Μάιος του 2019. Η αήθης επίθεση του Π. Πολάκη στον Στ. Κυμπουρόπουλο αλλά και η γενικότερη στάση που είχε επιδείξει και επιδεικνύει οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κατάθεση πρότασης μομφής. Ο Αλέξης Τσίπρας τη μετέτρεψε σε πρόταση δυσπιστίας βάζοντας πλάτη στον στενό του συνεργάτη και αναγκάζοντας την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Χθες έβαλε μπροστά και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά για να στηρίξει τον στενότερο ίσως συνεργάτη του, νούμερο 2 της κυβέρνησής του και πρόσωπο που γνωρίζει τα πάντα από την ημέρα που ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας πήρε το δαχτυλίδι της προεδρίας του κόμματος. Ο λόγος για τον Νίκο Παππά για τον οποίο έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, μέσα από επώνυμες καταγγελίες ως προς τις σχέσεις με επιχειρηματίες και την εμπλοκή του σε μια σειρά από αποκαλύψεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να του παράσχει πλήρη στήριξη. Και όχι μόνο. Ζήτησε από τους βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος «να υψώσουμε συλλογικά ισχυρό ανάχωμα στις επιθέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που στόχο δεν έχουν τα στελέχη, αλλά μέσω των στελεχών, το ίδιο το κόμμα, την ίδια τη παράταξη». Ταύτισε δηλαδή τον Νίκο Παππά με το κόμμα.
Και αυτό τη στιγμή που ηχογραφημένες συνομιλίες του τελευταίου δείχνουν πως είχε εμπλακεί σε υποθέσεις που αφορούσαν επιχειρηματίες, ενώ ο ίδιος φέρεται να έκανε λόγο για «μαγαζί», επιβεβαιώνοντας πως επί ΣΥΡΙΖΑ «κάποιοι έβγαζαν λεφτά, πολλά λεφτά», καθώς και ότι επιχείρησε να χειραγωγήσει τη διαδικασία για την έκδοση τηλεοπτικών αδειών.
Η μήνυση του Χρήστου Καλογρίτσα αποτελεί μια επώνυμη καταγγελία για τη λειτουργία του "White House" (Μέγαρο Μαξίμου) και ενώ ήταν σε γνώση του Νίκου Παππά η διαδικασία της έκδοσης εικονικών τιμολογίων προκειμένου να βρεθούν τα 3.000.000 της εγγυητικής για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του 2016 με τη συμμετοχή της εταιρείας CCC.
Οι ως άνω εξελίξεις δεν πτόησαν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του για να απαιτήσει συλλογική στήριξη προς τον Νίκο Παππά. Και για να εξαπολύσει μια σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας όσα προεκλογικά υποστήριζε περί δεξιάς και μέσων ενημέρωσης. Έφτασε όμως στο σημείο να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εξυπηρέτηση της ελίτ και επιχειρηματικών συμφερόντων την ώρα που οι πολίτες παρακολουθούν αποκαλύψεις όπου πρωταγωνιστούν υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να τίθενται «εγγυητές» σε συμφωνίες και συζητήσεις μεταξύ επιχειρηματιών, εκδοτών και άλλων.
Αποχαιρέτα τη... σοσιαλδημοκρατία που χάνεις
Για τα μάτια του Ν. Παππά όμως ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά και τη στροφή στη … σοσιαλδημοκρατία. Επιλέγοντας το σκληρό ροκ και τους υψηλούς τόνους απομακρύνεται από το κέντρο που επεδίωκε να καταλάβει, εντάσσοντας μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ και την αποκαλούμενη Προοδευτική Συμμαχία.
Τα όσα είπε χθες στην κοινοβουλευτική του ομάδα απέχουν πολύ από τη λογική της σοσιαλδημοκρατίας, αφού ουσιαστικά σήκωσε "παντιέρα ρόσα" καλώντας τους βουλευτές, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβουν στο πεζοδρόμιο.
Την ίδια όμως στιγμή επειδή γνωρίζει πως θα υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό καθώς λείπει η συγκολλητική ουσία της εξουσίας, άνοιξε και θέμα εκλογών. Δεν τις ζήτησε αλλά υποστήριξε πως θα γίνουν πολύ σύντομα εξαιτίας των προβλημάτων στην οικονομία και την ύφεση.
Κάλεσε, δε, όλους να μην αφήσουν την κυβέρνηση «να διπλώσει τον χρόνο», όπως είπε, παρά μέσα από τις κινητοποιήσεις αλλά και το κύμα που ευελπιστεί πως θα δημιουργηθεί στην κοινωνία να προκηρυχθούν εκλογές. Όχι όμως τώρα. Άλλωστε οι δηλώσεις αυτές έγιναν εκ του ασφαλούς, αφού μόλις χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Σκάι με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους είχε αποκλείσει με τον πιο σαφή τρόπο κάθε συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να μείνει εκτεθειμένος ο Νίκος Παππάς. Ακόμη και αν τον βγάλει από το προσκήνιο, όπως διαρρέουν κάποιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι δεν θα τον αφήσει να βάλλεται. Ακόμη και αν χρειαστεί να συγκρουστεί με τους… γεφυροποιούς τους ανοίγματος στο κέντρο.
Άλλωστε στην παρούσα φάση τον εξυπηρετεί το σκληρό ροκ γιατί στόχος του είναι η συσπείρωση. Και αυτή δύναται να επιτευχθεί μόνο με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με όλους όσους κατέφυγαν σε αυτόν ο καθένας για τον δικό του λόγο που όμως δεν έχει σχέση με την ιδεολογία του χώρου.
Το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά πόσο αυτά θα συνταχθούν στο πλευρό του Νίκου Παππά και κατά πόσο η απαίτηση Τσίρπα θα υιοθετηθεί. Τις τελευταίες ημέρες ήταν όλοι εξαφανισμένοι. Γνωρίζουν πως δύσκολα θα πείσουν οποιονδήποτε ότι το κόμμα βάλλεται και πάλι από τα… συμφέροντα. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που εμφανίζεται να τα εξυπηρετεί.
Τον Μάιο του 2019 δύσκολα θα έμπαινε κάποιος στον πειρασμό, όσο και αν ήθελε να τιμωρήσει τον Π. Πολάκη, να ρίξει την κυβέρνηση, και να φορτωθεί και την επερχόμενη ήττα. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Άλλωστε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς δεν έχει και πολλούς οπαδούς μεταξύ των στελεχών.
Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Επέλεξε τον Νίκο Παππά και τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και γύρισε την πλάτη στο κέντρο που πλέον αναζητεί αυτόν που θα ηγηθεί της λεγόμενης κεντροαριστεράς, δηλαδή του έτερου πόλου του πολιτικού συστήματος της χώρας.