Να προσαρμοστεί το καθεστώς των αδειών των γονέων που έχουν παιδιά στο Ολοήμερο έχει ζητήσει η Ν. Κεραμέως από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση μειωμένου ωαρίου για να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε πως για την ώρα το ολοήμερο σχολείο δεν θα λειτουργεί, με το σκεπτικό του Υπουργείου να είναι το να δοθεί έμφαση στα πρωινά τμήματα.
Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κα Κεραμέως σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν νωρίτερα τα σχολεία όχι όμως πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.
«Μακάρι να μην χρειαστεί κανένα μέτρο. Ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα ανοίξουν τα σχολεία», δηλαδή αν θα χρειαστεί να πάμε πάλι στη λύση των τμημάτων με 15 μαθητές ή θα μπορούμε να έχουν επιστρέψει στην πλήρη κανονικότητα.
Αναλύοντας το σκεπτικό για την απόφαση του υπουργείου να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, η κα Κεραμέως τόνισε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει στο διάγγελμα του, λίγο πριν ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, πως τα δημοτικά θα ανοίξουν εάν η πορεία της πανδημίας στη χώρα είναι καθοδική.
«Ακούμε τους ειδικούς, είχαμε ομόφωνη εισήγηση. Η πορεία της πανδημίας είναι καθοδική, και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία», σημείωσε η υπουργός.
Οι ειδικοί θεώρησαν ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι η ιδανική εποχή να ανοίξουν τα σχολεία, επισήμανε, υπενθυμίζοντας πως τα παιδιά κολλάνε δυσκολότερα τον ιό.
«Έχουμε μια προηγούμενη εμπειρία από τα γυμνάσια και τα λύκεια. Δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα και επιπλέον είχαμε μια υποδειγματική τήρηση των μέτρων», ανέφερε η κα Κεραμέως.
Σημείωσε, τέλος, πως «δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία. Τα παιδιά του δημοτικού έχουν μείνει εκτός δομών ήδη τρεις μήνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός σχολείου υπάρχει μια σημαντική επίπτωση στην εξέλιξη των παιδιών».
Σ. Ζαχαράκη: Η ύλη στα Δημοτικά θα καλυφθεί και τον Σεπτέμβριο
Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη χαρακτήρισε πολύτιμες τις ώρες που θα περάσουν τα παιδιά του δημοτικού με τους δασκάλους και τις δασκάλες μέχρι τις 26 Ιουνίου οπότε και θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ έκανε λόγο για «βίαιη αλλαγή από τη ρουτίνα» των παιδιών των Δημοτικών σχολείων, προσθέτοντας ότι «με σημαντικές δυσκολίες καταφέραμε να συνεχίσουμε το μαθησιακό κομμάτι με την τηλεκπαίδευση, αρκετά παιδιά όμως δεν το κατάφεραν και είναι υποχρέωση του κράτους να βοηθήσει αυτά τα παιδιά».
Η υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι η κάλυψη της ύλης «θα γίνει και τον Σεπτέμβριο γι' αυτό έχω πει στα παιδιά να κρατήσουν τα φετινά βιβλία».
Παράλληλα, μιλώντας για τους λόγους που οδήγησαν στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων από την 1η Ιουνίου, επισήμανε ότι «για την Α΄ Δημοτικού είναι σημαντικό να πιάσει το κομμάτι της γραφής και για την ΣΤ΄ Δημοτικού έχει το σημαντικό της μετάβασης στο Γυμνάσιο».
Όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων προστασίας από τον κορονοϊό η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «τα παιδιά θα επαναλάβουν και θα εμπεδώσουν κανόνες όπως πώς να καθαρίζουν τα χέρια τους. Προφανώς τα μικρότερα παιδιά έχουν μάθει να λειτουργούν ως ομάδα. Οι ειδικοί επιστήμονες μας επισήμαναν την έννοια της ομάδας που δεν συγχρωτίζεται με άλλες ομάδες. Γι' αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος του δασκάλου. Στα μεγαλύτερα παιδιά η τήρηση των κανόνων υγεινής τηρείται μέσα στο σχολείο».
Από τα έως τώρα δεδομένα, «στα Γυμνάσια πάνω από 65% σε όλη την Ελλάδα” των μαθητών έχει επιστρέψει στα θρανία και “λίγο κάτω από 50%» στις τάξεις της Α΄ και Β΄ Λυκείου, σύμφωνα με την Υφυπουργό Παιδείας.
«Έστω και λίγα παιδιά να πάνε στο σχολείο για λύσουν απορία που δεν μπορούσαν λόγω τηλεκπαίδευσης είναι θέμα ισότητας ευκαιριών» εξήγησε η κ. Ζαχαράκη και προσδιόρισε την εκκίνηση του νέου σχολικού έτους στις αρχές του Σεπτέμβρη.