ΝΔ: Τρία πεδία σκληρής αντιπολίτευσης, λεπτές ισορροπίες στο αγροτικό

ΝΔ: Τρία πεδία σκληρής αντιπολίτευσης, λεπτές ισορροπίες στο αγροτικό

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

«Έχουν μαζευτεί αρκετά σύννεφα στο Ασφαλιστικό, Μεταναστευτικό και γενικότερα στη διακυβέρνηση της χώρας. Το οικοδόμημα ΣΥΡΙΖΑ τρίζει», έλεγε προ ημερών σε συνέντευξή του ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις δοκιμασίες που περιμένουν το κυβερνών κόμμα στην δύσκολη πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και στην προσπάθεια να διαχειριστεί το προσφυγικό, στη σκιά των πιέσεων που δέχεται η χώρα μας από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Απέναντι στις προκλήσεις της τρέχουσας επικαιρότητας η αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ως προς το ύφος της, ενιαία. Πολύ υψηλοί οι τόνοι  για το Ασφαλιστικό, για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, για την καταγγελλόμενη «κομματικοποίηση του κράτους», αλλά χαμηλότεροι στο μεταναστευτικό, όπου διαφάνηκε πεδίο συνεννόησης παρά την σκληρή κριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα την προηγούμενη περίοδο. Και ιδιαίτερα προσεκτική η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αγροτικό μπροστά στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της χώρας.

Σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή 

Η διάθεση της ΝΔ για σκληρή αντιπολίτευση, που έχει καταστεί σαφής από την απόρριψη των σεναρίων συναίνεσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη στάση της απέναντι στην προσπάθεια «κομματικοποίησης του κράτους», την οποία καταλογίζει σε ολοένα και υψηλότερους τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας «σχέδιο άλωσης Ανεξάρτητων Αρχών, «σκληρά κομματικές επιλογές» και διορισμούς «συντρόφων, συγγενών και φίλων».

Η αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πρότασης για τον Ασφαλιστικό αποτελεί δεύτερο πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για "έξι εξαιρετικά οδυνηρά χαρακτηριστικά» της κυβερνητικής πρότασης που κάνουν τη ΝΔ να την απορρίπτει. Χαρακτηριστικά που  συνοψίζονται στο ότι «οδηγεί σε σύγκρουση γενεών, ανοίγει πόλεμο στην παραγωγική Ελλάδα, στρεβλώνει τα κίνητρα για την εργασία, μετατρέπει, επί της ουσίας, το ασφαλιστικό σύστημα σε προνοιακό και ετεροχρονίζει το πρόβλημα και είναι πρόχειρο και μη κοστολογημένο».

Ακόμη περισσότερο εντείνει την αντιπολιτευτική διάθεση της ΝΔ η κυβερνητική πολιτική στο τομέα των επενδύσεων. Πολιτική που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι αποθαρρύνει τις επενδύσεις και για το λόγο αυτό συνιστά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  την πιο ανησυχητική, ίσως, παράμετρο στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Γιατί μετά το «πισωγύρισμα στην ύφεση»  επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι επενδύσεις αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη, με την οποία συνδέονται, όπως τονίζουν στη ΝΔ και οι δυνατότητες επίλυσης μίας σειράς προβλημάτων, μεταξύ των οποίων  και το Ασφαλιστικό.

«Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η λύση στο Ασφαλιστικό θα υπάρξει μόνο αν μπει μπροστά η οικονομία», τονίζει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης. Και για να μπει μπροστά η οικονομία χρειάζεται, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να προσελκύσει την επόμενη 5ετία ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 100 δις ευρώ, κάτι που ο ίδιος είχε διερωτηθεί, με αφορμή τις Σκουριές, πως μπορεί να γίνει όταν η κυβέρνηση στέλνει αντίθετα μηνύματα και  «διώχνει σήμερα τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση, η οποία γίνεται στην Ελλάδα;».

«Αλλεργία»

Η λέξη «αλλεργία» ακούστηκε από τον Γιώργος Κουμουτσάκο, περιγράφοντας την στάση της κυβέρνησης απέναντι σε Ανεξάρτητες Αρχές.  «Η αλλεργία της κυβέρνησης σε όλες τις νησίδες ανεξαρτησίας της δημόσιας διοίκησης δεν κρύβεται», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης την χρησιμοποίησε για να αποτυπώσει την κυβερνητική προσέγγιση και στον αναπτυξιακό τομέα.  «Οι άνθρωποι έχουν αλλεργία με τις επενδύσεις», υποστήριξε.

Ισορροπίες στο αγροτικό

Έντονη αντιπολιτευτική διάθεση διακρίνει κανείς και στο αγροτικό, με κατανόηση για την αγωνία και για τους λόγους που οι αγρότες εμφανίζονται τόσο αγανακτισμένοι από την «συνειδητή παραπλάνηση» που, όπως καταγγέλλει η ΝΔ, υπέστησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι σαφής η διάθεση να κρατηθούν λεπτές ισορροπίες, καθώς η κατανόηση τελειώνει εκεί που ενδεχομένως μπορεί να αρχίσουν οι μορφές κινητοποιήσεων που θα παραλύσουν την οικονομική ζωή της χώρας. Δια του εκπροσώπου της άλλωστε η ΝΔ το επανέλαβε προ ημερών: «Είναι ανάγκη να γίνονται σεβαστά από όλους κάποια όρια που αφορούν το σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την ανεμπόδιστη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας».

Αν συμβεί λοιπόν αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας πάρει όντως θέση από την πρώτη στιγμή κατά των μπλόκων, θα κληθεί να τοποθετηθεί συγκεκριμένα. Και να αποδοκιμάσει όσους προβούν σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, ακόμη και αν πρόκειται σε κάποιες περιπτώσεις για συνδικαλιστικά στελέχη από το δικό της χώρο.

Χαμηλότεροι τόνοι στο προσφυγικό

Στον αντίποδα της σκληρής αντιπολιτευτικής στάσης τίθεται πλέον το προσφυγικό- μεταναστευτικό, στο οποίο η ΝΔ τραβά επί της ουσίας μία διαχωριστική γραμμή. Ανάμεσα στην πολύ αυστηρή κριτική της για το «χαμένο πρώτο εξάμηνο» της κυβερνητικής περιπλάνησης στην «αμηχανία, τις ιδεοληψίες και την απραξία» και στη σημερινή πραγματικότητα, όπου υιοθετεί σαφώς χαμηλότερους τόνους υπό την πίεση των εθνικών διαστάσεων που λαμβάνει το πρόβλημα.

Αυτό που έγινε σαφές από την δήλωση του κ. Μητσοτάκη είναι πως η πίεση της ΝΔ προς την κυβέρνηση θα αφορά από δω και στο εξής την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι της Ε.Ε για την κατασκευή των hot spots και από κει και πέρα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ θα αναλάβει πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη της ελληνικής θέσης, αλλά και για την άσκηση πίεσης από την ΕΕ προς την Τουρκία για να υλοποιήσει τις δικές της δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.