Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Όσο και εάν το πολυνομοσχέδιο ανέβασε στα ύψη τις αντιπολιτευτικές διαθέσεις της ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για "ημέρα ντροπής" για το κοινοβούλιο, η ψήφισή του αποτελεί γεγονός που σε συνδυασμό με το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, διαφοροποιεί κάποια δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν και στην αξιωματική αντιπολίτευση, προχωρώντας και στις αναγκαίες προσαρμογές της τακτικής τους το επόμενο χρονικό διάστημα.
Δεν σημαίνει ωστόσο ότι παραμένουν αδρανείς μπροστά στο ενδεχόμενο να επιχειρηθεί νέο επικοινωνιακό κύμα κυβερνητικής θριαμβολογίας με αφορμή το κλείσιμο της αξιολόγησης. Είναι ήδη σαφής η επιχειρηματολογία με την οποία η ΝΔ θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει μία απόπειρα "επικοινωνιακής καταιγίδας" για μία εξέλιξη που άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα με έξι ολόκληρους μήνες καθυστέρηση, με αύξηση λογαριασμού, ακριβώς λόγω αυτής της καθυστέρησης, κατά 1,5 δισ. σε σχέση ακόμη και με τα συμφωνηθέντα του περασμένου Αυγούστου και με έναν οριζόντιο δημοσιονομικό "κόφτη" που αποτελεί το "τίμημα της αναξιοπιστίας του πρωθυπουργού", όπως επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος της ΝΔ.
Στην ΝΔ σπεύδουν να τοποθετήσουν ψηλά τον πήχη για την κυβέρνηση, επισημαίνοντας και την ανάγκη διασφάλισης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσού. Δεν είναι τυχαίο ότι στη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης στη Βουλή, ο συντονιστής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι "με βάση το χρηματοδοτικό πλάνο του 3ου Μνημονίου, η χώρα θα έπρεπε να είχε πάρει περίπου 15 δις ευρώ μέχρι τον επόμενο μήνα".
Και δεν είναι μόνο πολιτικοί αλλά και οικονομικοί οι λόγοι που κάνουν τη ΝΔ να επιμένει στην αναγκαιότητα να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Για να κατευθυνθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 81% επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και να δοθεί έτσι ανάσα στην πραγματική οικονομία.
Οι επιπτώσεις της "φοροκαταιγίδας"
Όσο δύσπιστοι και αν είναι στη ΝΔ για τις δυνατότητες αυτής της κυβέρνησης να οδηγήσει, ακολουθώντας το συγκεκριμένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, σε τροχιά ανάκαμψης την οικονομία, αναγνωρίζουν ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα δώσει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση. Αλλά όχι για να επουλώσει τις πληγές της τραυματισμένης σχέσης της με την κοινωνία. Αυτό είναι κάτι που στη ΝΔ προεξοφλούν πως όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά εκτιμούν ότι από το φθινόπωρο, που θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της "φοροκαταιγίδας" σε κάθε
νοικοκυριό, το κλίμα θα βαρύνει ακόμη περισσότερο για την κυβέρνηση. "Περιμένετε σε δύο-τρεις μήνες, όταν θα έρθει ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Πολύ χειρότερα για την κυβέρνησή σας", προέβλεψε άλλωστε και ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εκείνο που ενδιαφέρει τον ίδιο και το κόμμα του είναι ότι "τα πράγματα, δυστυχώς, θα είναι τότε πολύ χειρότερα στην πραγματική οικονομία".
Και όσο και εάν οι 153 βουλευτές της πλειοψηφίας δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βάλουν σε κίνδυνο την ίδια την κυβέρνηση, στη ΝΔ πιστεύουν πως η πίεση θα γίνει αφόρητη στην κοινωνία και τα πολιτικά περιθώρια διαχείρισης της κατάστασης θα δυσκολέψουν από το φθινόπωρο για την κυβερνητική πλειοψηφία. Την οποία, στο μεταξύ, η ίδια η ΝΔ θα επιχειρεί να πιέζει, εντείνοντας την επιχειρηματολογία ότι είναι διατεθειμένη να ψηφίσει οτιδήποτε κατήγγειλε μέχρι πρότινος, προκειμένου να διατηρηθεί στη εξουσία
Ο "άλλος δρόμος" της ΝΔ
Υπό μία έννοια το...ραντεβού δίνεται πλέον και από πλευράς ΝΔ για το φθινόπωρο, που προβλέπεται "θερμό".
"Το σπριντ γίνεται δρόμος αντοχής", λένε χαρακτηριστικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενοι στην τακτική του δικού τους κόμματος. Με ορίζοντα πάντως πιθανών πολιτικών εξελίξεων όχι κατ'' ανάγκη το 2017, για το οποίο έγινε λόγος και στη Βουλή. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διευκρινίζουν πως.το πενταετές εναλλακτικό σχέδιο που παρουσίασε στη Βουλή ξεκινά από το 2017 για πρακτικούς επί της ουσίας λόγους, αφού και εντός των επόμενων μηνών να γίνουν εκλογές, η οικονομική κατάσταση για το 2016 θα έχει εν πολλοίς διαμορφωθεί και, το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης θα είναι προσανατολισμένο να εφαρμοστεί και να αποδίδει από το 2017.
Στη ΝΔ επιμένουν ότι το αίτημά τους για εκλογές είναι ακόμη πιο επίκαιρο και ότι το κόστος μίας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι μικρότερο από εκείνο της παραμονής της σημερινής κυβέρνησης. Αλλά σε κάθε περίπτωση διευκρινίζουν πως η ΝΔ μπορεί να ζητά και να θέλει, αλλά δεν είναι σε θέση να επιβάλει εκλογές. Και ως εκ τούτου σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν το.προσεχές χρονικό διάστημα για να εξειδικεύσουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον προγραμματικό λόγο του κόμματος και να επικοινωνήσουν στην ελληνική κοινωνία τον "άλλο δρόμο" που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι διαθέτει πλέον το κόμμα του. Και διαβεβαιώνει ότι είναι σε θέση να οδηγήσει τη χώρα, δια μέσω τολμηρών μεταρρυθμίσεων, σε ανάπτυξη 4%, αλλά και να ενισχύσει και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας απέναντι στους εταίρους ώστε να διεκδικήσει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% και αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής στην κατεύθυνσης μείωσης δαπανών, φόρων και εισφορών, με τελικό ζητούμενο την..προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που αποτελεί και το κορυφαίο αναπτυξιακό στοίχημα.
Επαφές στο ΕΛΚ
Μία πρώτη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι εταίροι τα ζητήματα αλλαγής πολιτικής και επαναπροσδιορισμού στόχων που έθεσε ο ίδιος, θα έχει ενδεχομένως την δυνατότητα να επιχειρήσει ο κ. Μητσοτάκης στο τέλος του μήνα, στο Λουξεμβούργο, όπου θα διεξαχθεί η εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΕΛΚ, παρουσία ηγετών και κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων από τον χώρο της κεντροδεξιάς, με τους οποίους θα έχει συνομιλίες στο περιθώριο της εκδήλωσης.
Στο εσωτερικό της χώρας πάντως η σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική θα παραμείνει ως σημαντική πτυχή του πολιτικού λόγου της ΝΔ, αλλά θα συνοδεύεται πλέον από την προβολή της δικής της θετικής πρότασης. Με απλά λόγια αυτό που παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιγράφουν λέγοντας ότι δεν αρκεί να εξηγούμε "γιατί πρέπει να φύγει η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, αλλά πρέπει και να πείσουμε ότι εμείς και θέλουμε και μπορούμε να ηγηθούμε των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και να δώσουμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών".