Το 2006 έναν χρόνο μετά την πρώτη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην αθωνική πολιτεία τρεις στενοί του φίλοι προερχόμενοι από τον λεγόμενο «κύκλο της Αγίας Πετρούπολης» ίδρυαν τη ρωσική αθωνική κοινωνία, έναν οργανισμό που στόχο είχε τη συλλογή και διάθεση χρημάτων για την υποστήριξη των μοναστηριών που τελούσαν υπό ρωσική… σημαία. Μόνο που αυτό δεν ήταν αρκετό στο δρόμο της δημιουργίας του Ρωσικού Κόσμου και της προώθησης της ρωσικής προπαγάνδας. Μια έρευνα φέρεται να αποφέρει στοιχεία για ροές χρημάτων μέσω τραπεζών ρωσικών συμφερόντων που δραστηριοποιήθηκαν και στην Κύπρο με τις διωκτικές αρχές να θέτουν και ζήτημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος…
Ο «κύκλος της Αγίας Πετρούπολης» αποτελείται από τους πλέον έμπιστους του Ρώσου προέδρου και έχει χρησιμοποιηθεί σε βάθος χρόνους για την πλήρη στήριξη και προώθησή της προπαγάνδας ειδικά σε ό,τι αφορά τη λογική της Ορθόδοξης συμμαχίας ή αλλιώς της Ορθόδοξης Κοινοπολιτείας.
Μέλη του δραστηριοποιήθηκαν έντονα στην Ελλάδα έχοντας ως βάση μονές του Αγίου Όρους τις οποίες στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια δαπανώντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Επεκτάθηκαν όμως και σε άλλες δραστηριότητες έχοντας ως στήριγμα επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Κυρίως στη Βόρεια Ελλαδα αλλα και στη Νότια σε ορισμένες περιπτώσεις ειδικά σε σημεία όπου το χριστιανικό στοιχείο είναι το ίδιο έντονο.
Άτυπος επικεφαλής της κίνησης ο επονομαζόμενος και «μασέρ του Πούτιν» ή «γκρι καρδινάλιος» Konstantin Goloshchapov (Γκολοσσάποφ), ο άνθρωπος που φέρεται να μύησε τον Ρώσο πρόεδρο στα μυστικά της μοναστικής ζωής και στις δυνατότητες να συμβάλει η ορθοδοξία στη μετατροπή του σε «μεσσία» αγωνιστή κατά του Αντίχριστου. Στο «θαύμα του Θεού» όπως τον έχει αποκαλέσει μεταγενέστερα ο Πατριάρχης Κύριλλος. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει περάσει κάτω από τα ραντάρ των κυρώσεων, όπως και άλλοι ρώσοι Ολιγάρχες και ο οποίος πέραν της δημιουργίας της αθωνικής κοινωνίας είναι αυτός ο οποίος έχει δημιουργήσει τον κύκλο της Αγίας Πετρούπολης.
Λάτρης των σπορ και ο ίδιος, συναγωνιστής στο Τζούντο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν αλλά κυρίως πραγματικός του… μασέρ. Εξ ου και το ένα από τα δύο… παρατσούκλια που τον συνοδεύουν στην πολυετή του δράση.
Και ως λάτρης των σπορ είναι ένας εκ των Ρώσων ολιγαρχών αν και ο συγκεκριμένος παραπέμπει σε άλλη μικρότερη λίστα ανθρώπων του Πούτιν, διαθέτει ποσοστά σε μια μικρή ιταλική ομάδα. Και δεν είναι ο μόνος αν και αυτοί λιγοστεύουν μετά και τις εξελίξεις με την Τσέλσι και τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Εκ των ελαχίστων με άμεση πρόσβαση στον Πούτιν (άλλωστε ως μασέρ είχε και το προνόμια να ακουμπά το σώμα του προέδρου) και εκ των συνομιλητών με πρόσωπα όπως ο συνονόματος Κονσταντίν Μαλοφέεβ εντάσσεται στη συνομοταξία των ανθρώπων που είδαν από την αρχή την Ορθοδοξία ως λύση στο πρόβλημα της κατάρρευσης του κομμουνισμού και της Σοβιετικής Ένωσης στα τέλη του προηγούμενου αιώνα.
Ως άτυπος επικεφαλής του «κύκλου της Αγίας Πετρούπολης» φέρεται να κινεί όλα τα νήματα. Και ως συνιδιοκτήτης της ρωσικής τράπεζας SMP bank είχε τη δυνατότητα να κινεί χρήματα κυρίως σε συνεργασία με την άλλη ρωσικών συμφερόντων τράπεζα την RCB Bank η οποία δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο και στην οποία συνιδιοκτήτης ήταν η VTB Bank η οποία έχει ενταχθεί σε καθεστώς κυρώσεων. Αρκεί να σημειωθεί ότι η τελευταία εμφανίσθηκε να μεταφέρει τα ποσοστά της στην RCB Bank την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία προκαλώντας ένα σοβαρό θέμα στην Κύπρο. Ένα θέμα όμως που οδήγησε στο να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος λογαριασμών και ροών προς εκκλησιαστικούς παράγοντες και μοναστήρια τόσο στην Κύπρο όσο κυρίως προς την Ελλάδα.
Ή έρευνα που έχει γίνει επί των ροών αυτών εμφανίζει σημάδια και ξεπλύματος μαύρου χρήματος τα οποία εκτός των ορθοδόξων μοναστηριών ακολουθούν μια γραμμή χρήματος μεταξύ Ρωσίας (Αγίας Πετρούπολης και Μόσχας), Κύπρου, Ελλάδας (πέραν της αθωνικής και της εκκλησιαστικής γίνεται λόγος για λογαριασμούς που αφορούν επιχειρηματικές δραστηριότητες αν και προς το παρόν τα στοιχεία δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας) και Ιταλίας, μέσω της γραφικής Σαρδηνίας. Η εμπλοκή μηχανισμών της Ελβετίας αφορούσε στην παροχή υπηρεσιών επενδυτικής μορφής, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν οι off shore εταιρείες, οι εταιρείες βιτρίνες που εξετάζονται είναι εκατοντάδες.
Αρκεί να σημειωθεί άλλωστε ότι και οι δύο κυπριακές εταιρείες που φέρεται να μεταβίβασε τα ποσοστά που κατείχε στην τράπεζα Rsb η υπό καθεστώς κυρώσεων VTB Bank διαθέτουν ιδιοκτησιακό καθεστώς που χάνεται σε υπερατλαντικούς ορίζοντες. Αυτό που όμως έχει σημασία είναι ότι παρά τις προσπάθειες μεταφοράς ιδιοκτησίας που έγιναν η RCB διέκοψε τις τραπεζικές της εργασίας δεδομένου ότι η σχέση με τη VTB bank την τράπεζα που αναφέρεται ως ο «κουμπαράς του Πούτιν» ήταν στενές και τα πρόσωπα που μετείχαν στις κυπριακές εταιρείες συνδέοντας άμεσα με το διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής τράπεζες.
Η όλη διαδικασία επανέφερε την έρευνα βγάζοντας από το αρχείο στοιχεία που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ακουμπούν μοναστήρια, ινστιτούτου, ομίλους και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις στη βόρεια Ελλάδα. Οι διωκτικές αρχές ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται σήμερα στη διαδικασία που είναι γνωστή σε Iris και FBI με τη διάσημη φράση follow the money. Και ήδη στον άξονα Αγία Πετρούπολη Κύπρο Σαρδηνία και Βόρεια Ελλάδα εμφανίζεται μια κινητικότητα που αγγίζει μέχρι και το ξέπλυμα χρήματος.