ΝΔ: "Υπάρχει πλέον συγκεκριμένο και ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο επανεκκίνησης της χώρας"

ΝΔ: "Υπάρχει πλέον συγκεκριμένο και ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο επανεκκίνησης της χώρας"

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Στην επικοινωνία του μηνύματος ότι υπάρχει πλέον αξιόπιστο, συγκεκριμένο και ρεαλιστικό "εθνικό σχέδιο επανεκκίνησης της χώρας" απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που παράγει αδιέξοδα και οδηγεί σε "επικίνδυνο κατήφορο", επικεντρώνεται η προσοχή της ΝΔ το επόμενο διάστημα, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την δυναμική της επιτυχημένης παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασε το δικό της μεταρρυθμιστικό σχέδιο και στοίχημα από δω και πέρα για εκείνη είναι να καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να συσπειρώσει γύρω από αυτήν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, δημιουργώντας αυτό που ο αρχηγός της έχει περιγράψει ως "ρεύμα υπέρ των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων".

Από το πρώτο κιόλας 24ωρο μετά τη ΔΕΘ έγινε πάντως σαφές ότι αυτή η προοπτική περνά μέσα και από την αναγκαιότητα να δοθούν πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από τον βαθμό εξάρτησης της δυνατότητας υλοποίησης αυτού του σχεδίου από τις διαθέσεις των δανειστών.

Στη ΝΔ εμφανίζονται πεπεισμένοι για τη δυνατότητα συνεννόησης με τους θεσμούς, επιμένοντας ότι συνιστά  επιλογή της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που σήμερα βασίζεται στην υπερφορολόγηση και όχι στη μείωση των δημόσιων δαπανών. Επικαλούνται μάλιστα και δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων που κατά καιρούς έχουν επιβεβαιώσει όσα σταθερά καταγγέλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί  "αβάσταχτων φόρων", που αποτελούν, όπως λέει,   "συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης που ουδείς επέβαλε" και η οποία "δυναμιτίζει κάθε προοπτική ανάπτυξης". Ενδεικτικά αναφέρουν τον επίτροπο Π. Μοσκοβισί που απαντώντας σε ερώτηση του γαλάζιου ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη είχε ξεκαθαρίσει πως η αύξηση του ΕΦΚ στο κρασί, την κατάργηση της οποίας εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Και φυσικά τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις  που έχει τονίσει πως ήταν επιλογή της Ελλάδας  η επιβολή περισσότερων φόρων, έναντι της περαιτέρω περικοπής των δαπανών. 

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιμένουν και στην κριτική που δημόσια έχει ασκήσει ο κ. Μητσοτάκης στους θεσμούς για το γεγονός ότι αποδέχθηκαν αυτό το μείγμα, επιβάλλοντας όμως παράλληλα και τον "κόφτη δαπανών"  ακριβώς επειδή αντιλαμβάνονται την αναποτελεσματικότητά του. Αλλά σε κάθε περίπτωση η διάθεση συνεννόησης είναι ξεκάθαρη εκ μέρους της ΝΔ, που, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, είναι κόμμα "που δεν αντιμετωπίζει την Ευρώπη με όρους εκβιασμού ή επαιτείας". Ο ίδιος άλλωστε τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ότι πιστεύει πως οι προτάσεις της ΝΔ θα τύχουν θετικής ανταπόκρισης από τους Ευρωπαίους εταίρους "γιατί εμείς", όπως είπε χαρακτηριστικά, "δεν πάμε στη Ευρώπη ούτε ως εκβιαστές, ούτε ως μαύρο πρόβατο της ευρωπαϊκής οικογένειας" 

Κορυφαία στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος, αρμόδιος για την  κατάρτιση του προγράμματος, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζουν πάντως ότι το  1,5 δις των φοροελαφρύνσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και το 30% του ΕΝΦΙΑ, δεν εξαρτάται από το τι θα πουν οι δανειστές, καθώς υποδεικνύεται ισόποση μείωση δημοσίων δαπανών από συγκεκριμένες πηγές. Αποσαφηνίζεται ωστόσο ότι θα επιδιωχθεί η συνεννόηση μαζί τους, ενώ αναγνωρίζεται πως σε κάθε περίπτωση απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δανειστών  για την προώθηση του επόμενου κύματος φοροελαφρύνσεων, που αφορούν μεταξύ άλλων και στους δύο συντελεστές ΦΠΑ (11% και 22%). Και τούτο διότι θα καταστεί δυνατό να γίνει πράξη μόνο εάν οι δανειστές αποδεχθούν την επιδιωκόμενη από την ελληνική πλευρά μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 από 3,5% σε 2%.

Αμηχανία

Δύο 24ωρα μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζουν αμηχανία στην κυβερνητική αντίδραση για την πρόταση της ΝΔ, θεωρώντας πως η προσπάθεια "αποδόμησης" δεν βασίζεται σε στοιχεία που να αντικρούουν επί της ουσίας τις κοστολογημένες προτάσεις, αλλά σε  ανακρίβειες, όπως τα περί "δήθεν απολύσεων".

Είναι σαφές ότι προγραμματικό πλαίσιο κατά της υπερφορολόγησης και υπέρ των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αποτελεί πλέον και το "αφήγημα" που θα προβάλλεται από τα στελέχη του κόμματος στην επαφή τους με τις τοπικές κοινωνίες, όπου δεδομένης της δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση του  Αλέξη Τσίπρα, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά το γεγονός ότι υφίσταται πλέον η εναλλακτική λύση ενός συγκροτημένου μεταρρυθμιστικού σχεδίου από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά και η ενισχυμένη εικόνα "αυριανού πρωθυπουργού" για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου η σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα θα επιδιώκεται σταθερά, στη λογική πάντα "της αλήθειας και του ψέματος". Ανάμεσα σε "έναν πρωθυπουργό του "πάρτα όλα" που δεν έδωσε τίποτα και έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει λίγα και θα τα κάνει όλα", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης.

Ο απόηχος της ΔΕΘ φαίνεται ότι ενισχύει πάντως και την αίσθηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η ανθεκτικότητα της σημερινής κυβέρνησης θα αρχίσει να εξαντλείται, περιορίζοντας τις πιθανότητες εξάντλησης της τετραετίας. Στην Πειραιώς θεωρούν πως το αίτημα των πρόωρων εκλογών θα κερδίζει έδαφος και στην κοινωνία από τη στιγμή που θα περάσει το μήνυμα ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Χαρακτηριστικές επ'' αυτού είναι εκτιμήσεις όπως της Ντόρας Μπακογιάννη που τόνισε ότι "μετά την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη η αντίστροφη μέτρηση για την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία ξεκίνησε", αλλά και του γραμματέα της ΠΕ, Λευτέρη Αυγενάκη για εκλογές "συντομότατα" καθώς "η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατηθεί άλλο".