Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Οι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ άρχισαν εκ νέου τις προεκλογικές περιοδείες, οι εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν όμως στις 13 Δεκεμβρίου; Η απάντηση στο μείζον αυτό ερώτημα θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα στην αποψινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, από την οποία οι πάντες περιμένουν να προκύψει συμφωνία. Και τα ίδια τα μέλη της ΚΕΦΕ δηλώνουν αισιόδοξα ότι πράγματι θα βγει «λευκός καπνός». Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δούμε εκ νέου μαύρα σύννεφα να πυκνώνουν στον ουρανό πάνω από το κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, απειλώντας με ξέσπασμα νέας εσωκομματικής καταιγίδας.
Τα περιθώρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πλέον οριακά σε ότι αφορά στους χρόνους προκειμένου να είναι τεχνικά εφικτή η πραγματοποίηση των εκλογών στην ημερομηνία που έχει τεθεί από τους πάντες ως στόχος. Εν πολλοίς όμως και ως προϋπόθεση για να μην αναζωπυρωθεί το γενικευμένο εσωκομματικό μέτωπο που με μεγάλες προσπάθειες κατέστη δυνατόν να κοπάσει κάπως τις προηγούμενες ημέρες, μετά την αλλαγή μεταβατικής ηγεσίας, αλλά και Προεδρίας της ΚΕΦΕ και την δέσμευση των υποψηφίων ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να αποφύγουν εντάσεις και μεταξύ τους προσωπικές επιθέσεις.
Συμφωνία επί των τεχνικών χαρακτηριστικών της διαδικασίας αναμενόταν σε πρώτη φάση την περασμένη Πέμπτη, μετατέθηκε για το Σάββατο όπου και πάλι δεν ελήφθη απόφαση λόγω και επιπλέον ασφαλιστικών δικλείδων που ζητήθηκαν εκ μέρους της ΚΕΦΕ από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης κάθε πιθανού προβλήματος όχι μόνο σε κεντρικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Μέλη της Επιτροπής διαβεβαίωναν πάντως το Σάββατο ότι η υπόθεση πηγαίνει πολύ καλά και η συνεδρίαση της Δευτέρας αποκτά εκ των πραγμάτων κρίσιμο χαρακτήρα δεδομένου ότι οι πάντες αναμένουν συμφωνία σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο για το πώς και με ποια εταιρεία θα διενεργηθούν οι εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική φάση των συζητήσεων αφορά σε 3 εναλλακτικές λύσεις για on line διαδικασία μέσω τερματικών ή sms ή τηλεφώνου. Δεν γίνεται αποδεκτή από τους δύο υποψηφίους η πρόταση, ως εναλλακτική λύση, να ψηφίζουν οι πολίτες βάσει καταλόγων των εθνικών εκλογών στους δήμους όπου είναι εγγεγραμμένοι και για όσους επιθυμούν να ψηφίσουν αλλού να δοθεί προθεσμία μίας εβδομάδας για να προσέλθουν στις τοπικές, νομαρχιακές ή στην κεντρική διοίκηση της ΝΔ και να το δηλώσουν. Όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτή την τελική φάση των συζητήσεων έχουν αποδεχτεί ως ημερομηνία διεξαγωγής της 13η Δεκεμβρίου, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το οικονομικό κόστος της διαδικασίας.
Για τη ΝΔ φαντάζει πάντως μονόδρομος η διεξαγωγή εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου, καθώς τυχόν τεχνική αδυναμία διεξαγωγής σημαίνει πως η διαδικασία θα μεταφερθεί στις αρχές του 2016, καθώς μεσολαβούν οι γιορτές. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το «πνεύμα των Χριστουγέννων» θα σταθεί αρκετό για να αποτρέψει έναν γύρο έντονης εσωστρέφειας στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι κοινό μυστικό ότι η προοπτική ταχείας λήξης της εξ αναβολής προεκλογικής κούρσας είναι αυτή που τροφοδοτεί και την όποια αυτοσυγκράτηση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά όχι μόνο των υποψηφίων, αλλά και πολλών στελεχών του κόμματος που είχαν ξιφουλκήσει μετά το φιάσκο της 22ης Νοεμβρίου.
Ο πόλεμος άλλωστε γύρω από τις ευθύνες για τη μη διεξαγωγή των εκλογών καλά κρατεί στη λεωφόρο Συγγρού. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδωσε στη δημοσιότητα το ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρεία που απέτυχε να διενεργήσει την ψηφοφορία διατυπώνοντας μία σειρά από σοβαρά ερωτήματα «που προκύπτουν από τη νομική επεξεργασία και περιμένουν απαντήσεις». Η κίνηση αυτή ήρθε σε συνέχεια της δημοσιοποίησης από μέρους του και τμήματος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ του τεχνικού του εκπροσώπου, του υπεύθυνου μηχανοργάνωσης της ΝΔ και της εταιρείας.
Ανοιχτή είναι και η συζήτηση περί ενδεχόμενου δόλου. Την εκδοχή του «σαμποτάζ» ανέφερε δημοσίως πρώτη η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν την απέκλεισε ο γραμματέας της ΝΔ και μέχρι πρότινος Πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ενώ δεν φαίνεται να την απορρίπτει ούτε η πλευρά Μεϊμαράκη, που όταν έδωσε στη δημοσιότητα τις «8 αλήθειες για την εκλογή Προέδρου στη ΝΔ», σημείωνε επί λέξει ότι «ανεξαρτήτως από το αν το φιάσκο της περασμένης Κυριακής οφείλεται σε δόλο ή ανικανότητα κάποιων, αυτό που τώρα προέχει δεν είναι η απόδοση ευθυνών (αυτό μπορεί να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο), αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας με αδέκαστο τρόπο και το ταχύτερο δυνατόν. Για να μείνει η παράταξη ενωμένη και να ξεκινήσει άμεσα η ανασύνταξή της».
Αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία ένδειξη για σαμποτάζ και ότι βλέπει διοικητική ανικανότητα και όχι δόλο, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει προειδοποιήσει ότι αν επιτρέψουμε να ανοίξει μία περί σαμποτάζ συζήτηση «μπορεί να οδηγήσει σε νέο γύρο γελοιοποίησης».