Έκθετος βρίσκεται ο Νίκος Παππάς μετά την «παρέμβασή» του στο ζήτημα με το φόρο στις ηλεκτρονικές συσκευές. Κι αυτό διότι, αν και δημοσίως ζήτησε την επανεξέταση του ζητήματος, αποκαλύπτεται ότι η σχετική τροπολογία φέρει την υπογραφή και του ιδίου!
«Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες», αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί.Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες.
— Νίκος Παππάς (@nikospappas16) May 16, 2018
Όμως η παραπάνω δήλωση του κ. Παππά έγινε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της σχετικής τροπολογίας, ενώ ο ίδιος την έχει υπογράψει αποδεχόμενος την πρόταση της κα Κονιόρδου, η οποία και την κατέθεσε χθες στη Βουλή.
Σύμφωνα με την απόφαση, το συγκεκριμένο ψηφιακό «τέλος», το οποίο το υπουργείο χαρακτηρίζει «εύλογη αμοιβή», όπως και στην περίπτωση των tablet και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, και των έξυπνων τηλεφώνων (που νομοθετήθηκε πέρυσι και φτάνει το 2%) θα συλλέγεται και αποδίδεται στους πνευματικούς δημιουργούς της χώρας. Όμως μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης μπαίνει νέος φόρος της τάξης του 6% σε ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και σε ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB!
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ΣΕΠΕ η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων δύναται να κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές, «σε μία περίοδο που πραγματικά ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα».
«Μία τέτοια επιβάρυνση πλήττει το μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέτοντας προσκόμματα στην απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας και ταυτόχρονα, αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως», αναφέρει ο ΣΕΠΕ.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε πως «η κανονικότητα του Α. Τσίπρα ισοδυναμεί με την παράνοια της υπερφορολόγησης» τονίζοντας πως «η υποκρισία του πρωθυπουργού συντρίβεται στην κυνική του απόφαση».
Διαβάστε την τροπολογία εδώ.