Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Η έντονη αντίδραση στην "φοροκαταιγiδα", η σφοδρότητα της κριτικής στο "λάθος μείγμα" οικονομικής πολιτικής, οι καταγγελίες για τον "λογαριασμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ" που ανεβαίνει διαρκώς οδηγώντας σε "φτωχοποίηση του ελληνικού λαού", οι επικρίσεις για την κυβερνητική αναξιοπιστία που έφερε τον οριζόντιο "κόφτη", οι προειδοποιήσεις ότι δημιουργούνται τελικά συνθήκες "αέναου Μνημονίου" στη χώρα, όλα αυτά είναι αναμενόμενα από μία αξιωματική αντιπολίτευση που όλοι γνωρίζουν ότι θεωρεί την παρούσα κυβέρνηση ως "την πιο επικίνδυνη που γνώρισε η χώρα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα".
Εκείνο όμως που δεν ήταν αναμενόμενο και προκαλεί ήδη συζητήσεις και σχόλια είναι η αρνητική στάση της απέναντι στο νέο Υπερταμεiο αποκρατικοποιήσεων. Και δεν ήταν αναμενόμενο με δεδομένες όχι μόνο τις διαχρονικές θέσεις της υπέρ της μείωσης του δημόσιου τομέα, αλλά και πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη που είχαν δημιουργήσει την αίσθηση πως η ΝΔ εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο στηρίξει τις εν λόγω ρυθμίσεις και μάλιστα "χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις", όπως είχε πει το περασμένο Σάββατο, στον χαιρετισμό του στο 4ο Συνέδριο της Δράσης, μιλώντας (γενικώς) για ιδιωτικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια.
Εύλογο δεν είναι λοιπόν το ερώτημα που τίθεται για τη ΝΔ; Μπορεί το κόμμα που κατεξοχήν υποστηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και τον περιορισμό του κράτους στον εποπτικό και μόνο ρόλο που πρέπει να ασκεί στην οικονομία, να καταψηφίζει ένα Ταμείο που δημιουργείται για να προωθηθούν πολιτικές που βρίσκονται αν μη τι άλλο στον πυρήνα και της αντίληψης της ίδιας της ΝΔ για την οικονομία;
Το γεγονός ότι με ενημερωτικό σημείωμα, Παρασκευή το βράδυ, πηγές της Συγγρού θέλησαν να εξηγήσουν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ αντιτάσσεται στο συγκεκριμένο φορέα αποκρατικοποιήσεων καταδεικνύει πως και στην ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση έχουν αναγνωρίσει την αναγκαιότητα να δοθούν πλήρεις και πειστικές απαντήσεις για τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Όχι φυσικά στην κυβέρνηση, στην οποία απευθυνόταν το συγκεκριμένο σημείωμα, αλλά σε ένα τμήμα της κοινής γνώμης που διατυπώνει ερωτηματικά για τη στάση της ΝΔ. Για το "όχι" σε ένα ζήτημα όπου, σύμφωνα με ορισμένους, θα έπρεπε ενδεχομένως να έχει σπεύσει να...καλωσορίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που η ίδια υποστηρίζει διαχρονικά, ενώ εκείνος την κατακεραύνωνε, παραμένοντας προσηλωμένος σε μία κρατικiστικη αντίληψη για την οικονομία.
Αυτό που διευκρινίζουν λοιπόν στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι άλλο η πολιτική αποκρατικοποιήσεων, την οποία η ΝΔ υποστηρίζει σταθερά, και άλλο ο φορέας αποκρατικοποιήσεων. Τονίζουν δε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες αποκρατικοποιήσεις και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και για το γεγονός ότι λόγω ιδεοληψίας φρέναρε δρομολογημένες αποκρατικοποιήσεις, με κόστος και για την οικονομία και για την κοινωνία. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, την Παρασκευή το μεσημέρι, στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ζήτησε άλλωστε "αποφασιστική και έγκαιρη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο Πρόγραμμα".
Πρώτος εκείνος όμως έδωσε το στίγμα της σκληρής στάσης της ΝΔ απέναντι στο δυγκεκριμένο Υπερταμείο, λέγοντας πως "η δημιουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών, όπως δρομολογείται από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, συνιστά μία άνευ προηγουμένου απώλεια εθνικής κυριαρχίας".
"Εμείς υπήρξαμε ανέκαθεν υποστηριχτές των ιδιωτικοποιήσεων. Όμως, η δημιουργία μιας εταιρίας με ζωή 99 έτη, που δεν θα λογοδοτεί στο εθνικό Κοινοβούλιο, που θα ελέγχεται ουσιαστικά από ευρωπαϊκούς θεσμούς, και η οποία θα διαχειρίζεται τη συνολική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από τη ΝΔ», υπογράμμισε, συνοψίζοντας τους λόγους που η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει.
Λίγες ώρες αργότερα ήρθαν οι "9+1 απαντήσεις στην κυβέρνηση", μέσω των οποίων η ΝΔ αποσαφήνισε αναλυτικά γιατί θα πει "όχι" στο Υπερταμείο. Τα επιχειρήματά της συνοδεύτηκαν και από μία αιχμηρή πολιτική επισήμανση για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση: "Το Ταμείο έχει διάρκεια 99 ετών, πολύ πέρα από τη λήξη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Ενδεικτικά, η μέση υπολειπόμενη διάρκεια των δανείων του 3ου Μνημονίου είναι τα 33 έτη. Ο κ. Τσίπρας που κραύγαζε να μη δεσμεύσει η προηγούμενη Κυβέρνηση τη χώρα για έναν χρόνο, τώρα τη δεσμεύει για έναν αιώνα."
Πρόκειται για αναφορά που σχετίζεται με την θέση που διατύπωνε ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο 2014 και σύμφωνα με πολλά στελέχη της ΝΔ συνέβαλε αποφασιστικά στην διαφοροποίηση της στάσης των δανειστών απέναντι στην τότε κυβέρνηση και στην απροθυμία τους, από ένα σημείο και μετά, να κλείσουν την αξιολόγηση μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Με συνέπειες που όλοι πλέον γνωρίζουν και που οι πάντες στη ΝΔ προτρέπουν τους πολίτες να κάνουν τις συγκρίσεις. Μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, το σχόλιο του οποίου λίγες ώρες μετά την δημόσια παρέμβαση που έκανε για το πολυνομοσχέδιο, ήταν χαρακτηριστικό: "Ας συγκρίνει καθένας πως ήταν προσωπικά τον Δεκέμβριο του 2014 και πως είναι σήμερα. Τίποτα άλλο..."
Όπως έγινε σαφές η αιτία της τόσο έντονης αντίδρασης της ΝΔ βρίσκεται στη διάρκεια των 99 ετών και στον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας του 5μελούς Εποπτικού Συμβουλίου, οι αποφάσεις του οποίου θα λαμβάνονται κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον τεσσάρων μελών. Κάτι που σημαίνει ότι "δεν λαμβάνεται καμία απόφαση αν δεν είναι παρών και αν δεν συμφωνεί τουλάχιστον ένας εκ των δύο εκπροσώπων των δανειστών", τονίζουν στη ΝΔ.
"Πρόκειται για ένα ετεροβαρές σχήμα λήψης αποφάσεων υπέρ των δανειστών", υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, παράγοντες της οποίας αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο δεν γινόταν αποδεκτό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όσο για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά έκανε λόγο για εκχώρηση "για 99 χρόνια της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας σε μία εταιρεία που ελέγχεται από τους δανειστές".