Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν η β'' αξιολόγηση, ζητά η ΝΔ, η οποία ασκεί πολιτική πίεση προς αυτή την κατεύθυνση προειδοποιώντας ότι κάθε καθυστέρηση δυσχεραίνει τη θέση της χώρας και οδηγεί σε νέες επιβαρύνσεις για την ελληνική κοινωνία. Στην Πειραιώς αναμένουν το σημερινό Eurogroup, έχοντας εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες ανησυχίες για την έκβασή του και για τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένουν βαθιά προβληματισμένοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ενόσω συνεχίζονται τόσο το λανθασμένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, όσο και η μεταρρυθμιστική αμφιθυμία που "καθυστερεί διαρκώς στην πράξη απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που θα βάλουν τη χώρα σε μία αναπτυξιακή τροχιά".
Το μήνυμα που στέλνουν είναι πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το ταχύτερο, αλλά και με την καλύτερη δυνατή κατάληξη διότι "με ευθύνη της κυβέρνησης η χώρα έχει έρθει και πάλι σε οριακή κατάσταση", όπως λένε χαρακτηριστικά.
"Αφήνουν τα πράγματα να σέρνονται και στο τέλος, υπό την πίεση της πραγματικότητας, παίρνουν τα σκληρότερα μέτρα, έχοντας βλάψει τη χώρα και τους πολίτες", επισημαίνουν στην Πειραιώς, επικαλούμενοι τα πεπραγμένα της τελευταίας διετίας. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι "ο πλούτος που χάθηκε από την αναίτια παράταση της ύφεσης υπολογίζεται σε 26 δις ευρώ, κάτι παραπάνω από 6.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό", ενώ τα γαλάζια στελέχη υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία πως η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση, διάρκειας 14 μηνών, "οδήγησε τελικά σε μέτρα ύψους 9 δις ευρώ, δημοσιονομικό "κόφτη" σε μισθούς και συντάξεις και στο υπερταμείο για τη δημόσια περιουσία".
"Κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και θα καθυστερήσει και άλλο την απαραίτητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης", προειδοποιεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Όσο περνά ο χρόνος όχι μόνο δεν επιλύονται προβλήματα, αλλά προστίθενται νέα", τονίζουν στελέχη του κόμματος.
Για το 2017 οι πρόσθετοι φόροι και περικοπές στις συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα θα είναι ύψους 2,6 δις ευρώ. "Δηλαδή άλλος ένας ΕΝΦΙΑ", επισημαίνει από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ενόψει και της συζήτησης του προϋπολογισμού 2017, τον οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε "φοροκεντρικής λιτότητας".
Εκτίμηση της ΝΔ είναι πως η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2017 είναι "μη ρεαλιστική". Η περαιτέρω συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και η επιβράδυνση της μείωσης της ανεργίας, με παράλληλη αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης" δεν συμβάλλουν στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Όσο για τις επενδύσεις δεν θα αυξηθούν με "πολιτικές στραγγαλισμού του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας", όπως η υπερφορολόγηση, η "εσωτερική στάση πληρωμών", αλλά και με τις καθυστερήσεις σε διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις.
Στην Πειραιώς μιλούν εξάλλου για "τέσσερις ωρολογιακές βόμβες" που συντηρούνται στα θεμέλια της οικονομίας και αφορούν στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών, στην αύξηση κόκκινων δανείων, στο βάθεμα της "μαύρης τρύπας" στα ασφαλιστικά ταμεία και στην επιδείνωση της ρευστότητας φορέων του δημοσίου (π.χ ΔΕΗ, αστικές συγκοινωνίες κ.λ.π). Επισημαίνουν τέλος το γενικότερο ζήτημα της ρευστότητας στην οικονομία, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα, μετά και το κλείσιμο της β'' αξιολόγησης, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες "που σήμερα έχουν εκτοξευθεί στα 6,5 δις και συνεχώς διογκώνονται". Με επιπτώσεις για τις οποίες προειδοποιεί σταθερά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως "η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών, η οποία σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου οδηγεί επιχειρήσεις στο κλείσιμο".