Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Όσο οι μέρες περνάνε και η απόσταση από τις επερχόμενες εκλογές μειώνεται, τόσο περισσότερο γίνεται ορατό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να παραμείνει έστω και μία μέρα παραπάνω στη διακυβέρνηση της χώρας. Θα κάνει ό,τι της περνάει από το χέρι για να μην παραδώσει την καρέκλα του Μεγάρου Μαξίμου.
Προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης, στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων, επιχείρηση κατάλυσης της διάκρισης των εξουσιών αποτελούν ένα επικίνδυνο μείγμα πολιτικών επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου με έναν και μόνο στόχο: Την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή στην εξουσία από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Το παραπάνω συμπέρασμα δείχνει πλέον να είναι έχει γίνει βεβαιότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εκτιμά ότι οι μήνες που μεσολαβούν μέχρι την προκήρυξη των εκλογών θα έχουν έντονο συγκρουσιακό χαρακτήρα, εκτινάσσοντας το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του κ.Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, με την οποία ταύτισε για μία ακόμα φορά τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.
«... Στην Ελλάδα ζούμε σε συντεταγμένη Πολιτεία. Όχι σε ένα ιδιότυπο αυταρχικό καθεστώς όπου η κυβέρνηση έχει το μονοπώλιο της αυθαιρεσίας. Ας σταματήσει ο κ. Τσίπρας να φέρεται ως αριστερός Ορμπάν της Μεσογείου. Ας πάψει να ονειρεύεται ανατροπή της πολιτειακής τάξης μέσω συντακτικής συνέλευσης που σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό και, όπως αντιλαμβάνομαι, εισηγητή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κ. Κατρούγκαλο- «θα προκύψει... κινηματικά με καταλύτη την Αριστερά»» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δεν ήταν χθες πάντως η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε δίπλα στο όνομα του Ούγγρου πρωθυπουργού, εκείνο του Έλληνα ομολόγου του, αποτυπώνοντας την βαθιά του ανησυχία για το ενδεχόμενο εκτροπής. Ήταν 28 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ ταύτισε τα δύο αυτά πρόσωπα, προκαλώντας την απορία πολλών. Ήταν τότε που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσε να συνδέσει στην συνείδηση του μέσου Έλληνα τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον αμφιλεγόμενο Ούγγρο πολιτικό, έχοντας ως συνδετικό κρίκο το γεγονός ότι και οι δύο ανήκουν στην ίδια πολιτική ευρωπαϊκή οικογένεια, αυτή του ΕΛΚ.
«Θέλει πολύ θράσος να προσπαθούν να ταυτίσουν εμάς με τον κάθε κύριο Ορμπάν, που εμείς τον καταδικάσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Τσίπρας μοιάζει πλέον όλο και πιο πολύ με τον κάθε κύριο Ορμπάν», ήταν η αποστροφή του λόγου με την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από περίπου δύο μήνες «επέστρεψε» τις κατηγορίες περί «ακροδεξιών» στον Αλέξη Τσίπρα, ταυτίζοντάς τον με τις αντιδημοκρατικές πρακτικές για τις οποίες στηλιτεύονται αυταρχικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη και ειδικά η κυβέρνηση του κ.Ορμπάν. Η πολιτική επιλογή εκείνης της μέρας μόνο τυχαία δεν ήταν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη , αφού αποτέλεσε την αφετηρία μίας στοχευμένης τακτικής, την οποία ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκορύφωμα την χθεσινή αναφορά περί «αριστερού Ορμπάν της Μεσογείου».
Στον πυρήνα αυτής της κίνησης βρίσκεται η παραδοχή από την ΝΔ ότι ο κ.Τσίπρας ακολουθεί τις μεθόδους του πιο αυταρχικού ηγέτη που έχει σήμερα η ΕΕ.
