Το κεράκι για τη συμπλήρωση ενός έτους στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκει τον Πρόεδρο Ανδρουλάκη σε δυσμενέστερο σημείο από την αφετηρία του 2021.
Τα ζητούμενα του περασμένου Δεκεμβρίου περνάνε από το «κόσκινο» της πολιτικής αμφιταλάντευσης, η οποία υπό το πρίσμα του αδυσώπητου χρόνου, μοιάζει ήδη κακοφορμισμένη. Η φωτογραφία της στιγμής στην πολιτική σκακιέρα βρίσκει τον κ. Ανδρουλάκη με δυο τακτικά μειονεκτήματα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι αμφότερα φέρουν την υπογραφή του ή κατά μια διαφορετική ανάγνωση προδίδουν τις συντεταγμένες στη, μπερδεμένη, πολιτική πυξίδα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.
Άλλωστε η αποκωδικοποίηση στον προσανατολισμό Ανδρουλάκη συνιστά την πολιτική σπαζοκεφαλιά της δεκαετίας. Για πρώτη φορά όμως ο αυτό-αναγορευομένος διεκδικητής του εναλλακτικού πόλου στο πολιτικό σκηνικό, επιστρατεύει ως καμουφλάζ την υπόθεση Καϊλή και την κωμικοτραγική – πολιτικά – μετάθεση ευθυνών. Χρεώνει δηλαδή το σκάνδαλο στη Νέα Δημοκρατία. Κι όλα αυτά παρότι όπως λέγεται, κανείς από την κυβέρνηση ή από τη Νέα Δημοκρατία δεν έσπευσε να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ, ή να μετατρέψει, σε πολιτικό πρόβλημα ενός χώρου, επειδή αποδίδονται στο συγκεκριμένο σκέλος οι κατηγορίες αυτές.
Πολύ περισσότερο ουδείς από την πλειοψηφία, έχει στρέψει τους προβολείς στο ότι η οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, ενός ή κάποιου αριθμού στελεχών -που ελέγχεται σε αυτή τη φάση- βαραίνει στο σύνολο τους πολιτικά κόμματα.
Τον εκνευρισμό του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, προδίδει και η επιμονή του Νίκου Ανδρουλάκη, να διαστρέψει – όπως καταγγέλλεται από κυβερνητικά χείλη- εντελώς την πραγματικότητα. Τεκμήρια αυτής της πολιτικής συμπεριφοράς αποτελούν και οι διαδοχικές απαρνήσεις ενός στελέχους που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Η κ. Καϊλή άλλωστε ήταν πολιτικά, στενά συνδεδεμένη με τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη, επί πολλά χρόνια, συμπορεύθηκαν μαζί στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές -τουλάχιστον, όταν ο κ. Ανδρουλάκης διεκδικούσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει για ακατανόητους λόγους να μετατοπίσει το «πρόβλημα» σε ένα άλλο πολιτικό χώρο, ο οποίος δεν είναι συγγενής, αλλά κυριαρχεί στην δεξαμενή του μεσαίου χώρου.
Η πολιτική αγωνία του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ίσως προφητική με βάση την μεταγενέστερη κριτική του παράγοντα «Χ» της προοδευτικής διακυβέρνησης. «Όλα όσα λέει ο κ. Ανδρουλάκης για την κυρία Καϊλή, ότι δηλαδή ήταν ο Δούρειος Ίππος της ΝΔ, είναι σωστά. Το θέμα όμως είναι ότι τον Δούρειο Ίππο πρέπει να τον ανακαλύπτεις πριν αλωθεί η Τροία», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Δεύτερας στο Open. Μια αποστροφή με την οποία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έδειχνε να «γυαλίζει» το «δαχτυλίδι» του προοδευτικού «αρραβώνα», ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, δεν το «πρόβαρε» απλώς κατά την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ της περασμένης Κυριακής. Συνοδεύοντας την καθυστερημένη αποδοχή της πρότασης Τσίπρα, με προπετάσματα πολιτικού «καπνού», ο κ. Ανδρουλάκης δήλωνε: «Για αυτό και η ήττα της ΝΔ, πρέπει να έρθει χωρίς την επιστροφή στο χθες, στις καθεστωτικές αντιλήψεις και στον εμπαιγμό του λαού μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων».
Παρά την εκδήλωση της επιτηδευμένης αγωνίας να τελειώσει το στείρο δικομματικό πινγκ πονγκ, που πολώνει και διχάζει τους πολίτες και απογοητεύει τη νέα γενιά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έδινε όρκους πίστης στο όραμα του συναγωνιστή Αλέξη Τσίπρα: «Όλα αυτά είναι δυνατόν να επιτευχθούν με ενότητα, με σοβαρότητα και με πάθος για μια μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή. Με πρωταγωνιστή τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης».
Μια πρόταση που αιφνιδίασε αρκετούς από τους παρευρισκόμενους που όπως έλεγαν στο Liberal.gr δεν θα τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ άτυπα έχει προκηρυχθεί η προεκλογική περίοδος. Άλλωστε όπως σημείωναν τα ίδια στελέχη, «το καταφέρνει περίφημα και μόνος του ο Νίκος Ανδρουλάκης».