Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Ο Βασίλης Λεβέντης θεωρείται από πολλούς ως ο «γραφικός», παλαιάς κοπής πολιτικός, ο οποίος μπήκε στη Βουλή ως συνέπεια της ψήφου διαμαρτυρίας. Ο ίδιος δείχνει να απολαμβάνει το γεγονός ότι τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα πάνω του και μάλιστα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην φύγουν. Χαρακτηριστικές είναι οι ομιλίες του στη Βουλή όπου περισσότερο με διασκεδαστή φαντάζει, παρά με έναν πολιτικό αρχηγό που διαθέτει μια συγκροτημένη σκέψη, γνωρίζει τι θέλει και πως θα το πετύχει.
Οι «τσακωμοί» του πολλές φορές γίνονται «είδηση», αλλά η ουσία είναι ότι ο Β. Λεβέντης αγαπάει την καρέκλα του ίσως περισσότερο και από τον Αλέξη Τσίπρα. Το έδειξε όταν μέσα σε δύο 24ώρα από το παραιτούμαι (από τη θέση του βουλευτή κι όχι του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων) το γύρισε στο παραμένω μέχρι νεοτέρας. Μάλιστα, την Πέμπτη επέμενε ενώπιον των δημοσιογράφων σε πηγαδάκι στη Βουλή ότι δεν πρόκειται να αλλάξει γνώση, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Ακούστηκε, μάλιστα, ότι η σχετική ιδέα είχε πέσει στο τραπέζι από την περασμένη Τρίτη και τελικά αποφάσισε να προχωρήσει μ' αυτήν.
Όμως λίγες ώρες αργότερα αποφάσισε να αλλάξει γνώμη. Όπως είχε κάνει όταν πρωτομπήκε στη Βουλή, μη αλλάζοντας τους βουλευτές του ανά εξάμηνο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δεσμεύσεις τους. Αυτές τις δεσμεύσεις που οδήγησαν 186.644 ψηφοφόρους ή το 3,44% να του δώσουν την πολυπόθητη έδρα, μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης με την πολιτική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσωπο πολύ κοντινό του, την ίδια μέρα που ο Β. Λεβέντης ανακοίνωνε ότι θα εγκαταλείψει τη Βουλή (γιατί «αηδιάζει»), ενημέρωνε ότι η απόφαση δεν είναι ακόμα ειλημμένη. Προφανώς κάτι… γνώριζε, αν και λίγοι ήταν όλοι όσοι θεωρούσαν ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων θα επιμείνει στα λεγόμενά του. Το ίδιο πρόσωπο, μάλιστα, εμφανιζόταν πιο μετριοπαθές σε σχέση με την ρητορεία του προέδρου της Ε.Κ. σχετικά με το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου.
Σε κάθε περίπτωση, για μια ακόμη φορά τα λόγια και οι πράξεις του κ. Λεβέντη δεν ταυτίζονται. Όπως δεν ταυτίστηκαν όταν εκλέχθηκε πριν από 2,5 χρόνια. Κι όμως κάτι λιγότερο από 200.000 Έλληνες τον εμπιστεύτηκαν για εκπρόσωπό τους, όπως φυσικά και τον Αλέξη Τσίπρα….