O Καραμανλής δηλώνει «παρών»

O Καραμανλής δηλώνει «παρών»

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Η 21η Μαρτίου  θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη του Κώστα Καραμανλή. Η απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων αθώωσε παμψηφεί τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Βατοπεδίου, η οποία αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του.  Με την απόφαση αυτή δικαιώθηκε απολύτως ο  πρώην πρωθυπουργός, στοιχείο που αποτελεί χωρίς αμφιβολία  την μεγαλύτερη ικανοποίηση για κάθε πολιτικό που άσκησε εξουσία.   

Η είδηση της απόφασης  «φούσκωσε» με ικανοποίηση το λεγόμενο «καραμανλικό» μπλοκ, η οποία έγινε ακόμα μεγαλύτερη μόλις δημοσιοποιήθηκε η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού.

«Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι» σημείωσε ο κ.Καραμανλής, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα εντός και εκτός της ΝΔ.

Στο άκουσμα  της δημόσιας τοποθέτησης Καραμανλή, ο «αντίκτυπος» ήταν  μεγάλος , καθώς πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο κ. Καραμανλής «σπάει» τη σιωπή του, από τη μέρα που έχασε την πρωθυπουργία  και δημοσιοποιεί  σκέψεις του.

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, καθώς όλοι θέλησαν  να διερευνήσουν αν πίσω από την πολιτική αυτή δήλωση, κρύβεται κάτι άλλο. Σε συνδυασμό μάλιστα με την επίσκεψη του Θόδωρου Ρουσόπουλου  στο γραφείο της Παναγή Κυριακού, λίγη ώρα μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, το όλο σκηνικό προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον  στα γραφεία των πολιτικών συντακτών.

Ποιος γνωρίζει άραγε τι πραγματικά κρύβεται στις σκέψεις του Κώστα Καραμανλή;  Μήπως η απόφαση του δικαστηρίου είναι η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την επάνοδο του πρώην πρωθυπουργού, όπως πιστεύουν ορισμένοι; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «γαλάζιας» πολιτικής επικαιρότητας  από το πρωί της Τρίτης.

Στα ερωτήματα αυτά ξεκάθαρη απάντηση δύσκολα βρίσκει κάποιος. Αν μιλήσεις με στελέχη που βρίσκονται στον ευρύτερη επιρροή του πρώην πρωθυπουργού δε θα μπορέσεις να αντιληφθείς εύκολα που αρχίζει η πραγματική γνώση και πού σταματά η επιθυμία του καθενός.

Οι πλέον ψύχραιμοι από αυτούς  μαζί με εκείνους που έχουν την ευκαιρία να  συνδιαλέγονται  με τον κ.Καραμανλή φαίνεται πως καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα. Ο πολιτικός κύκλος του πρώην πρωθυπουργού,  σχετικά με τις όποιες ηγετικές βλέψεις για την Ν.Δ έχει οριστικά κλείσει. Πρόκειται για μια φράση που ο κ.Καραμανλής χρησιμοποιεί συχνά προς τους συνομιλητές του θέλοντας να δείξει ότι δε θέλει να έχει ενεργό ανάμειξη στα εσωτερικά της ΝΔ.

Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός διαμηνύει σε όσους τον επισκέπτονται ότι η ΝΔ έχει αρχηγό και οι σχέσεις  του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  είναι άριστες, θέλοντας να βάλει φρένο σε όσους συνεχίζουν να μιλούν εξ ονόματός του. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι ο κ. Καραμανλής θα σταματήσει να επιδιώκει την «δικαίωση» με ό,τι αυτό συνεπάγεται και βεβαίως ουδέποτε θα σταματήσει να εκφράζει το ενδιαφέρον του για τα τεκταινόμενα.

Απλώς μην ξεχνάμε ότι άλλο η «δικαίωση» και άλλο η επιστροφή στην ενεργό δράση, που ορισμένοι αφήνουν «εντέχνως» να διαρρεύσει ώστε να εξασφαλίζουν λίγα λεπτά δημοσιότητας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η συγκεκριμένη δικαστική  απόφαση έβαλε τέλος σε μια επίπονη διαδικασία, επιβεβαιώνοντας τον εφιάλτη κάθε πολιτικού πώς είναι πολύ εύκολο να σε κρεμάσουν στα μανταλάκια, αλλά πολύ δύσκολο να σε ...αποκαταστήσουν.

Ήταν καλοκαίρι του 2008 όταν η υπόθεση Βατοπεδίου μπήκε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας. Η ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσίου, μέσα σε σύντομο διάστημα, πήρε μεγάλη διάσταση με πολιτικές προεκτάσεις. Η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αισθάνθηκε άμεσα τους πρώτους τριγμούς, οι οποίοι αποτέλεσαν άλλωστε και την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την πτώση της.

Από τότε χρειάστηκαν τρεις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, η τελευταία εκ των οποίων προανακριτική, αλλά και δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, προκειμένου η δικαιοσύνη να αθωώσει ομόφωνα όλους τους κατηγορούμενους, αναγνωρίζοντας ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες έκτασης αυτής ανήκουν στο δημόσιο.

Η δικαστική απόφαση πάντως έδωσε την αφορμή ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έρθει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά με τον Κώστα Καραμανλή. Ελάχιστες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση υπήρξε ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία ήταν γεμάτη από θετικά σχόλια για την κυβέρνηση Καραμανλή.

Ενδιαφέρον  έχει το γεγονός  ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν ανέφερε κανένα άλλο πολιτικό όνομα παρά μόνο το όνομα «Καραμανλής». Δεν ήταν μια τυχαία επιλογή,  αφού η ηγεσία  του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πάρει την απόφαση  ότι η αθωωτική απόφαση δε θα λειτουργήσει ως «κολυμπήθρα του Σιλωάμ», για πρώην υπουργούς και βουλευτές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναμείχθηκαν στην υπόθεση και επιθυμούν να μπουν ξανά στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Οι ίδιες πληροφορίες τόνιζαν ότι κάθε πρόσωπο  είναι μια διαφορετική περίπτωση, σε μια εμφανή προσπάθεια να ρίξουν τις προσδοκίες ορισμένων που πιθανώς να βιάζονται...

 

(Photo by Sooc)