Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Φημολογίες περί απόσυρσης υποψηφίων, καταγγελίες για «προβοκάτσιες», για δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούν «σκοπιμότητες», υπαινιγμοί για «κέντρα που θέλουν να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα της ΝΔ» κ.ο.κ. Είναι και αυτή μία πτυχή της προεκλογικής πραγματικότητας στη ΝΔ, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Καθώς η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος οδεύει προς την τελική ευθεία τα «μαχαίρια» έχουν αποτραβηχτεί από το προσκήνιο και από τα χέρια των ίδιων των υποψηφίων που σε γενικές γραμμές κρατούν χαμηλούς τόνους, έστω και σε ένα περιβάλλον ψυχρότητας μεταξύ τους. Αν κρίνει όμως κανείς από τέτοιου είδους καταγγελίες, "μαχαίρια" ακονίζονται στο παρασκήνιο. Και το ερώτημα είναι από ποιους; Ποιοί διασπείρουν φήμες, από ποιους εκπορεύονται «προβοκάτσιες» κοκ;
Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν έχει δοθεί. Ή μάλλον ο Άδωνις Γεωργιάδης που εξ αφορμής της φημολογίας περί απόσυρσης της υποψηφιότητάς του, μιλούσε προχθές για «προβοκάτσια», ερωτηθείς την Πέμπτη από το Mega ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή, δήλωσε ότι «μπορεί να είναι και ο… κ. Τσίπρας»! Κανονική... ντρίπλα δηλαδή! Διότι πολλά μπορεί να καταλογίσει κανείς στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση για την πολιτική τους, αλλά και ότι ασχολούνται με διαρροές περί αποχώρησης υποψηφίων από την εκλογική διαδικασία της ΝΔ;
Ίσως τελικά να είναι οι άγριες αντιπολιτευτικές διαθέσεις των διεκδικητών της γαλάζιας ηγεσίας που τους κάνει να βρίσκουν παντού αφορμές για να στραφούν κατά της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες άλλωστε τους θέλουν αποφασισμένους να εντείνουν την αντιπολιτευτική ρητορική και να επικεντρωθούν κατά την τελευταία φάση της προεκλογικής κούρσας στην άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό. Στους υψηλότερους δυνατούς τόνους. Με βασικό ζητούμενο, ενόψει εκλογών, να πείσει καθένας εξ αυτών τους πολίτες ότι είναι ο καταλληλότερος να αμφισβητήσει την πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, να αντιμετωπίσει την «ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς» και να κερδίσει εντέλει τον Αλέξη Τσίπρα στις επόμενες εκλογές που κατά την εκτίμηση ολοένα και περισσότερων στη ΝΔ, μπορεί και να μην αργήσουν.
Στις κάλπες της 20ης Δεκεμβρίου είναι ξεκάθαρο ότι θα φτάσουν και οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ. Έχουν διανύσει άλλωστε όλοι πολύ μακρύ δρόμο για να τον εγκαταλείψουν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Για να διαλύσουν μάλιστα και τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες έσπευσαν να καταρτίσουν και να γνωστοποιήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα περιοδειών και συνεντεύξεων στα μέσα ενημέρωσης το σαββατοκύριακο, αλλά και την επόμενη εβδομάδα που είναι και η τελευταία προεκλογική. Ακόμη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που στην πρώτη φάση της εσωκομματικής κούρσας είχε αποφύγει τις συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης, έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων και θα ρίξει το βάρος του στην κατεύθυνση αυτή. Διότι, όπως λένε συνεργάτες του μετά την διάψευση της προχθεσινής φημολογίας περί αποχώρησης, «εμείς παίζουμε σε ανοιχτό γήπεδο, δεν ασχολούμαστε με παρασκήνιο».
Μία άλλη διαπίστωση είναι πως ουδείς εκ των τεσσάρων υποψηφίων οδεύει προς τις κάλπες με τον αέρα του επικρατέστερου είτε για την πρώτη θέση, είτε για είσοδο στον δεύτερο γύρο. Όλοι δηλώνουν αισιόδοξοι, όλοι επικαλούνται μία δυναμική που διακρίνουν, όπως λένε, στην κοινωνία υπέρ της υποψηφιότητάς τους, αλλά για μία σειρά λόγων που είναι και αντικειμενικοί δεν μπορεί η όποια δυναμική του καθενός να αποτυπωθεί σε «φωτογραφίες της στιγμής», όπως συνηθίζουμε να λέμε για τις δημοσκοπήσεις. Τουναντίον με αφορμή αμφισβητούμενες τελευταίες μετρήσεις ο Άδωνις Γεωργιάδης έφθασε να καλέσει τους άλλους τρεις συνυποψήφιους «από κοινού να ψάξουμε να βρούμε ποια είναι αυτά τα κέντρα που θέλουν να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας και για ποιο λόγο».
Στην πραγματικότητα ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει ούτε καν το πόσο και προς ποια κατεύθυνση θα επηρεάσει την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος το φιάσκο της 22ης Νοεμβρίου. Ποιες συνέπειες θα έχει πρωτίστως στη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.
