Με την εισαγγελέα του δικαστικού συμβουλίου να προτείνει την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος κατά την περίοδο που ήταν υπουργός αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, επανέρχεται στο προσκήνιο η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και τα όσα έχει καταγγέλλει ο Χρήστος Καλογρίτσας.
Και μπορεί η παράβαση καθήκοντος να είναι πλημμέλημα, κάτι σαν «παράνομη στάθμευση» όπως έλεγαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για έναν πολιτικό, εφόσον παραπεμφθεί, δεν αποτελεί εύσημο.
Η πρόταση της εισαγγελέως ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα στοιχεία του πορίσματος που συντάχθηκε από την πλειοψηφία στη Βουλή κατόπιν των καταθέσεων εμπλεκομένων και των καταγγελιών του λεγόμενου «κόκκινου εργολάβου» Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος έχει υποστηρίξει, καταθέτοντας ηλεκτρονική αλληλογραφία και μηνύματα που είχε ανταλλάξει με το Νίκο Παππά, πως χρησιμοποιήθηκε ως «μπροστινός» προκειμένου να αποκτήσει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένα «δικό της κανάλι».
Η πρόταση παραπομπής για παράβαση καθήκοντος ήταν ουσιαστικά και το συμπέρασμα του πορίσματος που εστάλη προκειμένου το Δικαστικό Συμβούλιο να ξεκινήσει έρευνα και ανακρίσεις ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτή η πράξη έχει τελεσθεί και εάν τίθεται θέμα παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο.
Παράλληλα όμως αποτελεί και απάντηση στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει πως πρόκειται για πολιτική δίωξη και μάλιστα για δίωξη την οποία η κυβέρνηση προώθησε προκειμένου να εξυπηρετήσει και να ικανοποιήσει τους ιδιοκτήτες των καναλιών.
«Άνθρακες ο θησαυρός. Η κυβέρνηση προσέκρουσε με φόρα στην αλήθεια, έσπασε τα μούτρα της και ανέκρουσε πρύμναν» δήλωνε στις 29 Ιουνίου του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως «Η βασική κατηγορία περί δήθεν δωροληψίας για το Νίκο Παππά αποσύρεται υπό το φόβο ότι θα τους εξέθετε βαρύτατα η ίδια η δικαιοσύνη». Κατέληγε δέ υποστηρίζοντας πως «πήγαν για μαλλί, βγαίνουν κουρεμένοι».
Ο ίδιος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το πόρισμα της πλειοψηφίας τον Ιούλιο του ίδιου έτους είχε επιλέξει να υψώσει ασπίδα προστασία στον στενό του συνεργάτη, εξαπολύοντας επίθεση στην Κυβέρνηση και χαρακτηρίζοντας ως «παράσημο» για το κόμμα του το γεγονός πως ο πρώην υπουργός παραπέμπονταν διά του πορίσματος μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι για κακουργηματικά πράξη.
Ξεπερνώντας το γεγονός πως μια τέτοια εξέλιξη μόνο εύσημο πολιτειακό δεν αποτελεί για έναν πρώην υπουργό, εφόσον τελικά παραπεμφθεί και η έκβαση της υπόθεσης είναι δυσμενής για τον ίδιο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει και άλλα τονίζοντας κυρίως πως η κυβέρνηση με την προανακριτική «δίχαζε» τον ελληνικό λαό και «έστηνε πολιτικές διώξεις».
«Στο εδώλιο της συνείδησης του λαού μας και ιδιαίτερα μετά το φιάσκο σας στην προανακριτική, δεν θα κάτσει ο Νίκος Παππάς. Κάθεται ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει εξαπολύσει ένα πογκρόμ διχασμού» πρόσθετε αναφέροντας πως «ο πρωθυπουργός δεν διασύρει τον κ. Παππά, τον ΣΥΡΙΖΑ ή εμένα, αλλά διασύρει κάθε έννοια Δικαιοσύνης».
