«Είμαι αισιόδοξος για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό και την αντιμετώπισή του από την Ευρώπη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της χρονιάς που αφήνουμε πίσω μας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός απάντησε:
«Για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό χρειάζονται ισορροπημένες και αποτελεσματικές λύσεις και η Ευρώπη θεωρώ ότι το κατάλαβε. Τόσο εγώ όσο και η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν ταχθήκαμε κατά των τειχών στην ανατολική Ευρώπη. Με παρέμβασή μου, υπογράμμισα ότι δεν αποτελεί μόνον άποψή της, αλλά ότι αυτή είναι η γνώμη και πολλών άλλων αρχηγών κυβερνήσεων. Θεωρώ ότι δεν μπορούν να γίνουν βήματα πίσω, ότι πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί. Πιστεύω ότι το πρόβλημα της ανακατανομής των προσφύγων μπορεί να ξεπεραστεί. Πρέπει να αλλάξουμε, όμως, και την υποδοχή. Στην φάση αυτή, οι βιομηχανίες της Ιταλίας αλλά και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουν μεγάλη ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό. Πολλές χώρες έχουν πραγματοποιήσει άνοιγμα προς αυτή την κατεύθυνση, και αυτό, σε μεγάλο βαθμό, εξηγεί την αισιοδοξία μου. Δεν είμαι της γνώμης ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με μηχανισμούς υποχρεωτικής ανακατανομής».
Παράλληλα, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε:
«Ο άλλος λόγος, για τον οποίο είμαι αισιόδοξος, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων της τελευταίας Συνόδου, δέχθηκε να ξεκινήσει με αποφασιστικότητα μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις χώρες καταγωγής για υποστηριζόμενους, εθελοντικούς επαναπατρισμούς. Και, τέλος, όπως φαίνεται ότι έχουν καταλάβει και άλλες χώρες, δεν πρέπει μόνον η Ιταλία να ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Πρέπει να το κάνουν και οι υπόλοιποι».
Ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε παράλληλα ότι «είναι ένας πολίτης, ή μάλλον ένας παππούς, που προσφέρει τις υπηρεσίες του στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας». 'Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, δηλαδή, τόσο να παραμείνει στην πρωθυπουργία, όσο και να δεχθεί να εκλεγεί, σε ενάμιση μήνα, πρόεδρος της δημοκρατίας -- είναι η πρώτη φορά που δεν απέκλεισε το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί και ως αποδοχή της ευρύτερης βούλησης που εκφράζεται από κοινωνικούς φορείς και πολιτικές δυνάμεις για «μετακόμισή του» στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.
«Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από τις πολιτικές δυνάμεις και ότι η ευθύνη για την συνέχιση της πορείας της κυβέρνησης είναι του κοινοβουλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αύριο η κυβέρνησή του μπορεί να εξετάσει και να λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως την ενδεχόμενη επιβολή μάσκας σε όλους τους ανοικτούς χώρους, την αύξηση των διαγνωστικών τεστ για είσοδο σε κλειστούς χώρους και τη μείωση της διάρκειας του πράσινου πάσου εμβολιασμένου.
Αναφερόμενος τέλος στην διαπραγμάτευση για την μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε:
«Η άποψή μου ότι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται αλλαγές, τώρα χαίρει σχεδόν κοινής αποδοχής. Πρέπει να υπάρξει συναίνεση, αλλά με λογικούς κανόνες και όχι επιζήμιους, όπως στο παρελθόν. Η Ιταλία έχει πολλές πιθανότητες να εισακουσθεί η φωνή της και θα είναι θετικό το να καταφέρουμε να πετύχουμε συμφωνία μέσα στο 2022».