Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερο από δύο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και την παράλληλη σεναριολογία που ήθελε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να «στηρίζει» τον Αλέξη Τσίπρα, μέσω της χρησιμοποίησης από τον κ. Τσίπρα ορισμένων «καραμανλικών» στελεχών στο υπουργικό συμβούλιο, για να πάρει ο κ. Καραμανλής το «όπλο» του και να αρχίσει το ξεκαθάρισμα.
Αφορμή υπήρξε η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση Βατοπεδίου, καθώς το ζήτημα μπήκε ξανά στο δημόσιο διάλογο.
Απολύτως δικαιωμένος από την εξέλιξη της υπόθεσης που είχε σημάνει την αρχή του τέλους για τη διακυβέρνησή του, ο κ. Καραμανλής πήρε θέση.
Η αρχή έγινε «αδειάζοντας» με εκκωφαντικό τρόπο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σημερινό αναπληρωτή υπουργό στην κυβέρνηση Τσίπρα και διοικητή της ΕΥΠ επί ημερών του.
Την «αποστολή» ανέλαβε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, στον τηλεοπτικό αέρα του αντέννα. «Ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν γείτονας με τον Αλέξη Τσίπρα. Είχαν προσωπική σχέση» σημείωσε ο κ.Ρουσόπουλος, θέλοντας με ξεκάθαρο τρόπο να βγάλει από τον σημερινό υπουργό του κ. Τσίπρα την ταμπέλα του «καραμανλικού» και να δικαιολογήσει έτσι την είσοδο του πρώην δικαστικού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Τα καρφιά όμως του κ. Καραμανλή, διά στόματος Ρουσόπουλου, δεν σταμάτησαν εκεί. «Υπήρξε διοικητής της ΕΥΠ επί Καραμανλή για μερικούς μήνες» τόνισε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέλοντας με τη σύντομη διάρκεια να επισημάνει το μικρό «δέσιμο» του κ. Παπαγγελόπουλου με την διακυβέρνηση Καραμανλή.
Όλα αυτά το βράδυ της μέρας που ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε μιλήσει στην «Ελευθερία του τύπου» εκθειάζοντας τον Κώστα Καραμανλή, την ώρα που ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ανακοίνωσης, στοχοποιούσε τον πρώην πρωθυπουργό.
Χωρίς αμφιβολία η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό του λεγόμενου «καραμανλικού» μπλοκ στη ΝΔ. Ικανοποίηση και δικαίωση είναι οι δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν όσα στελέχη νιώθουν μέρος αυτής της ομάδας. Υπάρχει όμως και ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος φαίνεται πως παίρνει πρωτοβουλίες να ξεχωρίσει «η ήρα από το στάρι». Η αρχή έγινε από τον κ. Παπαγγελόπουλο.
Το αν θα υπάρξει συνέχεια μένει να φανεί αλλά σε κάθε περίπτωση η εκκίνηση ήταν...εντυπωσιακή. Για όσους κινούνται εντός της ΝΔ δεν είναι κρυφό ότι όλα αυτά τα χρόνια πολλά στελεχη χρησιμοποίησαν ή ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα «Καραμανλής» για προσωπικό όφελος.
Η αλήθεια είναι ότι εκμεταλλεύτηκαν και τις ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έχει προτιμήσει μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων. ''Ολα όμως έχουν και τα όριά τους και πλέον μετά την απόφαση για το Βατοπέδι ο κ. Καραμανλής δείχνει να θέλει να ξαναβάλει τα όρια.
Ενδιαφέρον πάντως έχει και η απάντηση του κ. Ρουσόπουλουγια το αν ο κ. Καραμανλής σκέφτεται να επανέλθει στα δημόσια πράγματα. « Ο Κώστας Καραμανλής στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έκανε και με τον Αντώνη Σαμαρά» ήταν η απάντησή του κλείνοντας κάθε σχετική συζήτηση.
Η πραγματικότητα είναι πως δύσκολα μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει έναν δημοκρατικά εκλεγμένο αρχηγό, αλλά η δημόσια τοποθέτηση σημαίνει πολλά γιατί απλούστατα αποτελεί δημόσια δέσμευση.
(φωτογραφία: SOOC)