ΝΔ: "Τα όρια ανοχής έχουν ξεπεραστεί"

ΝΔ: "Τα όρια ανοχής έχουν ξεπεραστεί"

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ρίχνει ήδη τη σκιά της πάνω και από το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, εν αναμονή των "απτών αποτελεσμάτων" που έχει εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματευθεί και να φέρει ο Πρωθυπουργός περνώντας τον κατά ΝΔ ούτως ή άλλως "χαμηλό πήχη" που ετέθη στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Την ίδια ώρα η τρέχουσα ενδοκυβερνητική κρίση διαταράσσει την συνοχή της συγκυβέρνησης επαναφέροντας στο προσκήνιο σενάρια ταχύτατων πολιτικών εξελίξεων.

Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκληραίνει ολοένα και περισσότερο τη στάση του, ενώ  πληθαίνουν και οι φωνές στο εσωτερικό του που έστω και χωρίς να ζητούν εκλογές, δεν κρύβουν ότι επιθυμούν τον τερματισμό του βίου της σημερινής κυβέρνησης. Και στην περίπτωση αυτή δύο είναι οι πιθανοί δρόμοι: Της αναζήτησης και εξεύρεσης νέων κυβερνητικών συμμάχων για τον ΣΥΡΙΖΑ από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ή των πρόωρων εκλογών. Η δεδομένη πάντως θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μεταξύ οικουμενικής και εκλογών προτιμά εκλογές, αλλά και η επαναλαμβανόμενη, κατηγορηματική διαβεβαίωσή του ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι "χωρίζει άβυσσος" τα δύο κόμματα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εμπλοκής της ίδιας της ΝΔ σε διεργασίες αναζήτησης κυβερνητικών λύσεων από την παρούσα Βουλή.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση "το όριο ανοχής έχει ξεπεραστεί" για μία κυβέρνηση που μεταξύ όλων των άλλων που της καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι και το ότι έχει κάνει  "το σαρδάμ πολιτική της", σύμφωνα με τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Με τον τρόπο αυτό σχολιάζουν στη ΝΔ σειρά από κατά καιρούς δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ή κυβερνητικών παραγόντων («Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα». «Η Λέσβος και η Μυτιλήνη», «Η Ειδομένη τιμά την Ελλάδα», «Δεν έχουμε δικαίωμα προσφυγής στον ΟΗΕ», «Νομός Ηπείρου»- «Η Μακεδονία», "οι μετανάστες λιάζονται"), οι οποίες προκάλεσαν είτε θύελλα αντιδράσεων, όπως στην περίπτωση της «Μακεδονίας» ή των «θαλάσσιων συνόρων», είτε σκωπτικά σχόλια, όπως στις περιπτώσεις της "Λέσβου και της Μυτιλήνης" ή του "νομού Ηπείρου".

"Η περίοδος των προειδοποιήσεων έχει παρέλθει"

Στο πλαίσιο αυτό πυκνώνουν οι φωνές γαλάζιων στελεχών που ζητούν ακόμη πιο σκληρή στάση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το να συζητάμε πλέον με την κυβέρνηση έχει ελάχιστη σημασία. Έχει αποδεχθεί τελείως ανίκανη να διαχειριστεί οποιοδήποτε ζήτημα εθνικής πολιτικής. Θεωρώ ότι η ΝΔ πρέπει να επανακαθορίσει τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση. Η περίοδος των παρακλήσεων, των συμβουλών, των προειδοποιήσεων έχει παρέλθει. Οδεύουμε σε μια κατάσταση όπου η χώρα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας.

«Όποιος θέλει μπαίνει και βγαίνει, οι Σκοπιανοί έχουν κλείσει τα βόρεια σύνορα μας, οι Αυστριακοί στέλνουν αστυνομικούς στα Σκόπια, οι Ιταλοί στέλνουν αστυνομικούς στην Αλβανία. Οποιαδήποτε παράμετρος εθνικής πολιτικής έχει διαλυθεί. Δεν υφίσταται κυβέρνηση στη χώρα! Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μη κυρίαρχη χώρα», υπογράμμισε ο ίδιος, μιλώντας προ ημερών στον Ant1. Και πρόσθεσε: "Στην αρχή κι εγώ ο ίδιος έλεγα πως πρέπει να βοηθήσουμε την κυβέρνηση όπως μπορούμε. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση καθολικά ανίκανη και απαράδεκτη και πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία".

