«Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις», λέγεται ότι ήταν το αγαπημένο τραγούδι του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ενδέχεται όμως οι ίδιοι στίχοι να γίνουν ο εφιάλτης του Αλέξη Τσίπρα.
Χθες επανεμφανίσθη ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, παλαιόθεν φίλος του και πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με ανάρτησή του στο Facebook δήλωσε πως νιώθει την ανάγκη να πει ότι θα ψηφίσει και θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής.
Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν επιζητά κανένα ρόλο: «Δεν επιζητώ κανέναν ρόλο, ούτε είδα εσωκομματική αναμπουμπούλα και εμφανίστηκα. Με νοιάζει πραγματικά ο κοινός σκοπός της Αριστεράς, που εκφεύγει από τα στενά κομματικά όρια και μετατρέπεται σε κοινωνικό διακύβευμα».
Να εξηγηθούμε: Ο γράφων πιστεύει απόλυτα στην ειλικρίνειά του. Δεν επέστρεψε επειδή είδε αναμπουμπούλα για να πλασαριστεί ως υποψήφιος. Άλλωστε η ηθική του εν λόγω δοκιμάστηκε. Ενώ ήταν στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσε να έλκεται από την προοπτική της μακροχρόνιας νομής υπουργικών θέσεων (τότε ήταν νωρίς και δεν διαφαινόταν η κατακλυσμιαία αποσάθρωση του ΣΥΡΙΖΑ), παραιτήθηκε για λόγους αρχής. Απαρνήθηκε υπουργική θέση επειδή δεν μπορούσε να ψηφίζει μνημόνια!
Ωστόσο άλλαι αι βουλαί του ιδίου, άλλα ο βαθύς ΣΥΡΙΖΑ κελεύει. Ο ίδιος δεν δείχνει χαρακτήρας που εμπλέκεται σε ίντριγκες και φραξιονισμούς. Αλλά το όνομά του ως ενδεχόμενου αυριανού αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ακουστεί στους εσωκομματικούς διαδρόμους αμέσως μετά την ήττα του 2019.
Ο Τσίπρας φυσικά δεν σκοπεύει να παραιτηθεί του θρόνου. Από το Ηράκλειο το εξεδήλωσε λέγοντας: «Μαζί θα δώσουμε μέχρι την Κυριακή τη μάχη για να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία της δικαιοσύνης, να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της ελπίδας για δίκαιη κοινωνία! Αλλά η υπόσχεση δεν τελειώνει μέχρι την Κυριακή. Μαζί θα είμαστε και τη Δευτέρα».
Παράλληλα εκφώνησε και κάτι επικολυρικά του Καζαντζάκη που του είχαν γράψει, αφού βρέθηκε στον τόπο του, για να εμψυχώσει το φρόνημα: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Μόνο πολέμα!» (βέβαια για την μαρξιστική κουλτούρα αυτά δεν είναι ιδεολογία, είναι «ιδεαλισμοί», αλλά ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει).
Επίσης χωρίς ίχνος αυτογνωσίας κατήγγειλε τους αντιπάλους του ότι ήταν εκείνοι που έλεγαν «Βάστα Σόιμπλε» και «Γερά Γερούν».
Ο άνθρωπος που έκανε την κωλοτούμπα στους Σόιμπλε και στους Γερούν, ο άνθρωπος που υποτάχθηκε «τοις κείνων ρήμασι πειθομενος», ο άνθρωπος που ξευτέλισε την πιο υψηλή εντολή της δημοκρατίας, το δημοψήφισμα που ο ίδιος προκάλεσε, υποστήριξε: «Αποδείξαμε λοιπόν τότε ότι υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον, το κοινωνικό συμφέρον και την πατρίδα. Πάντοτε δικός μας γνώμονας είναι το συμφέρον της πατρίδας».
Και χθες στο Κόντρα δήλωσε: «έφτασα στο σημείο να αγνοήσω τις απειλές των εταίρων μας ότι θα κλείσουν τις τράπεζες και ζήτησα την κρίση του ελληνικού λαού» - Αναρωτιέται κανείς ποιοι είναι αυτοί που τον χειροκροτούν. Γιατί και τις τράπεζες έκλεισε και την κρίση του ελληνικού λαού που ζήτησε (λαθεμένη ή όχι, είναι άλλο θέμα), έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του.
Όσο για την στρατηγική του ηγεμόνα Μακιαβέλι «διαίρει και βασίλευε», για την οποία κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι ακολουθεί, είναι άνευ κριτικής. Ο Μαρατζίδης τα ξέρει αυτά και του τα λέει, αλλά του τα λέει σε λάθος χρόνο.
Ο Αλέξης αναφέροντας τον Μακιαβέλλι, κατηγορεί τα υπόλοιπα κόμματα γιατί δεν έδωσαν γην και ύδωρ στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν υποτάχθηκαν και ακολούθησαν δική τους πορεία. Αυτό καμία σχέση δεν έχει με το διέρει και βασίλευε. Ήταν αυτόνομες δράσεις αυτόνομων κομμάτων, που δεν επέτρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει ως οδοστρωτήρας πάνω τους.
Πάντως ακόμη και τώρα, ενώ έχασε το 30% των ψήφων σε αυτές τις εκλογές, δε κάνει καμία νύξη αυτοκριτικής. Όλα καλά τα έκανε με βάση τις… αρχές του, την υπεράσπιση του λαού και της πατρίδας!
Για τον Σακελλαρίδη είπε ότι «η δημόσια στήριξη αποτυπώνει ανάγλυφα την ανάγκη για ανατροπή του συσχετισμού των εκλογών του Μαΐου. Και αναδεικνύει τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης Δεξιάς την επόμενη των εκλογών».
Μόνο που Σακελλαρίδης είπε και κάτι άλλο, που ο Τσίπρας το αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι: «Να βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ - στην πιο κρίσιμη καμπή του - τα αναγκαία συμπεράσματα για το πως τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι και πως μπορούν να εξελιχθούν αλλιώς. Κάτι που δεν έχει κάνει ως τώρα με την απαραίτητη τόλμη».
Προφανώς ο Γαβριήλ δεν θεώρησε ως αυτοκριτική το «Είχαμε αυταπάτες» του Αλέξη.