Του Τάσου Ευαγγελίου
Από το μεγαλύτερο «σκάνδαλο της μεταπολίτευσης» αλλά και της «σύστασης του ελληνικού κράτους» στο μεγαλύτερο… φιάσκο. Η υπόθεση Novartis, ως προς το σκέλος των πολιτικών προσώπων, μετατρέπεται σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση που επιχείρησε να συκοφαντήσει αντιπάλους διαπομπεύοντάς τους. H εισαγγελική έρευνα δεν ανέδειξε χρηματισμό πολιτικών και θέτει στο αρχείο την έρευνα για 4, ζητεί άρση ασυλίας για τον Α. Λοβέρδο και αφήνει ανοιχτή την υπόθεση για άλλους 5.
Η έρευνα της δικαιοσύνης, στην οποία επεστράφη ουσιαστικά η υπόθεση μετά την εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, έπεσε στο κενό. Λογαριασμοί δεν βρέθηκαν. Χρήματα που να έχουν διακινηθεί μέσα από την εταιρεία, όπως τουλάχιστον περιέγραφαν οι τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες που στη συνέχεια έμειναν δύο, δεν υπάρχουν.
Τα όσα δήλωναν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έξω από το Μαξίμου αποδεικνύεται στην πράξη ότι αποτελούσαν ενδόμυχους πόθους, αφού η υπόθεση της Novartis ως προς την εμπλοκή πολιτικών προσώπων ούτε «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης είναι» ούτε και από τη «σύσταση του ελληνικού κράτους».
Οποιαδήποτε μεθόδευση για να παραμείνει στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση και να μπορεί να σκανδαλολογεί η κυβέρνηση και τα φιλικά προς αυτήν μέσα ενημέρωσης πέφτει στο κενό. Νέοι μάρτυρες που έρχονται να καλύψουν τα… ρεπό των προηγούμενων που ήδη έχουν απολέσει κάθε δυνατότητα να θεωρούνται αξιόπιστοι, αδυνατούν να δώσουν νέα κατεύθυνση στις έρευνες.
Η δωροδοκία, η δωροληψία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για να στηριχτεί ως κατηγορία έχει ένα προαπαιτούμενο. Την ύπαρξη χρήματος. Το δρόμο του χρήματος που οφείλει να ακολουθεί κάθε αξιόπιστη έρευνα που στην περίπτωση της εμπλοκής πολιτικών προσώπων με τη Novartis δεν έχει βρεθεί.
Το μόνο που πλέον πιστοποιείται είναι η αγωνία της σημερινής κυβέρνησης να αναδείξει ενόχους έστω και να πλήξει αντιπάλους. Η αγωνία να διασύρει πρόσωπα και παρατάξεις. Η χρήση κουκουλοφόρων μαρτύρων που οδήγησαν δύο πρώην πρωθυπουργούς και 8 πρώην υπουργούς ως απολογούμενους χωρίς στοιχεία με απλές προσωπικές μαρτυρίες.
Η εισαγγελική έρευνα και τα αποτελέσματά της
Στο πλαίσιο αυτό όπως έγινε γνωστό η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Novartis ως προς το σκέλος των πολιτικών προσώπων κατέληξε στα εξής:
* Οδηγείται στο αρχείο σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο καθώς και τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέτζο.
* Μένει ανοιχτή σε ότι αφορά τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα και τους Άδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά και Δημήτρη Αβραμόπουλο, με εισαγγελικές πηγές να αναφέρουν ότι εντός του Απριλίου θα τεθεί στο αρχείο για τους περισσότερους εξ αυτών.
* Ζητείται άρση ασυλίας σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Λοβέρδο προκειμένου να κληθεί ως ύποπτος για το αδίκημα της δωροδοκίας. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως εγκαλείται με βάση ενδείξεις και δεν ασκείται σε βάρος του ποινική δίωξη. Και καλείται ως ύποπτος για την κυκλοφορία 4 φαρμάκων επί υπουργίας του προκειμένου να δώσει απαντήσεις, μεταξύ άλλων, σχετικά με τη διαδικασία τιμολόγησής τους.
Βάσει των εξελίξεων οτιδήποτε από εδώ και πέρα γίνει θα έχει και πάλι στόχο να διατηρήσει στο προσκήνιο μια υπόθεση σε επίπεδο σκανδαλολογίας. Να αναγκάσει ενδεχομένως πρόσωπα να απολογούνται όχι στη δικαιοσύνη που δεν έχει βρει ροή χρήματος αλλά εμμέσως στην κοινή γνώμη.
Το φιάσκο όμως παραμένει. Επί δύο συναπτά έτη, εκατοντάδες δημοσιεύματα, μια εξεταστική επιτροπή και χιλιάδες σελίδες απασχόλησαν τη δημοσιότητα χωρίς λόγο με μοναδικό γνώμονα την εμμονή του Μαξίμου κατά πολιτικών προσώπων και την επίτευξη ενός στόχου που συνδέεται με την εξαφάνιση των αντιπάλων στο πλαίσιο της τακτικής «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».