Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά το αφήγημα. Η πολιτική γραμμή, η στρατηγική, η ξεκάθαρη θέση. Όταν αυτό υπάρχει, τότε και ο πιο άσχετος να κληθεί να μιλήσει δημόσια, θα το υπηρετήσει. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει στιβαρό αφήγημα, ούτε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στοχεύει στο ίδιο κοινό που σήμερα ψηφίζει Τσίπρα.
Ατεκμηρίωτες σοσιαλίζουσες προτάσεις για αλλαγή του μείγματος φορολογίας και αύξηση του ΕΝΦΙΑ, δήθεν για να ενισχυθούν οι αδύναμοι, δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ βαδίζει ολοταχώς στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ. Την σκυτάλη από τα «φάλτσα» της Ελ. Χρονοπούλου για την αύξηση της φορολογίας των 150 εισηγμένων (όλες μαζί είναι 121) και τους νέους φόρους σε μερίσματα, πήρε σήμερα ο Στέφανος Παραστατίδης, αποκαλύπτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ για να χρηματοδοτήσει τη μείωση των έμμεσων φόρων που οραματίζεται.
Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε «βεβαίως, οι φόροι οι οποίοι αφορούν στην κληρονομιά, στις γονικές παροχές, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν για να γίνει η αναδιανομή και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι». Αγνοώντας προφανώς ότι αύξηση του ΕΝΦΙΑ σημαίνει πως θα πληρώνει πρόσθετους φόρους κάθε ιδιοκτήτης διαμερίσματος, ακόμη και αν αυτό είναι χαμηλής αξίας, καθώς ο συγκεκριμένος φόρος επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό, χωρίς καμία εξαίρεση. Ισχύει το ίδιο για πλούσιους και φτωχούς.
Το νέο στραβοπάτημα προκάλεσε ως ήταν αναμενόμενο συναγερμό στο επικοινωνιακό επιτελείο της Χ. Τρικούπη, που επιχειρεί από το πρωί να τα «μαζέψει», αδειάζοντας τον ίδιο της τον βουλευτή και υποστηρίζοντας ότι το κυβερνητικό της πρόγραμμα δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ.
Η ζημιά φυσικά έχει γίνει. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, όπως ακριβώς και με όσα είπε την Τρίτη η Ελ. Χρονοπούλου, τα οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να μπαλώσει ο υποψήφιος στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Π. Δουδωνής. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει μια κρυφή φορολογική ατζέντα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα του, το οποίο δυσκολεύεται να κοστολογήσει, θυμίζοντας την αντίστοιχη ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε αποκαλύψει ο Γ. Κατρούγκαλος με την επαναφορά στο 20% των ασφαλιστικών κρατήσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τα όσα υποστηρίζουν Ανδρουλάκης και Τσίπρας για την αλλαγή του φορολογικού μείγματος μοιάζουν πολύ, όπως εξάλλου και οι θέσεις τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Αμφότεροι αρνούνται να δουν ένα ψήγμα θετικής ψήφου των πολιτών προς τον Μητσοτάκη και μιλούν για ακρίβεια, πλειστηριασμούς, κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, κατήφορο της χώρας και κατάμαυρες προβλέψεις για το αύριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει στο δικό του αφήγημα την «χούντα Μητσοτάκη», τον «εργασιακό οδοστρωτήρα Χατζηδάκη» και την επιδότηση της ακρίβειας στο ρεύμα.
Η ρουκέτα Τσαπανίδου
Το μεσημέρι η κα Τσαπανίδου εξαπέλυσε μια νέα «ρουκέτα» φορολογικού αναλφαβητισμού στην λογική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τα λεφτά από το μεγάλο κεφάλαιο και θα τα μοιράσει στην κοινωνία. Ισχυρίστηκε ότι μια από τις πρώτες κινήσεις του κόμματος, εφόσον γίνει κυβέρνηση θα είναι να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων. Δεν αποκάλυψε σε ποιές, ωστόσο μάλλον στο ΣΥΡΙΖΑ εννοούν αυτές του κλάδου ενέργειας, στα διυλιστήρια και κάποιες μεγάλες από το χώρο των τροφίμων. Και υπενθύμισε ότι πέρυσι, οι ισολογισμοί των εταιρειών ενέργειας κατέγραψαν υπερκέρδη άνω των 6 δισ. Τα υπερκέρδη πάντως, με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, δημιουργήθηκαν στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης, με το φυσικό αέριο να φτάνει τον Ιούλιο ακόμη και στα 300 ευρώ/ Mwh. Σήμερα βρίσκεται σε χαμηλά διετίας και συγκεκριμένα στα 25-26 ευρώ/ Mwh.
Το ερώτημα επομένως είναι από που θα βρουν στο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον γίνουν κυβέρνηση, έσοδα 3,5 δισ ευρώ όταν οι τιμές κινούνται πλέον σε τόσο χαμηλά επίπεδα; Συνυπολογίζοντας και την πτωτική τους τάση, τον Ιούλιο, εφόσον κέρδιζε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσιζε να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών, δεν θα μάζευε παρά μερικές δεκάδες εκατ ευρώ.
