ΝΔ: Τους ενώνει η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή

ΝΔ: Τους ενώνει η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή

Του Απόστολου Χονδρόπουλου


Διάφορα τα ζητήματα που τους χωρίζουν, η σκληρή αντιπολιτευτική στάση ενώνει όμως σε αυτή τη συγκυρία σχεδόν τους πάντες στη ΝΔ. Εκείνο που έφερε τελικά η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού είναι διέγερση των αντιπολιτευτικών αντανακλαστικών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι κλείνει κάθε πόρτα πολιτικής συνεννόησης. Ειδικά μετά και τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα αμέσως μετά το συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και την επίθεση που εξαπέλυσε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ αντεπιτίθεται μέσω του μεταβατικού Προέδρου, των διεκδικητών της ηγεσίας, αλλά και πολλών στελεχών που εν πολλοίς συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας δεν επιδιώκει συναίνεση, αλλά «συνενοχή».

Μέσα στο κλίμα αυτό θα συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα της Τρίτης η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να ενημερωθεί από τον μεταβατικό Πρόεδρο του κόμματος Γιάννη Πλακιωτάκη και να καθορίσει την στρατηγική της ΝΔ από δω και στο εξής και μέχρι να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος. Το παρών σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να δώσουν και οι διεκδικητές της ηγεσίας, κάτι που εάν συμβεί θα αποτελέσει εκ των πραγμάτων την πρώτη κοινή εμφάνιση των τεσσάρων υποψηφίων Προέδρων μπροστά σε κομματικό ακροατήριο όπου θα κληθούν να διατυπώσουν τις θέσεις τους, μεταξύ άλλων και για το ζήτημα της συνεννόησης που ανέκυψε μετά την πρωτοβουλία Τσίπρα για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Και εάν τα νέα από την αποψινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ είναι θετικά σε σχέση με την προοπτική διεξαγωγής της εξ αναβολής ψηφοφορίας στις 13 Δεκεμβρίου, μπορεί το εσωκομματικό να μην επισκιάσει τη φορά αυτή όλα τα άλλα ζητήματα. Και η συζήτηση να περιστραφεί όντως γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις και τον προϋπολογισμό που βρίσκονται στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης της ΚΟ.

Θέμα συναίνεσης στο Ασφαλιστικό δεν τίθεται από κανέναν, καθώς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρεί υποκριτική την στάση της κυβέρνησης και την στήριξη που ζητά ο Πρωθυπουργός για να μην κοπούν συντάξεις, τη στιγμή που στον προϋπολογισμό προβλέπονται περικοπές ύψους 2,2 δις, όπως είπε στην σύσκεψη ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ. Περικοπές που κατά τη ΝΔ θα ήταν αχρείαστες με βάση τα δεδομένα του Δεκεμβρίου 2014.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Βρούτσης, που συνόδευε τον κ. Πλακιωτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο και έχει χειριστεί ο ίδιος το Ασφαλιστικό ως Υπουργός Εργασίας, έκανε λόγο μάλιστα για «αδίστακτους παραμυθάδες», σημειώνοντας ότι στον προϋπολογισμό υπάρχουν μειώσεις συντάξεων για το 2015-16 σωρευτικά 2,166 δις και επέμεινε ότι «γκρέμισαν τα πάντα σε τόσο λίγο» και ότι "η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αυτή, που μετά από μία αποτυχημένη διαπραγμάτευση "άνοιξε" του Ασφαλιστικό και δεσμεύθηκε για αχρείαστες μειώσεις".

Ακόμη και σε επίπεδο μετριοπαθών απέναντι σε ζητήματα πολιτικής συνεννόησης στελεχών της ΝΔ, δεν βρίσκει εύκολα κανείς, στην παρούσα συγκυρία, άποψη που να ενθαρρύνει το ενδεχόμενο ανταπόκρισης στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία των Αλέξη Τσίπρα. Όλοι τη θεωρούν «προσχηματική» και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αναλήφθηκε με στόχο να δημιουργήσει και ζήτημα στο εσωτερικό της ΝΔ επειδή βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο αναζήτησης νέας ηγεσίας. Η όποια σοβαρή συζήτηση περί πολιτικής συνεννόησης συνδέεται μάλιστα και με αναγκαία παραδοχή λαθών εκ μέρους του Πρωθυπουργού τόσο στην πολιτική που άσκησε το 10μηνο, όσο και στην στάση που είχε τηρήσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ζητήματα συναίνεσης.

Τα δύσκολα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούν ωστόσο την στάση του απέναντι στο ενδεχόμενο να ανοίξουν εκ των πραγμάτων, λόγω αδυναμίας της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ζητήματα ευρύτερης κυβερνητικής συνεργασίας με επιχείρημα την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Δεν υπάρχει φυσικά περίπτωση η ΝΔ, με μεταβατική ηγεσία η ίδια και με την κυβέρνηση να ξορκίζει εκείνη πρώτη τέτοιου είδους σενάρια, να σπεύσει να τοποθετηθεί επ' αυτών. Αλλά η σκιά τους πέφτει βαριά πάνω στο κόμμα της αντιπολίτευσης κάθε φορά που έστω και ακροθιγώς προκύπτουν στον δημόσιο διάλογο. Εάν ανοίξει κανονικά το θέμα και μάλιστα σε δραματικές συνθήκες, αρκετοί πιστεύουν ότι ίσως αποτελέσει θρυαλλίδα και για την ίδια τη ΝΔ. Ήδη έχει καταγραφεί και δημοσίως η διαφορετική προσέγγιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος δεν κλείνει κάθε πόρτα συναίνεσης και δεν την συνδέει με το πρόσωπο του κ. Τσίπρα αλλά με τις πολιτικές. Οι τρεις υποψήφιοι, από την άλλη, εμφανίζονται κάθετα αρνητικοί, με πρώτο τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακολουθεί σε πολύ υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους.