Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Τις… ανακολουθίες του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ ξεδίπλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια. Μάλιστα, για να καταδείξει την «υποκρισία», όπως την χαρακτήρισε του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας έγγραφο του Κανονισμού της ΔΕΗ – ΑΠΕ που θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίοι οι συνθήκες εργασίες είναι παρόμοιες με αυτές που εισηγείται η κυβέρνηση.
«Ντροπή, ντροπή, ντροπή» φώναξε κάτω από θερμά χειροκροτήματα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για να προσθέσει: «Αυτά που είπατε να πάτε να τα πείτε στην ίδια την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να σας πει αν είναι αλήθεια ή όχι. Εμένα συνδικαλιστές μου τα είπανε, αυτό που καταγγέλλετε το κάνατε πράξη!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.
Νωρίτερα, ο ίδιος εξήγησε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί σήμερα και για ποιον λόγο η κυβέρνηση προχωρά σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. «Όσο και να φωνάζετε η πραγματικότητα είναι εδώ και σας εκδικείται ενώ τα γεγονότα ξεροκέφαλα συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, αυτή την ώρα η κυβέρνηση έρχεται και παίρνει μέτρα για τη ΔΕΗ και για 2 λόγους. Ο ένας ότι είναι σε δύσκολη θέση κι είναι υποχρέωσή μας να σώσουμε τη ΔΕΗ και να σώσουμε εργαζόμενους, να στηρίξουμε την επιχείρηση αλλά και την οικονομία. Διότι αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσουν οι τράπεζες και η εθνική οικονομία», τόνισε αρχικά και προσέθεσε ότι ο δεύτερος λόγος είναι η κατάργησης της μονιμότητας. Όπως υπογράμμισε η ΝΔ είναι περήφανη για τη συγκεκριμένη ρύθμιση!
Πάντως εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να σταθεί η επιχείρηση όρθια, να μειωθεί το κόστος για να μπορεί να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό. «Δεν θέλουμε τον εκάστοτε Υπουργό Ενέργειας να έρχεται κάθε 3 και λίγο και να λέει σε πολίτες επειδή έχει κόστος, ελάτε και βάλτε το χέρι στην τσέπη. Εμείς δεν το θέλουμε», τόνισε με νόημα.
Καταλήγοντας κάλεσε το Σώμα να αναλογιστεί τι θα γίνονταν αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα αυτά. «Σκεφτείτε όλοι ότι εκτός από το κόμμα υπάρχει και η πατρίδα, η εθνική οικονομία και το μέλλον του τόπου» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της έντασης αντισυνταγματικότητας για το άρθρο τρία του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας, υποστήριξε ότι η διάταξη παραβιάζει την κατοχυρωμένη αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και το επόσης κατοχυρωμένο δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη ίσης αξίας εργασία. Να σημειωθεί ότι το αίτημα απορρίφθηκε.