Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην επίλυση μακροχρόνιων γόρδιων δεσμών για την ελληνική εξωτερική πολιτική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συμφωνία για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.
Αναφέρθηκε ακόμη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, στη σύναψη διεθνών συμφωνιών, με τρόπο που επέτρεψαν στη χώρα μας να μην αιφνιδιαστεί από τις τεράστιες δομικές παγκόσμιες αλλαγές, καθώς και στην αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ, αλλά και με μια σειρά από αραβικές χώρες, όπως την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία κ.ά.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά την εκλογή της σε κεντρικές θέσεις διεθνών οργανισμών, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά η χώρα μας είναι υποψήφια για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ είναι υποψήφια και για την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα διαχειρίζεται τις "υπαρξιακές" απειλές που αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, και μέσα από την παρουσία της σε πολυεπίπεδα διεθνή fora, και την ίδια στιγμή, μέσω της ραγδαίας ανάπτυξης των διακρατικών σχέσεων, υπηρετεί την ελληνική επιχειρηματικότητα και την εξαγωγική δραστηριότητα.
Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε ότι η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις αποτελούν βασικούς πυλώνες της εθνικής προσπάθειας για ταχύτερη, αλλά ταυτόχρονα ανθεκτική ανάπτυξη. Στο ταραγμένο και απρόβλεπτο περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσεται η προσπάθεια αυτή, αναδεικνύονται για τη χώρα μας σημαντικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.
Ευκαιρίες αξιοποίησης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας και ανάδειξης της Ελλάδας σε περιφερειακό κέντρο, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας και των ενεργειακών δικτύων, αλλά και των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς και των νέων τεχνολογιών.
Σύμφωνα με την κυρία Εφραίμογλου, ρόλο - κλειδί σε αυτή την προσπάθεια έχει η στρατηγική σύμπλευση και ο συντονισμός μεταξύ της Πολιτείας και των επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας την παρέμβαση του ΕΒΕΑ για τη διατήρηση του αριθμού των Γραφείων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), την ενδυνάμωση της διπλωματικής παρουσίας της Ελλάδας στις αναπτυσσόμενες αγορές Ασίας και Αφρικής, καθώς και την αύξηση των γραφείων ΟΕΥ σε επιλεγμένες χώρες.
«Η ενσωμάτωση όλων των πτυχών της εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα του ΕΒΕΑ, αλλά και ευρύτερα της εξαγωγικής κοινότητας.
Οι καρποί της προσπάθειας της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Εξωτερικών, αποτυπώνονται ήδη στην αύξηση των ξένων επενδύσεων και των εξαγωγών μας. Και αναμένουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, στην απασχόληση και στην ελληνική κοινωνία» σημείωσε η κυρία Εφραίμογλου.