Έχοντας ήδη υποστηρίξει πως ο πρωθυπουργός επιχειρεί να «στήσει μια φιέστα» με την ομιλία Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή και ότι το ΜεΡΑ25 θα εκπροσωπηθεί από έναν βουλευτή την προσεχή Πέμπτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέρχεται και με επιστολή του στον Κώστα Τασούλα υποστηρίζει πως το Κοινοβούλιο μετατρέπεται «σε χώρο μονολόγου και διαλόγου».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης και το κόμμα του έχουν κινηθεί στη λογική των ίσων αποστάσεων μέσα από την πρακτική της καταγγελίας της εισβολής στην Ουκρανία και της εκ παραλλήλου αναφοράς σε ευθύνες της Δύσης αλλά και σε καταγγελίες που αφορούν στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό η απόφασή του να εκπροσωπηθεί το κόμμα στη Βουλή από έναν Βουλευτή δεν αποτέλεσε έκπληξη αν και διαφοροποιήθηκε από το ΚΚΕ που θα απέχει από τη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου.
Η καταγγελία του όμως και μάλιστα με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, αναφορικά με τη διαδικασία που επιλέχθηκε προκαλεί ερωτήματα. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτό που επισημαίνει είναι ότι θα έπρεπε να πάρουν τον λόγο τουλάχιστον οι πρόεδροι των κομμάτων και να απευθυνθούν στον πρόεδρο της Ουκρανίας.
«Ο σεβασμός του Κοινοβουλίου απαιτούσε, κατ΄ ελάχιστον, να δοθεί η δυνατότητα στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για μια ολιγόλεπτη αντιφώνηση, μια μικρή επιμήκυνση της διαδικασίας, που όμως θα απέτρεπε την ανεπίτρεπτη μετατροπή του Κοινοβουλίου σε χώρο διαγγελμάτων» αναφέρει στην επιστολή του προσθέτοντας πως «αν ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις αντιφωνήσεις σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη να τους τις διαβιβάσει».
Καταλήγει δε σημειώνοντας πως «αν επιμείνετε σε αυτή τη διαδικασία, στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση μετατρέπει τους βουλευτές και τη Βουλή σε τόπο μονολόγων», ενώ υποστηρίζει πως «υπάρχει και μια χειρότερη περίπτωση. Η κυβέρνηση να προσπαθεί να διχάσει περαιτέρω την κοινωνία διαχωρίζοντας κόμματα και βουλευτές σε χειροκροτητές και σε απέχοντες. Ό,τι και να ισχύει, η υπόσταση του Κοινοβουλίου πλήττεται βάναυσα».
Ουσιαστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης θέτει θέμα διχασμού της κοινωνίας εξ αιτίας της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας ο οποίος σημειωτέον έχει απευθυνθεί στην πλειοψηφία σχεδόν των κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ καθώς και στο αμερικανικό κογκρέσο.
Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ θα απέχει έχοντας κατηγορήσει την κυβέρνηση Ζελένσκι ακόμη και για «την καταπάτηση των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων», καθώς και «για τη στήριξη και συνεργασία με τα φασιστικά τάγματα εφόδου, όπως το τάγμα του Αζόφ, που έχει ενταχθεί οργανικά στον ουκρανικό στρατό, την αστυνομία και όλες τις κρατικές δομές».
Η δε Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου έχει θέσει θέμα ερωτήσεων και έχει ζητήσει την πρόσκληση του προέδρου της Αρμενίας της στιγμή που το ΜεΡΑ25 έχει ζητήσει να προσκληθεί για παράδειγμα «εκπρόσωπος του κράτους της Παλαιστίνης ή της Υμένης» δείχνοντας πως αντιμετωπίζεται το θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.