Ο Κατρούγκαλος Νο2
Χθες μάθαμε από τον καινούργιο στα τηλεοπτικά πλατό Νίκο Φαραντούρη ότι τα επιδόματα στα τιμολόγια ρεύματος ήταν «λάθος προτεραιότητα», δηλαδή ότι κακώς δοθήκαν. Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν έχασε την ευκαιρία και τον χαρακτήρισε «Κατρούγκαλο Νο2». Ο κ. Φαραντούρης, γνωστός στην ενεργειακή αγορά από τη θητεία του ως νομικός σύμβουλος στη ΔΕΠΑ (2009-2019) - την εποχή μάλιστα του σκανδάλου Πετσίτη ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο μετά αγάπησε ξαφνικά - έκανε χθες «φάλτσο», παρ’ ότι γνωρίζει καλά το αντικείμενο.
Ισχυρίστηκε ότι πρώτα «παρεμβαίνεις ρυθμιστικά στις αγορές και μετά έρχεσαι επικουρικά με τα επιδόματα να διορθώσεις πράγματα», για να προσθέσει «το μόνο που κάνεις με την επιδοματική πολιτική είναι να ενισχύεις την αισχροκέρδεια». Απέκρυψε ότι στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης όλες οι χώρες μοίρασαν επιδόματα, ανάλογα με τις δημοσιονομικές τους αντοχές, ότι σημαντικό μέρος των ενισχύσεων, ύψους άνω των 8 δισ. που έδωσε η κυβέρνηση προήλθε από τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών (και όχι από τον προϋπολογισμό) και ότι το ελληνικό μοντέλο υιοθέτησαν και άλλες χώρες. Δεν είπε κουβέντα ότι χωρίς τις επιδοτήσεις η τιμή του ρεύματος θα ήταν ανάμεσα στις πιο ακριβές πανευρωπαϊκά ούτε και πρόταξε κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση.
Τη σκυτάλη από τον κ. Φαραντούρη πήρε ένα άλλο στέλεχος της νέας ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο εργατολόγος κ. Δ. Τεμπονέρας ο οποίος υποστήριξε ότι από σήμερα 31 Μαΐου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς περίθαλψη χιλιάδες επαγγελματίες.
Σύγκρουση με την πραγματικότητα
Η πραγματικότητα είναι κι εδώ διαφορετική. Το καθεστώς που ισχύει στον ΕΦΚΑ είναι ότι όποιος χρωστά δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, την χάνει. Έτσι, τον Μάρτιο του 2022, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ψηφίσει μια ευνοϊκή ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ, να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα, αρκεί να πληρώσουν μόνο την ετήσια εισφορά για τον κλάδο υγείας.
Την ρύθμιση αυτή για την ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των μη ασφαλιστικά ενήμερων ελεύθερων επαγγελματιών, την οποία σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει, τότε, την είχε ψηφίσει. Και την είχε ψηφίσει, καθώς η ρύθμιση απαντούσε με τρίμηνη παράταση ρύθμισης και μειωμένη καταβολή εισφορών σ' ένα δίκαιο αίτημα των ελευθέρων επαγγελματιών. Η ίδια ακριβώς ρύθμιση ανανεώθηκε και φέτος και εκπνέει σήμερα 31 Μαΐου. Όσοι αρνήθηκαν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση (υπολογίζονται σε 300.000 επί ενός συνόλου 800.000), είναι στην ουσία οι συστηματικοί κακοπληρωτές. Ο κ. Τεμπονέρας ζητά να ενταχθούν στη ρύθμιση και αυτοί…
Το πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τα πρόσωπα - παλιά ή νέα - αλλά η απουσία ενός σοβαρού και υπεύθυνου αφηγήματος. Τα πρόσωπα για να παίξουν ρόλο σε ένα κόμμα, πρέπει αυτό να έχει καθαρό αφήγημα. Όταν είναι λάθος η ίδια του η γραμμή, όταν υπάρχει κενό στρατηγικής, είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα τα στραβοπατήματα. Γι' αυτό και γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ενός φορομπηχτικού «συναγωνισμού» δύο κομμάτων, δέσμιων ενός κρατικοδίαιτου μοντέλου οικονομίας, που δεν ασχολείται με την παραγωγή πλούτου, παρά με την ανακατανομή των φόρων. Κανείς από τους δύο δεν έχει εξηγήσει πως μπορεί κατά τη γνώμη του να παραχθεί νέος πλούτος στην Ελλάδα, ούτως ώστε να μοιραστεί στην κοινωνία και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Παρά ακούμε μόνο πως θα ανακατευθυνθούν οι φόροι. Διότι αμφότεροι ονειρεύονται λεφτόδεντρα…
Διαβάστε ακόμη:
Πόπη Τσαπανίδου: Επιμένει στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών
Στ. Παραστατίδης (ΠΑΣΟΚ): Θα ενισχύσουμε τους άμεσους φόρους, όπως τον ΕΝΦΙΑ