ΝΔ: Οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας

ΝΔ: Οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε ή "σχεδόν ολοκληρώθηκε", ενώ στη ΝΔ επιμένουν πως δεν είναι πλήρης και οριστική καθώς υπάρχουν και εκκρεμότητες που αφορούν σε κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις. Όπως λένε πάντως, η πραγματική οικονομία σε μικρό βαθμό θα επωφεληθεί άμεσα από αυτή την εξέλιξη, αφού μόλις 7,5 δις από τα προβλεπόμενα 15 δις θα δοθούν στη χώρα τον Ιούνιο. Με συνέπεια, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία προσβλέπει η ιδιωτική οικονομία για να πάρει ανάσες ρευστότητας, να ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς και να ολοκληρωθεί σταδιακά, στην καλύτερη περίπτωση εντός του 2017, εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και υπενθυμίζουν πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν φθάσει ήδη τα 5,6 δις τον Μάρτιο 2016, αύξηση 81% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2014, που ήταν 3,1 δις.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την "μη εξασφάλιση λύσης για τη βιωσιμότητα του χρέους", κάνουν τη ΝΔ να πιστεύει ότι ακόμη και μετά το κρίσιμο Eurogroup, κάθε άλλο παρά δημιουργούνται προϋποθέσεις δρομολόγησης μίας πορείας εξόδου της χώρας από την κρίση. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, με εφτά μήνες καθυστέρηση, κρίνεται βέβαια ως θετική εξέλιξη, με την έννοια ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Όμως το.τίμημα παραμένει πολύ βαρύ και άμεσο για την οικονομία και.την κοινωνία και στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να μην διαφαίνεται καμία προοπτική για καλύτερες ημέρες με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή την πολιτική.

Η πρόταση της ΝΔ

Απέναντι λοιπόν σε αυτή τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα και στις δυσοίωνες προοπτικές που διαβλέπει για τη χώρα εάν δεν υπάρξει το ταχύτερο αλλαγή πολιτικής, η ΝΔ αντιπαραθέτει τους δικούς της στόχους, διακηρύσσοντας πως είναι ρεαλιστικό να επιτευχθούν εάν αλλάξει το μείγμα στην κατεύθυνση μείωσης των δαπανών και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων: Ρυθμός ανάπτυξης 4% για τα επόμενα πέντε χρόνια, που θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ σε 213 δισ. ευρώ το 2021, με όφελος 1900 ευρώ ανά έτος για κάθε νοικοκυριό, αλλά και 120.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο.

«Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και οτιδήποτε λιγότερο υπονομεύει τις δυνατότητες της Ελλάδος και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία», τονίζει από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και επειδή στην αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουν πλέον τις συγκρίσεις, αντιπαραβάλουν σε αυτούς τους στόχους την πραγματικότητα των 16 μηνών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μείωση ΑΕΠ από τις αρχές του 2015 που φθάνει τα 21 δισ. ευρώ, καθώς αντί 196 δις που ήταν η πρόβλεψη της ΕΕ για το 2016, το ΑΕΠ ανέρχεται σε 175 δισ. ευρώ. Μείωση που είναι το αποτέλεσμα της επιστροφής της οικονομίας στην ύφεση και μεταφράζεται, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, σε απώλεια 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό.

Άλλοι στόχοι πενταετίας που τίθενται από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η αύξηση των επενδύσεων από το σημερινό 11% του ΑΕΠ, σε 20% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, καθώς και η αύξηση των εξαγωγών κατ' ελάχιστον κατά 10% ετησίως. Το πρώτο εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί με γενναίες μεταρρυθμίσεις, με αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που μπορεί, όπως λένε στη ΝΔ, να γίνει πράξη σύντομα από μία αξιόπιστη κυβέρνηση, αλλά και με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που εξακολουθεί να διαθέτει η χώρα. Το δεύτερο μέσω της απόλυτης προτεραιότητας όλων των παρεμβάσεων και εργαλείων που διαθέτει το κράτος (αναπτυξιακοί νόμοι, κοινοτικά προγράμματα) στη στήριξη των εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας.

Νέα συμφωνία με πιστωτές

Στη ΝΔ περιγράφουν με.σαφήνεια πλέον μία διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές σε περίπτωση που το κόμμα τους αναλάβει την εξουσία. Προς ώρας δεν.χρησιμοποιούν αυτό τον όρο, που είναι συνδεδεμένος με την αντιπολιτευτική περίοδο της ΝΔ προ του 2012, αλλά και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος υπεραμύνθηκε σαφώς χθες της αναγκαιότητας να υπάρξει μία "νέα συμφωνία με τους πιστωτές". Νέα συμφωνία που εκτιμούν πως είναι ρεαλιστικό να υπάρξει, γιατί θα στηρίζεται στην αναπτυξιακή προοπτική που θα δημιουργεί το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά και στην αξιοπιστία του μεταρρυθμιστικού προφίλ του κόμματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η παρουσία του προέδρου της ΝΔ την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΕΛΚ, θα δώσει τη δυνατότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση να παρουσιάσει την στρατηγική της και στους εταίρους, στους οποίους, ως γνωστόν, έχει ασκήσει κριτική τον τελευταίο καιρό επειδή αποδέχθηκαν το μείγμα οικονομικής πολιτικής που επέλεξε η κυβέρνηση, παρότι έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό από την εποχή του 1ου Μνημονίου, όπως λένε χαρακτηριστικά στη ΝΔ, υπενθυμίζοντας πως η αιτία που δεν λειτούργησε επιτυχώς και το πρώτο πρόγραμμα ήταν ο υφεσιακός χαρακτήρας του μείγματος.

Πέραν της Angela Merkel, με την οποία έχει προγραμματιστεί και διμερής συνάντηση, στην εκδήλωση του ΕΛΚ θα είναι παρόντες οι Jean Claude Junker, Donald Tusk και πολλοί κεντροδεξιοί ηγέτες.