Η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικά 24 ωρα, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Η έρευνα αυτή είχε ως κεντρικό της άξονα τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κοινωνία τα θέματα του εμβολιασμού. Βασικό συμπέρασμα ότι μόλις το 42% των πολιτών προτίθεται να εμβολιαστεί.
Το εμβόλιο και τον εμβολιασμό, με βάση την έρευνα αυτή, βλέπουν πιο θετικά οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ενώ η δυνατότητα να παρέχεται επιλογή μεταξύ εμβολίων διαφορετικών εταιρειών θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για όσους ήδη είναι θετικά διακείμενοι προς αυτό, ανασταλτικά για όσους έχουν ήδη επιφυλάξεις, τονίζεται στην ανάλυση της συγκεκριμένης έρευνας.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα δύο είναι οι βασικές αιτίες που κάνουν αυτή την στιγμή τους πολίτες να διστάζουν απέναντι στον εμβολιασμό:
- Ο φόβος για τις όποιες παρενέργειες και
- Η αμφιβολία για την αποτελεσματικότητά του
Το μικρό αυτό νούμερο όσον αφορά στην πιθανή συμμετοχή στον εμβολιασμό δεν προκάλεσε χαμόγελα στην κυβέρνηση. Αντιθέτως επιβεβαιώνει όλους όσοι θεωρούν ότι η επιχείρηση πειθούς με στόχο την όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στον εμβολιασμό δε θα είναι μία εύκολη υπόθεση για το Μέγαρο Μαξίμου.
Για τον Κυριακή Μητσοτάκη η ανάγκη μαζικού εμβολιασμού αποτελεί, όπως ο ίδιος έχει επισημάνει σε στενούς του συνεργάτες, την νούμερο ένα προτεραιότητα για τους πρώτους μήνες του 2021.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο, μόλις αυτό έρθει στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός όμως δεν μένει σε αυτό. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συσκέψεις εντός του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε μία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας με στόχο την μεγάλη συμμετοχή στον επικείμενο εμβολιασμό.
Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει με στενούς του συνεργάτες το ενδεχόμενο ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να βρεθεί εκτός του Μεγάρου Μαξίμου και να συνομιλήσει με πολίτες, στέλνοντας πάντα το μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.
Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υπάρχει όμως είναι βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε μία ακόμα επίσκεψη εκτός Αττικής, η οποία θα είναι η δεύτερη μετά από εκείνη στη Θεσσαλονίκη.
Σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός του πληθυσμού σε μεγάλα ποσοστά θα αποτελέσει μία από τις βασικές παραμέτρους που θα καθορίσουν εξελίξεις ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ «ακουμπάνε» εμμέσως πλην σαφώς τους αρνητές των εμβολίων, στοιχείο που προαναγγέλει το νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον ερχομό του 2021.