« Ο κ. Τσίπρας είναι που έχει υιοθετήσει όλες τις πρακτικές του κ. Ορμπάν τις οποίες καταδίκασε η ευρωβουλή με την ψήφο και της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας είναι που, όπως ο κ. Ορμπάν, παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη επιχειρώντας τη χειραγώγησή της. Ο κ. Τσίπρας είναι όπως ο κ. Ορμπάν που δεν αντέχει την κριτική των ΜΜΕ και ανέχεται η κυβέρνησή του να ασκεί διώξεις ακόμη και σε δημοσιογράφους. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του είναι που κάνουν όλα αυτά για τα οποία στηλιτεύονται οι πιο αυταρχικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη» επισημαίνει στο liberal.gr συνομιλητής του κ.Μητσοτάκης.
Τελευταία απόδειξη, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία συνηγορεί στο συμπέρασμα ότι Τσίπρας-Ορμπάν ταυτίζονται είναι η προσπάθεια «συριζοποίησης» του συντάγματος μέσα από την αναθεώρηση συγκεκριμένων άρθρων του. Για την ΝΔ μάλιστα μετά και την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινοβουλευτική ομάδα οι διαφορές μεταξύ των προσεγγίσεων που κάνουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην τόσο σοβαρή διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απολύτως ευδιάκριτες και αποτυπώνονται στα παρακάτω χαρακτηριστικά:
ΣΥΡΙΖΑ: Στασιμότητα. Γραφειοκρατία. Εμπόδια στην ανάπτυξη.
ΝΔ: Ασφαλές φορολογικό περιβάλλον. Κίνητρα για επενδύσεις. Υποχρεωτικά ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Κανένας φόρος με αναδρομική ισχύ. Αναθεώρηση του Συντάγματος με μεγαλύτερη ευελιξία.
ΣΥΡΙΖΑ: Συγκεντρωτισμός. Ισοπέδωση. Πελατειακό κράτος.
ΝΔ: Κανόνες διαφάνειας, λογοδοσίας, αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλο το Δημόσιο. Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με αυτοτελείς πόρους.
ΣΥΡΙΖΑ: Ευτελισμός των θεσμών. Επιβολή της απλής αναλογικής για τη θεσμοποίηση της ακυβερνησίας. Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με… 9 ψηφοφορίες.
ΝΔ: Σταθερός εκλογικός κύκλος. Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες αν δεν εκλεγεί από τη βουλή μετά από δύο ψηφοφορίες.
ΣΥΡΙΖΑ: Ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος παντού. Διαιώνιση πολυνομίας και κακονομίας.
ΝΔ: Συνταγματική απλοποίηση της νομοθεσίας. Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και πλήρης απεξάρτηση της από την κυβέρνηση. Ανεξάρτητη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
ΣΥΡΙΖΑ: Ιδεοληψία που κρατά τη χώρα στο παρελθόν.
ΝΔ: Ενίσχυση της αυτονομίας των Δημοσίων ΑΕΙ. Ιδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εξορθολογισμός της περιβαλλοντικής προστασίας. Πολιτικές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Την ίδια ώρα πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να υλοποιεί τη δική του πρόταση, η οποία έχει περιλαμβάνει και τη δημιουργία διεθνών συμμαχιών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διήμερο θα βρίσκεται στο Ελσίνκι στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο κ.Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία για πολλές διμερείς επαφές. Μία από αυτές θα είναι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, συνάντηση η οποία είχε ματαιωθεί την τελευταία στιγμή πριν από περίπου ένα μήνα στις Βρυξέλλες. Ένα τετ α τετ που γίνεται με φόντο το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων, για το οποίο η ΝΔ έχει ήδη καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή για την ακύρωση του μέτρου της περικοπής που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Ενδιαφέρουσα επίσης αναμένεται η συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον Γιούρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και με τον πρόεδρο του Λαικού Κόμματος της Ισπανίας Κασάντο, με τον οποίο δημιουργείται μία άτυπη συμμαχία με άξονα τον ευρωπαϊκό νότο, στην οποία σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο πρόεδρος του γαλλικού ρεπουμπλικανικού κόμματος Λοράν Βαλκέ.