Ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη

Ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη

Του Γιώργου Φιντικάκη

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή και ότι η ανάπτυξη της οικονομίας περνά μέσα από την «πράσινη ατζέντα», που διακατέχει τα πάντα, από τον τουρισμό και τον πολιτισμό, έως τον αγροτικό τομέα και την ενέργεια, έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τα εγκαίνια του συγκροτήματος αιολικών πάρκων της Enel Green Power στον Καφηρέα της Ν. Εύβοιας.

«Ο επενδυτικός χειμώνας δίνει την θέση του στην επενδυτική άνοιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τρεις μήνες μετά τις εκλογές ολοένα και περισσότεροι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία.

«Πριν από μερικές ημέρες θεμελίωσα την μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos στη Βοιωτία, σήμερα έκανα τα εγκαίνια των αιολικών πάρκων της Enel, όλα αυτά αποτελούν δείγματα ότι οι επενδυτές μας εμπιστεύονται», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα πρωτοπόρα τόσο στην πράσινη, όσο και στην γαλάζια ανάπτυξη, αλλά και να αρθούν τα αντικίνητρα.

«Δεν μπορεί -είπε ο πρωθυπουργός- οι επενδυτές να είναι ήρωες που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους. Υπάρχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να πουν τη γνώμη τους αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ένα χρονοδιάγραμμα δεκαετίας. Αποτελεί δέσμευσή μου ότι αυτό θα αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το τάιμινγκ φυσικά για όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαίο. Συμπίπτει με την απόφαση απολγνιτοποιήση της χώρας για την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή μνεία, διαβεβαιώνοντας τους τους κατοίκους της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας ότι μετάβασης στη νέα εποχή θα προχωρήσει με ειδικό σχέδιο από τη ΔΕΗ προκειμένου οι περιοχές να γίνουν πόλοι προσέλκυσης επενδύσεων, πρότυπα απεξάρτησης από τον λιγνίτη και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Επεσήμανε ότι το αιολικό πάρκο της Enel είναι συμβατό με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης: Την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη μείωση των εισαγωγών ρεύματος, ενώ έκανε σαφές ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών στις ΑΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι το αιολικό του Καφηρέα ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια.

Επίσης υπενθύμισε ότι το 3% των ετήσιων εσόδων από την επένδυση, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. ευρώ θα επιστρέφει στην τοπική κοινωνία για έργα υποδομής ενώ ήδη οι μισοί από τους 1200 εργαζόμενους που απασχολήθηκαν σε αυτό προέρχονταν από τις συγκεκριμένες περιοχές. Και επανέλαβε ότι στην επόμενη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων θα εγκριθούν επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία ισχύος 461 μεγαβάτ, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι η επένδυση της Enel Green Power, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στην κάλυψη με ρεύμα 130.000 νοικοκυριών, και μεταφράζεται σε 500.000 λιγότερους τόνους CO2. Το έργο αφορά ένα σύμπλεγμα 7 αιολικών πάρκων, ισχύος 154 μεγαβάτ, που ισούται με το 4,5% της συνολικής ισχύος όλων των πάρκων στην Ελλάδα. Πέραν της επένδυσης, η Enel αναδάσωσε 350 στρέμματα, και φύτεψε άλλα 650 στρέμματα, ενώ το 3% των ετησίων εσόδων της επένδυσης  θα επιστρέφεται στην κοινωνία. Εκτιμάται ότι ο Δήμος Καρύστου θα έχει έσοδα 11 εκατ. ευρώ, και 2,5 εκατ. ευρώ στο Πράσινο Ταμείο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το 2020 θα ολοκληρωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το εθνικό σχέδιο ηλεκτροκίνηση με κίνητρα για την αγορά των οχημάτων και σαφές πλαίσιο για την χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης. «Μεγάλο μέρος του στόλου των αστικών λεωφορείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα είναι ηλεκτροκίνητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επίσης είπε ότι στην επόμενη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων θα εγκριθούν επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία ισχύος 461 μεγαβάτ, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Το σύμπλεγμα των αιολικών πάρκων στον Καφηρέα που εγκαινιάστηκε σήμερα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα με συνολική ισχύ 154,1 MW. 

Αποτελείται από επτά αιολικά πάρκα με 67 ανεμογεννήτριες και είναι σε θέση να παράγει περίπου 480 GWh ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 315.000 τόνους το χρόνο.

Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε  300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός από αιολικά πάρκα, και την διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω εναέριου, υπόγειου και υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV καθώς και δύο νέων υποσταθμών υψηλής τάσης 150 kV στην Εύβοια. Η ενέργεια θα εγχύνεται στο εθνικό δίκτυο στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Παλλήνη.

Συνυπολοίζοντας τον Καφηρέα, η εγκατεστημένη ισχύς της Enel στην Ελλάδα θα φθάσει τα 460 MW, εκ των οποίων περίπου 354 MW από αιολική ενέργεια, 90 MW από ηλιακή και 20 MW από υδροηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τον μάνατζερ της Enel Green Power Antonio Cammisecra, η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου αιολικού έργου στην Ελλάδα υπογραμμίζει την παγκόσμια δέσμευσή της εταιρείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πέραν της προσφοράς ενέργειας με μηδενικές εκπομπές σε εθνικό επίπεδο, το έργο αυτό έχει επίσης ισχυρό τοπικό ενδιαφέρον, καθώς στηρίζει τους τοπικούς Δήμους.