Η αντιπυρική άμυνα της χώρας αντιμετωπίζει εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα συνθήκες που προσομοιάζουν με «πόλεμο». Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ξεδιαλύνει την πολιτική αχλή που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μέσω της αντιπολιτευτικής πολεμικής.
Ο κ. Μητσοτάκης στην τακτική συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει στην κυβέρνηση του να κρυφτεί πίσω από το άλλοθι της κλιματικής αλλαγής. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της προετοιμασίας που έγινε για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Χρησιμοποιώντας όμως τη μεγάλη εικόνα κατέστησε σαφές ότι στη ζυγαριά της πολιτείας, το ζύγι δεν είναι η παρουσία του κρατικού μηχανισμού και η ενισχυμένη αριθμητική παρουσία, αλλά η αποτελεσματικότητα.
Οι πληροφορίες θέλουν το σήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για αναπροσαρμογή στο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών, να φωτογραφίζει τρεις παρεμβάσεις σε πρώτο χρόνο.
Καταρχάς στον τρόπο λειτουργίας των δασικών υπηρεσιών όπου ζητούμενο των προωθούμενων κινήσεων είναι ο αποτελεσματικότερος συντονισμός με τους υπόλοιπους φορείς της πολιτικής προστασίας και ειδικά το Πυροσβεστικό Σώμα. Επίσης προτεραιότητα θα αποτελέσει το νέο πλαίσιο στον καθαρισμό των δασών και ζητούμενο είναι η ταχύτερη υλοποίηση των προβλέψεων που απορρέουν από τους εκάστοτε σχεδιασμούς που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για το σκέλος της πρόληψης. Ψήγματα του νέου πλαισίου, δόθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Κατά τον κ. Σκυλακάκη το κυβερνητικό σχέδιο που εκπονείται έχει ως βάση την επένδυση στα δάση. Κεφάλαιο αυτής της επένδυσης είναι η αξιοποίηση της βιομάζας που παράγεται από τα δάση. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η προετοιμασία προβλέπει και την χορήγηση οικονομικών κινήτρων, ώστε η παραγωγή της βιομάζας από τα φυσικά οικοσυστήματα να αξιοποιείται ως βιοκαύσιμα και αγροτική βιομάζα. Τα αποκαλυπτήρια του νέου πλαισίου για τα δάση αναμένεται να γίνουν το προσεχές φθινόπωρο και στόχος δεν είναι μόνο οι οικονομίες κλίμακος, καθώς τα μεγέθη είναι σαφές ότι επιδέχονται διορθώσεων.
Όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την τελευταία διετία δαπανήθηκε διπλάσιο ποσό για τον καθαρισμό των δασών, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, σε σχέση με τα κονδύλια που διοχετεύονταν προς αυτόν τον σκοπό τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτό το μίγμα πολιτικής εκτιμάται βάσιμα ότι μπορεί να επιτευχθεί ο έτερος μεγάλος στόχος της δημιουργίας γραμμών άμυνας εντός των δασών, έναντι των πυρκαγιών. Μια πτυχή η οποία βρίσκεται διαχρονικά στον πυρήνα των καταγγελιών των πυροσβεστικών υπηρεσιών.
Στο ίδιο φόντο ζωτικό χαρακτήρα προσλαμβάνει η τήρηση του πλαισίου που αφορά στην εμπλοκή των οργανισμών του πρώτου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την επανάληψη φαινομένων, ανεξαρτήτως της έκτασης τους, αναντιστοιχίας καταβληθέντων πόρων και υλοποιημένων δράσεων για την πρόληψη. Υπό αυτό το πρίσμα, αναπόδραστα ανοίγει μια συζήτηση αναφορικά με τις αρμοδιότητες των δήμων. Μια εξίσωση στην οποία μπαίνουν και οι πόροι που διατίθενται μαζί με όμως με την ουσιαστική παράμετρο της αποτελεσματικότητας.