 Όταν ο μετριοπαθής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεσπά κατ΄ αυτό τον τρόπο, το λιγότερο που μπορεί να περιμένει κανείς από έναν δεδηλωμένο οπαδό της πολύ σκληρής γραμμής απέναντι στην κυβέρνηση, όπως ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, είναι να σχολιάζει δηκτικά όσα συνέβησαν μέσα σε μία μόλις ημέρα: «"Ένας υφυπουργός ανακάλυψε "Νομό Ηπείρου", ένας υπουργός θεώρησε τιμή την Ειδωμένη και το βράδυ άλλος είπε "Μακεδονία" τα Σκόπια. Κυβερνησάρα".

Οι αντιπολιτευτικοί τόνοι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Γιώργο Κουμουτσάκο την Τετάρτη ήταν πιο έντονοι από κάθε άλλη φορά. Και όχι μόνο ελέω αφορμής που δόθηκε από τις δηλώσεις Μουζάλα, καθώς η σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής στάσης της ΝΔ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες. Και δηλώσεις όπως του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ή και του υπουργού Πολιτισμού περί της Ειδομένης ήρθαν σαν... σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ερώτημα είναι πλέον ποιο θα είναι το επόμενο αντιπολιτευτικό βήμα για τη ΝΔ, η οποία έστω αν εξακολουθεί να μην τις ζητά έχει αρχίσει πλέον να υπαινίσσεται ότι οι εκλογές μπορούν να δώσουν διέξοδo. Όποια και αν είναι η έκβασή της εν εξελίξει ενδοκυβερνητικής κρίσης στη ΝΔ βλέπουν σοβαρή πιθανότητα πολιτικών εξελίξεων. Μιλούν για εγκλωβισμό του Πρωθυπουργού στο δίλημμα "ή Μουζάλας ή Καμμένος" και πέραν της πολιτικής, βάζουν και την επιχειρησιακή διάσταση του προβλήματος: Πως θα μπορέσουν, εάν παραμείνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, να συνεργαστούν μεταξύ τους οι κ.κ. Καμμένος και Μουζάλας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, που παραμένει το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η χώρα;

Τα στελέχη της ΝΔ που δημοσίως ζητούν τον τερματισμό του βίου της σημερινής κυβέρνησης αυξάνονται καθημερινά,καθώς σε αυτό συνέβαλλε και η πρόσφατη ρήση του κ. Μητσοτάκη ότι όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

"Μακάρι να πέσει αύριο το πρωί"

"Μακάρι η κυβέρνηση Τσίπρα να πέσει αύριο το πρωί. Μπορεί να πέσει αύριο το πρωί και να φύγουν; Ευχής έργον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Μάκης Βορίδης στον ρ/σ "real". Αλλά και ο αναπληρωτής γραμματέας της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε ότι "ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν μπορούν να προστατεύσουν τη χώρα και τους Έλληνες. Ας παραιτηθούν".

"Μου φαίνεται ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα θέματα της "διαφάνειας" για να γράψει τη μουσική της εξόδου της. Τα έχει θαλασσώσει παντού", ήταν το σχόλιο του άλλου Αντιπροέδρου του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση "λειτουργεί χωρίς έρμα, σαν εκκρεμές". Όσο για τον εκπρόσωπο της ΝΔ τόνισε χθες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί δίκαιη κριτική στην κυβέρνηση για να την κάνει να βελτιωθεί. Και έθεσε ξεκάθαρα το δίλημμα: Αν δεν θέλει να βελτιωθεί, θα καταρρεύσει. Στην πραγματικότητα το πρώτο ελάχιστοι το πιστεύουν στη ΝΔ. Το δεύτερο, αντίθετα, το προσδοκούν ολοένα και περισσότεροι.

Διαβάστε ακόμα:

- Κυρ. Μητσοτάκης: Να υπάρξει οπωσδήποτε απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής