Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Το ραντεβού ήταν για τις 21:00 το βράδυ. Τόπος, εστιατόριο με θέα τη θάλασσα, πάνω σε έναν από τους γραφικούς κόλπους της Βαλέτας. Οικοδεσπότες οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, όπως συμβαίνει συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις. Στους συνδαιτυμόνες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Με άλλα λόγια ο νυν, ο πρώην και ένας παρολίγον πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκαν όλοι δίπλα δίπλα με αφορμή την παρουσία τους στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα. Την παρέα συμπλήρωναν οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που τον συνόδευαν στο ταξίδι στη Βαλέτα. Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο εστιατόριο περπατώντας, μια και η απόσταση από το ξενοδοχείο, που είχε καταλύσει η ελληνική αποστολή, ήταν μικρή.
Η ατμόσφαιρα στο τραπέζι ήταν χαλαρή, με εκατέρωθεν πειράγματα. Ήταν άλλωστε μια ευκαιρία για ήρεμη ανταλλαγή απόψεων χωρίς τυπικότητες. Το dress code δεν ήταν αυστηρό γι'' αυτό και ο πρόεδρος της ΝΔ προτίμησε να φορέσει πουκάμισο χωρίς γραβάτα, όπως και ο ευρωπαίος επίτροπος με τον πρώην πρωθυπουργό να μην τους ακολουθεί. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς έκατσαν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, έχοντας απέναντί τους τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Τζιτζικώστα. Παρότι το εστιατόριο είχε την φήμη ενός εκ των καλυτέρων της πόλης, γι'' αυτό άλλωστε και το δεξιό κόμμα της Μάλτας το πρότεινε, δεν ανταποκρίθηκε στα υψηλά στάνταρ. Απόδειξη το ότι το κυρίως πιάτο άργησε δύο ώρες. Όπως γίνεται αντιληπτό, η αργοπορία των πιάτων και η δυσλειτουργία της κουζίνας ανέβασε τη διάθεση για κουβέντα.
Αυτό κυριάρχησε ως θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα. Η αύξηση των ροών που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες έδωσε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο την τέλεια πάσα για να μιλήσει για το θέμα, κάνοντας συνοπτικά μια παρουσίαση της οπτικής, μέσα από την οποία η ευρωπαϊκή επιτροπή βλέπει το όλο πρόβλημα. Ο κ. Αβραμόπουλος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πορεία του προσφυγικού. Το χαρακτήρισε «ανοιχτό» ως ζήτημα στην ευρωπαϊκή ατζέντα που θα εξελίσσεται μέσα στους επόμενους μήνες. Οι συνδαιτυμόνες μάλιστα έβαλαν στην κουβέντα και την παράμετρο «Ερντογάν», με το επικείμενο δημοψήφισμα να αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα.
Από την «χαλαρή» κουβέντα δεν μπορούσαν να λείψουν και οι αναφορές στην εσωτερική πολιτική σκηνή, με την πορεία της αξιολόγησης να κυριαρχεί.
Όπως μαθαίνουμε όλοι συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα κλείσει την αξιολόγηση, χωρίς όμως να κανείς να μπορεί να αποκλείσει το αντίθετο. «Και να κλείσει, ποια θα είναι η επόμενη μέρα;» αναρωτήθηκε ένας εκ των συμμετεχόντων στο δείπνο». Το ρητορικό αυτό ερώτημα αποτύπωσε ουσιαστικά ολόκληρο το πνεύμα, πάνω στο οποίο κινήθηκε ολόκληρη η συζήτηση. Όλοι συμφώνησαν ότι από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς λείπει η κεντρική στόχευση. Απουσιάζει ο συντονισμός και ο προγραμματισμός, στοιχείο που στο άμεσο μέλλον θα αποδειχθεί κρίσιμο. Σε ενδεχόμενες εκλογές η κουβέντα δεν έφτασε, όμως συμφωνήθηκε ότι η ΝΔ θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Ουδείς πάντως μπήκε στην ουσία μιας κουβέντας περί εκλογικής διαδικασίας, αφού το κλίμα ήταν σαφώς χαλαρό. To πολύ ευχάριστο κλίμα μεταξύ Μητσοτάκη, Σαμαρά και Αβραμόπουλου συνεχίστηκε και στην αίθουσα του συνεδρίου, την επόμενη μέρα. Ο φακός τους συνέβαλε πολλές φορές να συνομιλούν μεταξύ τους, αποφεύγοντας πάντως να δείξουν προς τους άλλους παριστάμενους το περιεχόμενο της συζήτησης τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου, απευθυνόμενος στους 1.500 συνέδρους του ΕΛΚ μίλησε για την αναγκαιότητα μιας πιο δυνατής Ευρώπης.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέα του ΕΛΚ Λόπεζ Εστοριθ τον προσφώνησε ως τον «μελλοντικό νικητή των εκλογών», στοιχείο που αποδεικνύει το γεγονός ότι στις τάξεις του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τον κ. Μητσοτάκη.