Το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου έχοντας υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα ξεκινούσε τη διαδικασία ένταξης του ΠΑΣΟΚ στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Κάτι που ολοκληρώθηκε το 1992 στο Βερολίνο.
Σήμερα ένα άλλο κόμμα, ελληνικό, δείχνει έτοιμο να… ασπαστεί τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, αναζητώντας διέξοδο στα εσωτερικά προβλήματα μετά από απανωτές εκλογικές ήττες. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται διατεθειμένος να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και το κοινό όραμα της… Προοδευτικής Διακυβέρνησης.
Τα προβλήματα του Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλα. Είναι ο πρώτος που δείχνει να αναγνωρίζει ότι μια νέα εκλογική ήττα θα του προκαλέσει σημαντική ζημιά στο πολιτικό του μέλλον και στο πλαίσιο αυτό η στροφή στη σοσιαλδημοκρατία δείχνει να αποτελεί μονόδρομο.
Μονόδρομο μετ' εμποδίων αφού οι σκελετοί στην ντουλάπα της Κουμουνδούρου και η αδυναμία παρουσίασης ενός συγκεκριμένου σχεδίου καθιστούν σχεδόν υποχρεωτικούς τους υψηλούς τόνους, την επαναστατική γυμναστική και την επαναφορά στο προσκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ του πεζοδρομίου.
Ως θιασώτης του Ανδρέα Παπανδρέου ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται διατεθειμένος να αναζητήσει μια ανάλογη με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ λύση προσφεύγοντας στη Σοσιαλιστική Διεθνή, η ένταξη στην οποία θα του προσφέρει το σοσιαλδημοκρατικό άλλοθι που αναζητεί διακαώς προκειμένου να αποκτήσει και το βασικό έρεισμα που επιδιώκει, προκειμένου να αποτελέσει τον κεντρικό πόλο της κεντροαριστεράς.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες η επαφή με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον σημερινό υπερδεκαετή πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπάρχει. Η σχέση των δύο ανδρών είναι καλή. Ίσως και καλύτερη από αυτή που ο Γιώργος Παπανδρέου έχει με πολλούς εκ των συντρόφων στο ΚΙΝΑΛ, βουλευτής του οποίου έχει εκλεγεί αλλά ως συνεργαζόμενος με το κόμμα που διατηρεί.
Ο ίδιος άλλωστε έχει χαρακτηρίσει ως χαρισματικό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την παρουσίαση του προγράμματος Μένουμε Όρθιοι Ι πέρυσι κληθείς να σχολιάσει αν «λεφτά υπάρχουν», είχε δηλώσει ότι «θα δικαιωθεί ο Γιώργος Παπανδρέου».
Μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο είχε κυκλοφορήσει η είδηση περί συνάντησής τους, κάτι που διαψεύστηκε αν και ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να στείλει και ένα μήνυμα στη Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με το οποίο θα συναντά και θα συνομιλεί με όποιον θέλει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως συνάντηση έχει γίνει. Αν όχι την περίοδο που υπήρξε η σχετική διαρροή σίγουρα σε άλλη φάση. Και αντικείμενο δεν αποτελούσε μόνο η κοινή γραμμή κατά της «δεξιάς» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και η λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση στο όνομα της οποία και οι δύο ομνύουν.
Μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Αλέξης Τσίπρας είναι δύο πρόσωπο που επιθυμούν διακαώς να επανέλθουν στο προσκήνιο και κυρίως αυτό της κυβερνησιμότητας. Ειδικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα έλεγε όχι μια «δικαίωσή του» αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού και του προέδρου του κόμματός του.
Η Σοσιαλιστική Διεθνής αποτελεί μια καλή ευκαιρία. Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι μέλος εν τούτοι εκεί «κουμάντο» κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Πολλοί, δε, θα αναρωτηθούν ποια είναι η χρησιμότητα μιας τέτοιας κίνησης για τον Αλέξη Τσίπρα τη στιγμή που θα υπάρξουν και αντιδράσεις στελεχών στο εσωκομματικό πεδίο.
Συμβολική είναι η απάντηση. Στην Ευρώπη παραμένει ως παρατηρητής στους Δημοκράτες Σοσιαλιστές με τη Φώφη Γεννηματά να αρνείται πεισματικά να δεχθεί ως μέλος τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια που κατεβλήθη από το ΚΙΝΑΛ προκειμένου να αναδειχθεί το γεγονός πως ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πένδρο Σάντσεθ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά με την ίδια.
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει ως κυρίαρχος στη Σοσιαλιστική Διεθνή παρά το γεγονός πως αυτή έχει χάσει στην κυριολεξία την αίγλη που διατηρούσε, όταν για παράδειγμα πρόεδρός της ήταν ο Γερμανός Μπίλι Μπράντ. Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται ευκολότερη η αποδοχή ενός σχετικού αιτήματος τη στιγμή μάλιστα που η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει αποδεκατιστεί από το 2013 και μετά.
Η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά αναμένεται να είναι έντονη. Εντούτοις θεωρείται πως δεν αποκλείεται να κάνει και ένα βήμα πίσω προκειμένου να αποφύγει μια ανοιχτή σύγκρουση με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου του Νοεμβρίου και των εσωκομματικών εκλογών για ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.
Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ως διαχειρίσιμη την κατάσταση γνωρίζοντας πως δύσκολα κάποια στελέχη που αντιδρούν σε αυτά τα ανοίγματα θα σηκώσουν ψηλά τη σημαία της αντίδρασης. Βέβαια τα πρώτα μηνύματα από όσους δείχνουν να γνωρίζουν τις σκέψεις και τις επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να στέλνονται. Πρόσφατα ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι δεν πρέπει να λέει το κόμμα του «ναι» σε όλους και σε… όλα, αναφορικά με την προσπάθεια διεύρυνσης και στροφής προς το κέντρο, ενώ τα στελέχη της Ομπρέλα διαρκώς παρεμβαίνουν διεκδικώντας να αποφευχθεί η μετρατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα.
Πάντως πληρφορίες αναφέρουν πως το θέμα υπάρχει και οι συζητήσεις γίνονται. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίπλα του στελέχη με γνώση του θέματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μεταξύ των οποίων την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1992 στη σύνοδο της Διεθνούς Σοσιαλιστικής στο Βερολίνο για να επικυρώσει την ένταξη του κόμματος σε αυτή…