Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Έλλειψη αξιοκρατίας, επιλογή ημετέρων, κομματικοποίηση του κράτους. Διαχρονικές παθογένειες, συνέβαλλαν καθοριστικά στην κρίση που βιώνει η χώρα, αλλά εξακολουθούν δυστυχώς να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους και στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση. Βρίσκονται όλες στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας της ΝΔ, όπου οι ολοένα και υψηλότεροι τόνοι σε αυτά τα ζητήματα, σε ένα συγκλίνουν: Στην αμφισβήτηση του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς».
Η επιχείρηση αποδόμησης ενός πλεονεκτήματος που συνόδευε τον ΣΥΡΙΖΑ από τα πρώτα του βήματα στην εξουσία, ως επακόλουθο της μη εμπλοκής προηγούμενα της Αριστεράς στη διακυβέρνηση της χώρας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εκδηλώνεται σε πολλά επίπεδα. Στο κύμα γαλάζιων δηλώσεων και ανακοινώσεων των τελευταίων δύο-τριών ημερών να ανατρέξει κάποιος, αρκούν για να αντιληφθεί την ένταση του πρέσινγκ που ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα πεδίο που η αλήθεια είναι ότι εθεωρείτο απολύτως προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι που ήρθαν οι καταγγελίες για μετακλητούς, για διορισμούς ημετέρων, για "σκληρά κομματικές επιλογές" στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, οι τροπολογίες για Ανεξάρτητες Αρχές. Όλα όσα έδωσαν δηλαδή τις αφορμές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αρχίσει να πιέζει εκεί που μετά την αναγκαστική και απόλυτη μνημονιακή προσαρμογή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται το τελευταίο σημείο που έκανε τη διαφορά για το κυβερνών κόμμα.
Στο επίκεντρο της ολομέτωπης επίθεσης που εξελίσσεται εκ μέρους της ΝΔ βρίσκεται πλέον το ζήτημα των Ανεξάρτητων Αρχών, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγγέλλει σχέδιο άλωσής τους και να μιλά για «συστηματική και προμελετημένη εδώ και ένα χρόνο προσπάθεια να τις πλήξει και να τις μετατρέψει σε όργανα των υπουργών και της κυβέρνησης». Σχέδιο που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΝΔ καταδεικνύεται από μία σειρά ενεργειών. Όπως ότι «απαίτησε τις παραιτήσεις μελών Ανεξάρτητων Αρχών», ότι «στο νόμο Κατρούγκαλου 4339/2015 επιχείρησε να επιβάλει όριο ηλικίας στα εν ενεργεία μέλη όλων των Ανεξάρτητων Αρχών», ότι «στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες 4339/2015 κατέστησε την ΕΕΤΤ δεκανίκι του υπουργού Υποδομών» και ότι «στον ίδιο νόμο απογύμνωσε το ΕΣΡ από ουσιαστικές αρμοδιότητες εκχωρώντας τις στον υπουργό Επικρατείας». Το ΕΣΡ, οι τηλεοπτικές άδειες, η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού οδήγησαν στο κόκκινο την πολιτική αντιπαράθεση, με τη ΝΔ να καταγγέλλει εξ αφορμής αυτών ότι βρισκόμαστε σε «νέα κορύφωση», όπως λέει χαρακτηριστικά, της προσπάθειας «κομματικοποίησης του κράτους».
"Ζούμε έφοδο κατάληψης του κράτους. Παντού σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι της εξουσίας", είχε καταγγείλει προ ημερών ο Γιώργος Κουμουτσάκος, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, και ότι μέσα σε δύο μήνες διπλασίασαν και τους μετακλητούς στα υπουργεία και αποκεφάλισαν διοικήσεις νοσοκομείων. "Στα νοσοκομεία επιχειρήσατε να κάνετε μία κομματική εκκαθάριση", κατήγγειλε μάλιστα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην πρόσφατη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.
Κατεξοχήν πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί και η Παιδεία, με τον συντονιστή Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ Θόδωρο Φορτσάκη να υποστηρίζει την Παρασκευή ότι «η επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους της ΝΔ, καθώς «οι καταγγελίες της για «στημένη διαδικασία», που διαμόρφωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με δύο στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, αποδείχθηκαν απόλυτα βάσιμες».
Στρατηγική της ΝΔ είναι να καταδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανέβηκε στην εξουσία πρεσβεύοντας όχι μόνο το νέο αλλά και το διαφορετικό σε σχέση με αρνητικές μεταπολιτευτικές πρακτικές που έχουν χρεωθεί εξ ολοκλήρου στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, δεν διαφέρει σε τίποτα ως προς αυτές. Και ως εκ τούτου το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» έχει ήδη εξανεμιστεί από τις ίδιες τις πρακτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε ενδεχομένως να το πει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ, που απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό σε μία στιγμή αυτοκριτικής για παλιότερες κυβερνητικές πρακτικές της ΝΔ, αλλά και κριτικής στις τρέχουσες κυβερνητικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε:
"Εγώ δεν παραγνώρισα ποτέ, κύριε Τσίπρα ότι και εμείς κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια. Δεν το έκρυψα και τολμώ να πω ότι ήμουν από αυτούς που, δημόσια, σε ανύποπτο χρόνο και πριν γίνω υπουργός, είχα ασκήσει κριτική και στη λογική των ποσοστώσεων. Όταν όμως εσείς έρχεστε και κάνετε ακριβώς τα ίδια και χειρότερα να μην επικαλείστε διαφοροποίηση και ηθικό πλεονέκτημα".