Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Και όμως ούτε ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα ήθελε να διεξαχθεί η τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Αυτό είναι το συμπέρασμα, στο οποίο οδηγούν σειρά ενδείξεων, οι οποίες καταγράφησαν στην πορεία των συζητήσεων για το «πολυθρύλητο» πλέον debate.
Παρότι τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ επιμένουν να ρίχνουν την ευθύνη για την ματαίωση της τηλεοπτικής αναμέτρησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, στηριζόμενα στην δήθεν επικοινωνιακή υπεροχή του κ. Τσίπρα, μια προσεχτική ανάγνωση ορισμένων στοιχείων μπορούν να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός δεν είδε με καλό μάτι την τηλεμαχία με τους υπόλοιπους τέσσερις αρχηγούς.
Αν και δημοσίως όλο αυτό το διάστημα, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες τους καλλιεργούσαν την εικόνα της πίστης και της επιμονή τους ως προς την πραγματοποίηση της τηλεμαχίας, συγκεκριμένα περιστατικά μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι:
- Στην πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής μετά τον ορισμό της 1ης Ιουλίου, ως ημέρας διεξαγωγής της τηλεμαχίας και ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι οι συζητήσεις προχωρούν με ομαλό τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει «μαξιμαλιστικούς» όρους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί κυρίως από τα μικρότερα κόμματα. Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποί του στην επιτροπή θέτουν αρχικά ζήτημα για τους δημοσιογράφους που θα πάρουν μέρος, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι τηλεοπτικοί και προτείνουν μάλιστα να επιλεγούν από τα κόμματα. Παράλληλα βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων τη δυνατότητα μιας ελεύθερης ερώτησης από κάθε αρχηγό σε όποιον πολιτικό του αντίπαλο εκείνος επιλέξει και να υπάρχουν επίσης δύο κόκκινες κάρτες. Οι νέοι αυτοί όροι ουσιαστικά έβαλαν τον πήχη πολύ ψηλά και με «διπλωματικό τρόπο» επιχείρησαν να κάνουν ένα «ντιμπέιτ των δύο» μέσα στο «ντιμπέιτ των πέντε». Μία δέσμη προτάσεων, οι οποίες ήρθαν από το πουθενά και τορπίλισαν την όλη διαδικασία, φέρνοντας την ένα βήμα πριν από την λήξη της, την στιγμή που έμοιαζε η διαδικασία να κυλάει ομαλά.
- Στις 21 Ιουνίου και ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ο κ.Τσίπρας κάνει μία απολύτως απαξιωτική δήλωση από την βελγική πρωτεύουσα για την τηλεμαχία, όπου βρισκόταν για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
«Ούτως ή άλλως, έτσι όπως πάει να γίνει αυτό το ντιμπέιτ, παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, οπότε μπορεί να βγω με Skype απ' τις Βρυξέλλες», είπε . «Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα βγει λευκός καπνός για την επόμενη ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης"συμπλήρωσε . Με άλλα λόγια ο κ.Τσίπρας με τον πλέον εμφατικό τρόπο εκδήλωσε την απαξίωση του για την όλη διαδικασία, η οποία πάλευε εκείνη την στιγμή να κρατηθεί «ζωντανή».
- Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής στην πρώτη ημερομηνία, στην οποία είχαν όλα τα κόμματα συμφωνήσει από την αρχή, αυτή της 1ης Ιουλίου. Δηλαδή ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστήριξε εξαρχής όταν ο ίδιος είχε προτείνει την μετάθεση της τηλεμαχίας σε άλλη ημερομηνία.
Μία κίνηση, η οποία προδίδει τουλάχιστον έλλειψη προσήλωσης στην πραγματοποίηση του ντιμπέιτ.
Χωρίς κανείς ασφαλώς να μπορεί να είναι απόλυτος για το βέβαιο του συμπεράσματος, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι δεν ήταν σίγουρος για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής αναμέτρησης ίσως γιατί ο κ.Τσίπρας γνώριζε ότι θα βρισκόταν μπροστά στις κάμερες ένας εναντίον τεσσάρων. Άρα με προσεχτικό τρόπο και κινήσεις φρόντισε να φέρει την κατάσταση σε τέτοιο σημείο, ώστε το ναυάγιο να αποτελεί την μόνη διέξοδο στο αδιέξοδο των συζητήσεων.