Του Γιάννη Σιδέρη
Ο πολύπλαγκτος Οδυσσέας - Αλέξης, εκμυστηρεύτηκε στους Γάλλους που τον βράβευσαν για την πειθήνιά του, πως βρισκόταν πολλές φορές μέσα στο μύθο του Οδυσσέα, ο οποίος είπε στους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι, προκειμένου να μην αντιδράσει ακούγοντας το τραγούδι των σειρήνων.
Όντως ο Οδυσσέας - Αλέξης δέθηκε στο κατάρτι, αλλά στο κατάρτι της εξουσίας, παρέα με όλο το τσούρμο - που θα έλεγε και ο Γιάνης με το ένα «ν». Η σειρήνα εξουσία τους πλάνευσε, αφαιρώντας όλο εκείνο το αξιακό υπόβαθρο, που ανέμενε κανείς από το μυθολογημένο ηθικό υπόβαθρό τους.
Τι άλλο σηματοδοτεί η χθεσινή ξεδιάντροπη παραδοχή Τσακαλώτου, με τα αδέξια ελληνικά του, ότι ο προϋπολογισμός «με απόλυτο τρόπο δεν είναι δίκαιος». Παρόλα αυτά συνέχισε απτόητος «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι επειδή είναι άδικος τον καταψηφίζουμε και εμείς και πάμε σε εκλογές για να έρθει άλλος συνασπισμός. Δεν το επιλέξαμε».
Φυσικά δεν το επέλεξαν. Τους κρατάει δεμένους στο κατάρτι της η εξουσία, και απολαμβάνουν τη μαγευτική θωπεία της, απεκδυόμενοι κάθε πολιτική αναστολή. Άλλωστε… δεδικαίωται και ο ίδιος, αφού η χώρα υπό την οικονομική του εποπτεία καταγράφει… νικηφόρες πρωτιές. Κατά τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση του φορολογικού βάρους ως ποσοστό των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών επί του ΑΕΠ.
Δικαίως προφανώς, αφού το πολύ χρήμα αλλοιώνει την ηθική συγκρότηση του λαού. Εξ ου και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κα Θεανώ Φωτίου, όρισε ως μεσαία τάξη όσους βγάζουν 7.500 ευρώ το χρόνο (και να θυμάται κανείς ότι είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις όταν ο - κατά τα άλλα σεβαστός - Μανόλης Γλέζος, είχε ορίσει τα όρια της ευμάρειας στις 20.000 ευρώ το χρόνο!). Τώρα αποδεχόμαστε τα 7.500!
Όμως η πρόσδεσή τους στο κατάρτι της εξουσίας δεν συνεπιφέρει μόνο έκπτωση αξιών και αλλοίωση εννοιών. Αρχίζει να αναδύεται και ένας αύξων αυταρχισμός:
Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, απειλεί με πολύχρονες φυλακίσεις όσους δημοσιοποιήσουν έγγραφα που αφορούν την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, γιατί είναι διαβαθμισμένα. Με ποια λογική μια διακρατική συμφωνία πώλησης υλικού, που έχει πλέον γίνει βούκινο, εγκυμονεί κινδύνους εθνικής ασφαλείας και εσωτερικής σταθερότητας ώστε να επιφέρει εξοντωτικές ποινές και ηθική ατίμωση του προδότη, λες και είναι ισοβαρής η πώληση υλικού με τα αμυντικά σχέδια της χώρας; Μήπως η διαβάθμιση αποσκοπεί απλώς σε συγκάλυψη παρατυπιών, αν όχι ανομιών; ( και οι ανομίες δεν έχουν πάντα χρηματικό υπόβαθρο).
Μπρουτάλ, η ανάρτηση του Πάνου Καμμένου στο twitter, ενημερώνοντας ότι: «Διετάχθη ΕΔΕ από τον ΑΓΕΕΑ για τη διαρροή των απορρήτων εγγράφων. Με τις ένοπλες δυνάμεις δεν θα παίξει κανείς, ούτε θα τις εμπλέξει στο πολιτικό παιχνίδι. Ο ελληνικός λαός τις εμπιστεύεται».
Να μας συγχωρεί ο υπουργός αλλά μεταθέτει τεχνηέντως το πρόβλημα. Σαφώς δικαιούται να διατάξει ΕΔΕ για τη διαρροή, αλλά ουδείς έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στις Ενοπλες Δυνάμεις. Για το πρόσωπό του, ως αρμόδιου υπουργού, και για τις ενέργειές του σχετικά με την πώληση του υλικού, έθεσε θέμα η αντιπολίτευση, και με βάση τα χαρτιά που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αρα αυτός θα κληθεί να εξηγήσει (δεν λέμε απολογηθεί) όσα φαντάζουν ως ανεξήγητα και αδικαιολόγητα.
Ο ίδιος, ατρόμητος και υπερήφανος κάποτε - σε καιρούς που η Δημοκρατία ήταν ανεκτική - είχε καταθέσει στη Βουλή απόρρητα έγγραφα της τράπεζας της Ελλάδας. Τι άλλαξε τώρα και ενστερνίζεται άλλα μέτρα και σταθμά; Παράλληλα γιατί τα έγγραφα μιας πώλησης πυρομαχικών, συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια ή την εθνική σταθερότητα – όπως ορίζουν οι κανονισμοί για τη διαβάθμιση των εγγράφων; Πόσο καθησυχάζει η διαβεβαίωσή του ότι θα αποχαρακτηρίσει έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση; Τα έγγραφα τα αποχαρακτηρίζει ο εκδότης τους. Πόσα από αυτά φέρουν την δική του υπογραφή; Και αν υπάρχει κάποιο έγγραφο της προκαταρκτικής συνεννόησης υπογεγραμμένο από τον ίδιο, κατά πόσο αυτό μπορεί να αποτελέσει τον μίτο της Αριάδνης για να εισχωρήσει η έρευνα του Κοινοβουλίου, σε ενδεχόμενες παραβάσεις;
Δίκην Ποντίου Πιλάτου ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, καλύφτηκε πίσω από το νομότυπον των κανονισμών. Δεν έδειξε την οφειλόμενη καλή διάθεση διαλεύκανσης, αν όχι να δουν οι Έλληνες βουλευτές τα έγγραφα, τουλάχιστον να ζητήσει από τα κόμματα να ορίσουν έναν βουλευτή τους, προκειμένου να λάβει γνώση του περιεχομένου τους. Δεν εμπιστεύεται ο Πρόεδρος της Βουλής τα κόμματα - που εκ του Συντάγματος, αποτελούν θεσμό της Δημοκρατίας - να λάβουν γνώση επί μιας απλής αγοραπωλησίας;
Η συζήτηση της Δευτέρας θα είναι αποκαλυπτική. Όχι για αυτά που θα αποκαλυφθούν - γιατί δεν θα αποκαλυφθούν - αλλά για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός είναι προσδεδεμένος με τον κ. Καμμένο – άρα με την διατήρηση της εξουσίας. Η συζήτηση θα δείξει περισσότερα από το ίδιο το θέμα της συζήτησης!
ΥΓ: Η στήλη δεν θα ασχοληθεί με τις δηλώσεις των κ. Φίλη και Κυρίτση, σχετικά με τις πωλήσεις πυρομαχικών. Οι άνθρωποι γνωρίζουν από λειτουργίες ΜΚΟ και όχι Κράτους. Το δράμα είναι ότι η αφέλεια δεν είναι προσόν για αυτούς που τους ανατίθεται να το διαχειριστούν!