Οι πιο απαισιόδοξοι φοβούνται ότι μπορεί να αποτρέψει ακόμη και ένα μέρος των πολιτών που είχαν σκοπό να προσέλθουν στις κάλπες, αλλά απογοητεύτηκαν απ΄ όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα και από την εικόνα που παρουσίασε στη συνέχεια η ΝΔ. Είναι η ο φόβος μην επικρατήσει στη συνείδηση εν δυνάμει ψηφοφόρων της ΝΔ το απαξιωτικό «αυτοί δεν μπόρεσαν να κάνουν εκλογές, θέλουν να κυβερνήσουν και τη χώρα;», που ακούστηκε αμέσως μετά το φιάσκο και ενισχύθηκε τις πρώτες τουλάχιστον ημέρες από τον πόλεμο ευθυνών που ξέσπασε στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
Οι πιο αισιόδοξοι, που προβλέπουν συμμετοχή άνω των 300.000, ελπίζουν ότι αυτή η περιπέτεια θα ενεργοποιήσει τελικά συμμετοχικά αντανακλαστικά στη βάση της παράταξης, η οποία θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα να προσφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση στη νέα ηγεσία της ΝΔ ενόψει των μεγάλων ζητημάτων που έχει να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα, με βασικότερο όλων την επούλωση των πληγών που όντως άνοιξαν και από το φιάσκο και τη διασφάλιση σε τελική ανάλυση της συνοχής της ΝΔ για να παραμείνει, εκτός των άλλων και ισχυρός πόλος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αισιόδοξη πρόβλεψη στηρίζεται όμως και σε πολιτικά δεδομένα. Όσοι την υιοθετούν πιστεύουν ότι το ενδιαφέρον ευρύτερων τμημάτων της κοινωνίας για τα τεκταινόμενα της ΝΔ μπορεί να πυροδοτηθεί και από την απογοήτευση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Και αρκετοί πολίτες να θελήσουν τελικά να γίνουν συμμέτοχοι στην εκλογική διαδικασία για να επιλέξουν όχι μόνο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά κατά πάσα πιθανότητα και επόμενο Πρωθυπουργό. Αυτό άλλωστε είναι το μήνυμα που ήδη προσπαθούν να επικοινωνήσουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι και αναμένεται να το κάνουν με ακόμη εντονότερο τρόπο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση στηρίζεται και στην εκτίμηση αρκετών παραγόντων της ΝΔ ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε ανεπίστρεπτη πορεία ραγδαίας φθοράς και σύντομα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στις οποίες θα κληθεί η ΝΔ, ως ισχυρότερη πολιτική δύναμη, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει προβλέψει πολιτικές εξελίξεις σύντομα και ο Απόστολος Τζιτζικώστας εκτίμησε πως «οι εκλογές δεν θα αργήσουν» και γι΄ αυτό σημείωσε ότι κριτήριο για τους ψηφοφόρους της ΝΔ πρέπει να είναι και το «ποιος μπορεί να οδηγήσει ξανά την παράταξη σε νίκες».
Η αίσθηση των περισσότερων στη ΝΔ είναι πάντως ότι η εσωκομματική αναμέτρηση θα πάει σε δεύτερο γύρο, όσο και αν οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Απόστολος Τζιτζικώστας δεν αποκλείουν κλογή από την πρώτη Κυριακή, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να εκτιμά μάλιστα την Παρασκευή το πρωί ότι είναι πολύ πιθανό κάτι τέτοιο. Δεδομένης ωστόσο της παρουσίας μέχρι τέλους τεσσάρων διεκδικητών, ουδείς εκ των οποίων εμφανίζει στοιχεία αδύναμης υποψηφιότητας, φαντάζει πολύ δύσκολη η επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας από τον α΄ γύρο και έτσι σε πολλούς ακούγονται μάλλον ως ρεαλιστικότερες εκτιμήσεις, σαν αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί δεύτερου γύρου, ο οποίος θα διεξαχθεί ακόμη και αν ο πρώτος υποψήφιος λάβει την μεθεπόμενη Κυριακή ποσοστό κοντά στο 50%.
Η ισχυρή πιθανότητα δεύτερου γύρου στις 10 Ιανουαρίου προκύπτει ως αίσθηση από την στάθμιση πολιτικών παραμέτρων αυτής της κούρσας και όχι φυσικά από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που ούτως ή άλλως αμφισβητούνται από τους πάντες και έγιναν αφορμή για την εσωκομματική αναταραχή των τελευταίων ημερών. Αν στην αντικειμενική δυσκολία που δημιουργεί η έλλειψη συγκεκριμένου εκλογικού σώματος προσθέσει κανείς και την αμφισβήτηση συγκεκριμένων εταιρειών που διενέργησαν δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αδιαμφισβήτητη αποτύπωση τάσεων των ψηφοφόρων της ΝΔ ούτε υπάρχει, ούτε είναι δυνατόν να υπάρξει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου.