Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλει στην ατζέντα της συνομιλίας με δημοσιογράφους στο Ισραήλ με δική του πρωτοβουλία το θέμα του ανασχηματισμού, όπως ήταν αναμενόμενο, σχεδόν μονοπωλεί εδώ και μερικές ώρες την πολιτική επικαιρότητα. Είναι μάλιστα από τις λίγες φορές που το ερώτημα δεν είναι κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αυτό άλλωστε λύθηκε στο Ισραήλ, αλλά το πότε θα τις κάνει.
Όπως όλα δείχνουν η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στην συζήτηση με τους δημοσιογράφους δεν δείχνει να αλλάζει τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, παρά τις πρώτες παρά του αντιθέτου εντυπώσεις.
Πιο συγκεκριμένα μόλις έγινε γνωστή η τοποθέτηση του, οι περισσότεροι θεώρησαν ως δεδομένο ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ίσως και εντός του Σαββατοκύριακου. Ένα συμπέρασμα μάλλον βεβιασμένο μια και το πλάνο, βάσει του οποίου φαίνεται πως κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι διαφορετικό.
Όπως έχει ήδη σημειώσει από τις αρχές Μαΐου το liberal ο πρωθυπουργός είχε αποδεχτεί την εισήγηση περί ανασχηματισμού με δύο πιθανά χρονικά σημεία ως ενδεδειγμένα για μία τέτοια επιλογή. Το πρώτο χρονικό “παράθυρο” ήταν μέχρι τα μέσα Ιουλίου και το δεύτερο το τέλος Αυγούστου πριν από τη ΔΕΘ. Ο “χρησμός” Μητσοτάκη, λοιπόν, επί ισραηλινού εδάφους ουδόλως αλλάζει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό εφαρμογής των κυβερνητικών αλλαγών. Αντιθέτως τα όσα είπε δείχνουν να επιβεβαιώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ως καταλληλότερο χρόνο το διάστημα μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή είχε προκρίνει το σενάριο του Αυγούστου, δε θα είχε ανοίξει το θέμα στο Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει άλλωστε και η σχετική δήλωση Γεραπετρίτη περί αλλαγών μετά την 1η Ιουλίου. Το ενδεχόμενο του Ιουλίου ενισχύεται και από μία ακόμα κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου, αυτή της διάψευσης από κυβερνητικές πηγές των δημοσιευμάτων ότι επίκειται ανασχηματισμός μέσα στις επόμενες 48 ώρες, δημοσιεύματα που υπήρξαν το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ενδιαφέρουσα πάντως παράμετρος, την οποία και θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, είναι αυτή που έχει να κάνει με το πώς θα αντιδράσουν οι ίδιοι οι υπουργοί και υφυπουργοί σε όλη την περίοδο αναμονής. Με άλλα λόγια είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τα κυβερνητικά στελέχη να χαλαρώσουν τη δραστηριότητά τους ενόψει των αλλαγών θέτοντας σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σε μία περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για την προσπάθεια επούλωσης των πληγών από την πανδημία του κορονοϊού. Η πιθανότητα αυτή θα πρέπει να απασχολήσει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο και θα πρέπει να αντιδράσει αναλόγως. Το πώς το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο κ.Μητσοτάκης...