Και χαρακτηρίζοντας «αστείο το κατηγορητήριο» κατά του Νίκου Παππά δήλωνε: «Δεν μπόρεσαν να μας συγχωρήσουν ότι συμμετείχαν σε έναν έντιμο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτό πληρώνει ο Παππάς. Ότι τους υποχρεώσαμε να συμμορφωθούν με τους νόμους που ισχύουν για κάθε πολίτη και επιχειρηματία σε αυτόν τον τόπο».
Οι καταγγελίες Καλογρίτσα
Το θέμα όμως δεν έφτασε στην προανακριτική εξ αιτίας πολιτικής παρέμβασης. Την υπόθεση έφερε στο προσκήνιο ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο αποκαλούμενος και «κόκκινος εργολάβος» που είχε αναπτύξει σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα «παιδιά» όπως τα αποκαλούσε ο ίδιος και τα οποία τον προσφωνούσαν «Καπετάνιο» στο πλαίσιο της επαναστατικής λογικής του βουνού που επικρατούσε τα χρόνια του Μνημονίου – Αντιμνημονίου και του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».
Τι υποστήριξε ο Χρήστος Καλογρίτσας;
1. Ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Νίκο Παππά ως «μπροστινός» προκειμένου να καταστεί εφικτή η απόκτηση της μίας εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών που προέβλεπε ο διαγωνισμός του 2016 ο οποίος στην πορεία ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός.
2. Ότι τον έφερε σε επαφή με μια εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών με έδρα την Ελλάδα (που όμως δεν μπορεί να ανάβει έργα ή να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς λειτουργώντας υπό ένα ειδικό καθεστώς) την CCC, η οποία θα χρηματοδοτούσε το εγχείρημα.
3. Ότι υπήρξαν κινήσεις όπως η υπογραφή ενός εικονικού συμφωνητικού προκειμένου να καταστεί εφικτή η καταβολή προς αυτόν τον ποσού των 3.000.000, της προκαταβολής που θα χρησιμοποιούσε για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.
4. Ότι όλες οι κινήσεις ήταν σε γνώση ή καθοδηγούνταν από τον Νίκο Παππά.
5. Ότι μετά το σάλο με τα βοσκοτόπια της Ιθάκης και την αδυναμία καταβολής του ποσού, κατόπιν υπαναχώρησης της ως άνω εταιρείας, χρησιμοποίησε την προκαταβολή για να ανοίξει την εφημερίδα Documento.
6. Ότι αποχώρησε από αυτή αφού η πορεία της και η γραμμή της ήταν ακραία διαφωνώντας με τις επιθέσεις κατά της συζύγου του σημερινού Πρωθυπουργού που δεν είχαν σχέση με την όποια πολιτική αντιπαράθεση.
7. Ότι ουσιαστικά προκάλεσαν με τις κινήσεις τους την οικονομική του καταστροφή.
Οι καταθέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα περιείχαν ανταλλαγές μηνυμάτων με τον Νίκο Παππά που επιβεβαιώνουν την μεταξύ τους σχέση καθώς και ηλεκτρονική αλληλογραφία με την εταιρεία CCC. Aπό αυτήν άλλωστε προέκυψαν και τα περί White House και White Porcha που προκάλεσαν έντονα ερωτήματα αναφορικά με το ποιους αφορούσαν αυτές οι κωδικές ονομασίες.
Η πρόταση της αρμόδιας εισαγγελέως που διερεύνησε εκ νέου τα στοιχεία που υπήρχαν λαμβάνοντας και καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων καθώς και μαρτύρων, για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, εφόσον γίνει αποδεκτή από το Δικαστικό Συμβούλιο αφορά μέν την παράβαση καθήκοντος που είναι πλημμέλημα, εν τούτοις όπως είχε δηλώσει στη Βουλή και ο Γ. Γεραπετρίτης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα «δεν είναι ασήμαντο αδίκημα» σε ότι αφορά έναν δημόσιο λειτουργό ειδικά έναν εν ενεργεία, κατά την τέλεσή του, υπουργό, καθώς και ότι αποτελεί «μια σημαντική πολιτική μομφή που θα πρέπει να εκκαθαριστεί»