.
- Για εθνική πολιτική, την ώρα που κανείς δε γνωρίζει από την μία το τι συζητά η ελληνική κυβέρνηση εδώ και ενενήντα μέρες με τα Σκόπια και από την άλλη ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης αποκαλεί «τρελό» τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο κίνδυνος, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, δεν είναι το περιεχόμενο των όσων υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά το τι τελικά μπορεί να μείνει στο μυαλό των πολιτών μετά την συνεχή επανάληψή του.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίαζε στον Real Fm μία διαφορετική στρατηγική, μία διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Για ακόμα μία φορά στην συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε διατύπωσε καμία υπόσχεση, δε θέλησε να προχωρήσει σε δεσμεύσεις ειδικά στο κομμάτι της οικονομίας, αποφεύγοντας την παλαιοκομματικού τύπου άσκηση αντιπολίτευσης. Δεν προσπάθησε να χαϊδέψει αυτιά, ούτε και να πει αυτά που θα ήθελε να ακούσει ο πολίτης.
Ενδεικτική ήταν η απάντηση που έδωσε σε έναν ακροατή όταν εκείνος σημείωσε πως κανένας πρωθυπουργός δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα που παρουσίασε στην κοινωνία προεκλογικά.
«Είμαι φειδωλός στις δεσμεύσεις μου. Και είμαι προσεκτικός σε αυτά τα οποία λέω επειδή αναγνωρίζω απόλυτα την τρομερή καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζεται από μια πονεμένη και δοκιμασμένη κοινωνία οποιαδήποτε εξαγγελία. Προτιμώ λοιπόν να πω λίγα και καλά...» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Στον τομέα της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ακολούθησε την πεπατημένη του κ.Τσίπρα τάζοντας κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο. «Είμαι πάρα πολύ προσεχτικός και έχω μιλήσει για την ανάγκη να επαναδιαπραγματευτούμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι αμέσως όμως. Αφού πρώτα κερδίσουμε αξιοπιστία και πείσουμε τους πιστωτές μας ότι είμαστε σοβαροί, ότι δεν ακυρώνουμε μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν γίνει και ότι έχουμε το δικό μας σχέδιο για το μέλλον.... Εγώ δεν είμαι εδώ πέρα να σας πω ότι θα σκίσω τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κύριος Τσίπρας».
Προσέξτε τη διαφορά. Λέω ότι αυτές οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις που δεσμεύουν τη χώρα, τις υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Θα επιχειρήσω να τις συζητήσω με τους πιστωτές μας, όχι αμέσως, αλλά αφού έχω κερδίσει πρώτα την αξιοπιστία” σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνοντας έναν διαφορετικό δρόμο, κόντρα σε επικοινωνιακές «κορώνες».
Την ίδια λογική ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε και στην συζήτηση για τα εθνικά θέματα , όπου ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση στο σκοπιανό είναι η αλλαγή στο σύνταγμα των Σκοπίων. «Εγώ δεν παίζω με τα εθνικά θέματα. Γιατί θα ήταν πάρα πολύ εύκολο, σε μια κοινωνία της οποίας τα νεύρα είναι ήδη αρκετά τεντωμένα, να απευθυνθώ στα εθνικά πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων. Βλέπετε ότι δεν το κάνω και ζητώ αυτοσυγκράτηση από όλους» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ.Μητσοτάκη.
Οπότε και αν οι εκλογές γίνουν ένα είναι το σίγουρο. Η μάχη δε θα είναι απλώς μεταξύ δύο προσώπων αλλά μεταξύ δύο φιλοσοφιών.