Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Πολλές φορές στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρομοιάσει την κυβέρνηση με ένα "παγόβουνο" όπου κάτω από την ορατή σε όλους κορυφή της "μνημονιακής συμμόρφωσης", που εν προκειμένω έχει και τη μορφή της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κρύβεται ένας "σκοτεινός, απειλητικός όγκος απαξίωσης των θεσμών, παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και στις Ανεξάρτητες Αρχές, προσπάθειας άλωσης του κράτους, κομματισμού, αναξιοκρατίας, αλλά και μετριότητας γιατί δεν αντέχει την αριστεία". Σε όλα αυτά προστίθενται πλέον η "υποβάθμιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου" και μία σειρά δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών με στόχο να δημιουργήσουν "κλίμα ανοχής και εθισμού στην αντισυνταγματικότητα".
Αυτό τον "σκοτεινό όγκο", του "αυταρχισμού και της αντιδημοκρατικότητας", επιχειρεί να φέρει στην επιφάνεια η ΝΔ μέσα από μία ολομέτωπη επίθεση που έχει στο επίκεντρο την "καθεστωτική νοοτροπία" που ολοένα και περισσότερα στελέχη καταλογίζουν στη σημερινή κυβέρνηση. Από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, που μιλά για "απίστευτη καθεστωτική νοοτροπία", μέχρι τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή, που διερωτήθηκε "είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια καθεστωτική αλαζονεία από κυβέρνηση που βρίσκεται μόλις 16 μήνες στην εξουσία";
Στην ουσία γίνεται ένα ακόμη βήμα στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, με στόχο να στηριχθεί το αίτημα για πρόωρες εκλογές σε μία συνολική πλέον εικόνα "αποτυχίας και επικινδυνότητας" της κυβέρνησης. Έτσι, ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης η "πρώτη φορά Αριστερά" βάλλεται από την αξιωματική αντιπολίτευση για τα πάντα. Όχι μόνο για το πισωγύρισμα στην οικονομία, την ανακολουθία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων, τα επώδυνα για την κοινωνία μέτρα του "αχρείαστου τρίτου Μνημονίου", τον "κόφτη", το υπερ-Ταμείο και την προθυμία της "να αποδεχθεί οτιδήποτε αρκεί να παραμείνει στην.εξουσία". Βάλλεται πλέον και για συμπεριφορές που αναπαράγουν τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος, που συνθέτουν μία εικόνα "παταγώδους, κατά τη ΝΔ, κατάρρευσης του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς" και που καταδεικνύουν "καλπάζουσα αντιδημοκρατικότητα και αυταρχικότητα".
"Παραιτηθείτε"
Όλα αυτά με φόντο τη σημερινή συγκέντρωση που βρέθηκε την Τρίτη στο επίκεντρο ενός νέου "πολέμου ανακοινώσεων" μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την τελευταία μάλιστα να καθιστά με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση "απολύτως υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών του κινήματος "Παραιτηθείτε", σημειώνοντας ότι "για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, αναρχικοί ανακοινώνουν συγκέντρωση για να υπερασπιστούν την Κυβέρνηση".
"Η αγωνία της κυβέρνησης μπροστά στην αποψινή συγκέντρωση πολιτών αποκάλυψε την αλαζονεία, την αυταρχικότητα και την αντιδημοκρατικότητά της", σχολίασε από την πλευρά του, το πρωί της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος
Επισήμως η ΝΔ, αλλά και όλα τα στελέχη της, δηλώνουν σεβασμό στην επιθυμία των διοργανωτών να μην εμπλακούν κόμματα στη σημερινή συγκέντρωση και για τον λόγο αυτό δεν θα υπάρξει επίσημη κομματική παρουσία της ΝΔ. Αλλά με το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται είναι προφανές ότι συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Όχι μόνο επειδή εδώ και καιρό έχει καταστήσει και η ίδια σαφές ότι το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από εκείνο της διαδικασίας εκλογών που θα οδηγήσουν στην απομάκρυνσή της, αλλά και διότι θεωρεί πως δημιουργείται μείζον ζήτημα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση το κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των πολιτών στην διαμαρτυρία.
Δεν είναι πάντως ενιαία η στάση σε σχέση με την ατομική συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση. Αν και η επιθυμία παρουσίας είναι σαφώς πλειοψηφική μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών, πολύ περισσότερο μετά τις δηλώσεις Φίλη και Γεροβασίλη και στελέχη, όπως ο Αντιπρόεδρος, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζουν πως θα είναι εκεί ως πολίτες, οι προβληματισμοί είναι σαφείς και αποτυπώνονται ξεκάθαρα σε δηλώσεις όπως της Ντόρας Μπακογιάννη: «Θα ήθελα πάρα πολύ να πάω για να φωνάξω με όλη τη δύναμη της φωνής μου "φύγετε, έχετε καταστρέψει και τα λίγα πράγματα που επιβίωσαν εν μέσω κρίσης, φορτώσατε 9,5 δισ. στον λαό βερεσέ... Αν πάω εγώ όμως, θα πουν ότι είναι η ΝΔ από πίσω".
Αλλά και ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: "Νιώθω την ανάγκη να πάω, αλλά λόγω της ιδιότητάς μου δεν θα το κάνω".
Από την πλευρά του ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη, ευχήθηκε να πετύχει η συγκέντρωση για το "βουνό των ψεμμάτων στο οποίο χτίστηκε το φαινόμενο Τσίπρα", τόνισε ότι στη ΝΔ "σεβόμαστε τα δικαιώματα των πολιτών αλλά δεν τα καπελώνουμε και δεν τα καπηλευόμαστε", αλλά αναφέρθηκε και σε τμήμα της κοινωνίας που, όπως είπε, "αντιλαμβάνεται την πολιτική εξαπάτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βλέπει με σκεπτικισμό τις διαδηλώσεις" και σημείωσε ότι "πολλοί θα υποστηρίξουν ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να κάνει πολιτική στα πεζοδρόμια". "Αυτό άλλωστε το έχουμε πληρώσει ακριβά", πρόσθεσε.