Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εγκλωβίσει σε συναίνεση, με φόντο το Eurogroup και Κυπριακό

Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εγκλωβίσει σε συναίνεση, με φόντο το Eurogroup και Κυπριακό

Του Γιάννη Σιδέρη

Να «κρατήσουν οι χοροί» για τη… μεγάλη επιτυχία του Eurogroup, προσπαθεί ο πρωθυπουργός με τις συναντήσεις που κάνει με τους πολιτικούς αρχηγούς, ασχέτως αν κήρυξε μόνος του γιορτή, απόντων αρκετών στελεχών της κυβέρνησης από τα επινίκια, με πρώτους τους Τσακαλώτο και Δραγασάκη (που κράτησαν επιφυλακτική στάση).

Η κίνηση του πρωθυπουργού ανταποκρίνεται και σε μια διττή ανάγκη: Αφενός να κάνει «ρελάνς» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε διενέργεια συζήτησης στη Βουλή. Αφετέρου να αμβλύνει, κατ' ελάχιστο έστω, το κλίμα απομόνωσης που υφίσταται απέναντι σε μια «ομογενοποιημένη» αντιπολίτευση (ομογενοποιημένη όσον αφορά στην άποψή της περί αποτυχίας στο Eurogroup).

Έτσι χθες συναντήθηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη, ενώ σήμερα θα δει τον Δημήτρη Κουτσούμπα και την Φώφη Γεννηματά. Στις 3 μ.μ. θα έχει οικογενειακή ενημέρωση στον Νίκο Βούτση, ως πρόεδρος της Βουλής.

Η στάση των πολιτικών αρχηγών στο «νικητήριο» μύθευμα του Eurogroup είναι δεδομένη.

Η Φώφη Γεννηματά θα προσέλθει με τρεις  παρατηρήσεις: Άργησε να κλείσει την αξιολόγηση με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να είναι δέσμια, οπότε η ενημέρωση δεν έχει κανένα νόημα. Δεν κατέκτησε κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει. Δεν υπάρχει αναπτυξιακό σενάριο για τη χώρα όσο παραμένει αυτή κυβέρνηση. Άλλωστε η κα Γεννηματά από την Αλεξανδρούπολη, σχετικά με το Eurogroup είχε δηλώσει «Ζήσαμε τον απόλυτο εξευτελισμό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού». Ο κ. Τσίπρας φέρεται να αναγνωρίζει τις καθυστερήσεις αλλά διατείνεται ότι αυτές έπιασαν τόπο, αφού το θέμα έκλεισε με μια καλή συμφωνία!

Από την πλευρά του Δ. Κουτσούμπα, η απάντηση θα είναι, ως αναμένεται, γενικότερα απορριπτική, καθώς χαρακτηρίζει ως «χιλιοειπωμένο παραμύθι» τον ισχυρισμό ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο.

Εφόσον βέβαια δεν μπορέσει να τους εγκλωβίσει σε συναινετική διαδικασία, δεν αποκλείεται να επανέλθει στα συνήθη, διαρρέοντας ότι πρόκειται για τρόικα εσωτερικού, και ανεύθυνων πολιτικών αρχηγών που δεν βάζουν πλάτη για την ανόρθωση της πατρίδας, αποσκοπώντας στο κομματικό συμφέρον – και την καρέκλα βεβαίως, όπως τους έχει κατηγορήσει ο... άνευ καρέκλας Παπαδημούλης.

Συναίνεση στο Κυπριακό

Οι πολιτικοί αρχηγοί πάντως έχουν και ένα κοινό πεδίο σύμπνοιας. Αφορά στο Κυπριακό και στη στήριξη που παρέχουν στις ενέργειες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να ενημέρωσε χθες τους αρχηγούς ότι και από την πλευρά της Τουρκίας παρατηρείται μία διάθεση συνεννόησης. Άλλωστε, κατά το Μαξίμου, η ελληνική πλευρά έχει συμβάλει ως προς αυτό, κατά τις συνομιλίες της με την καγκελάριο Merkel.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, συνέστησε στον πρωθυπουργό να «προσέξει» κάποιους ακραίους στο κόμμα και την κυβέρνηση (σ.σ. επειδή στο κόμμα δεν συναντώνται ακραίες φωνές στα εθνικά θέματα, το αντίθετο μάλιστα, είναι πάντα αρκετά υποτονικές, εικάζουμε ότι η επισήμανση αφορά δύο στελέχη της κυβέρνησης).

Φυσικά τα περί διάθεσης συνεννόησης εκ μέρους τη Τουρκίας, είναι σενάρια νηνεμίας, η οποία δεν γνωρίζουμε πόσο διατηρηθεί και κατά πόσο θα αρμενίσουμε σε ήρεμα νερά. Δεν αποκλείεται (ως εκτίμηση εργασίας το διατυπώνουμε) να κληθούν εκ νέου, αλλά σε συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών αυτή τη φορά, ενόψει τη Γενεύης 2 στις 28 του μηνός, όπου θα συζητηθούν οι εγγυήσεις και η ασφάλεια.

Στη λύση του Κυπριακού εμπλέκεται καθοριστικά – και αρνητικά -  πλέον και το ενεργειακό. Ενώ η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου θα συνεχιστεί κανονικά, μέχρι και το τελευταίο «ι», ο τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim,  δήλωσε χθες μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό, ότι στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε το θέμα της χρήσης των πηγών ενέργειας που ανήκουν... σε όλη την ανθρωπότητα (κάτι σαν... μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς δηλαδή!).

Η ρήση Yildirim είναι πρόσβαρης σημασίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αναλαμβάνει την ευθύνη του Κυπριακού, εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης. Ως εκ τούτου συμπεραίνουμε ότι η συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό είχε κυρίως φόντο το Κυπριακό.

Ενδεικτικό πάντως της κρισιμότητας και βαρύτητας των επερχόμενων γεγονότων, είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τους κύπριους πολιτικούς αρχηγούς να τον συνοδεύσουν στο Κρας Μοντάνα της Ελβετίας όπου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις, και εκείνοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση.   

ΥΓ: Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν διπλωματικές πηγές που προδικάζουν το ναυάγιο των συνομιλιών. Θεωρούν ότι στη Γενεύη 2 θα δοθεί μάχη εντυπώσεων για το ποιος θα άρει από πάνω του την ευθύνη του ναυαγίου. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν και ένα νέο «πατριωτικό σόου» από τον έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, το οποίο ενδεχομένως να δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις.

Οψόμεθα.

(φωτογραφία: SOOC)