ΝΔ: Οι διεθνείς επαφές Μητσοτάκη με επίκεντρο τις επενδύσεις

ΝΔ: Οι διεθνείς επαφές Μητσοτάκη με επίκεντρο τις επενδύσεις

Του Απόστολου Χονδρόπουλου


«Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης", έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από ημερίδα για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις που είχε οργανώσει προ ημερών στην Αθήνα η ΝΔ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μία από τις πρωτοβουλίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κατεύθυνση μιας αναγκαιότητας που θεωρεί μείζονα για το μέλλον της χώρας. Όπως και η κυβέρνηση άλλωστε, με τη διαφορά πως η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η ίδια διαθέτει αντίληψη και σχέδιο που θα τις προσελκύσουν και όχι ιδεοληψίες που τις αποθαρρύνουν.

Η ίδια η δυνατότητα επίτευξης του φιλόδοξου στόχου για ανάπτυξη 4% τα επόμενα 5 χρόνια, που βρίσκεται στο επίκεντρο του "άλλου δρόμου" για τον οποίο μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περνά μέσα από τις.επενδύσεις. Τον έναν από τους πυλώνες της αναπτυξιακής πολιτικής που προτείνει και η οποία περιλαμβάνει επίσης τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης των κρατικών δαπανών και σταδιακής μείωσης της φορολογίας.

"Είναι επείγουσα η ανάγκη διαμόρφωσης θετικού περιβάλλοντος για επενδύσεις", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και στον Γάλλο πρωθυπουργό. Manuel Valls, εξηγώντας του, στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι επενδύσεις για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι επενδύσεις ήταν στο επίκεντρο και της συζήτησης που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, αλλά και των επαφών του στο Παρίσι με τον υπουργό Οικονομίας, Emm. Macron, με τον N. Sarkozy, καθώς και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Αn. Gurria.

Αντίστοιχο μήνυμα είχε στείλει και κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, απευθυνόμενος στους παράγοντες της ομογένειας, αλλά και σε ξένους επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Δήλωνε μάλιστα τότε, σε συνέντευξή του στο CNN, πως " η στρατηγική που χρειάζεται η Ελλάδα για να πάει η χώρα μπροστά είναι οι ξένες επενδύσεις, όχι η λιτότητα".

Οι διεθνείς επαφές με επίκεντρο τις επενδύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της ΝΔ, που μέσα στον Ιούνιο θα βρεθεί δύο φορές στις Βρυξέλλες και στις αρχές Ιουλίου το Ισραήλ, θα επισκεφθεί και το Λονδίνο, προσκεκλημένος διεθνών επενδυτών.

Επενδύσεις ύψους 100 δισ.

Στη ΝΔ πιστεύουν πως η Ελλάδα "για να ορθοποδήσει χρειάζεται 100 δις νέες επενδύσεις τα επόμενα 5 χρόνια". Και διακηρύττουν ότι "μπορεί να τις πετύχει με νέο πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με απλούστευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, με περισσότερες αποκρατικοποιήσεις".

Στους βασικούς στόχους του σχεδίου που προβάλει το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος της ΝΔ, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- και μεταξύ άλλων το παρουσίασε και στην καγκελάριο Merkel κατά την πρόσφατη συνάντησή τους- περιλαμβάνεται και η αύξηση των επενδύσεων μέσα σε μία πενταετία, από το σημερινό 11% του ΑΕΠ , στο 20% που είναι που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

"Ο στόχος αυτός είναι εφικτός", δηλώνει ο Πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως "η ελληνική οικονομία διαθέτει σήμερα πολλούς κλάδους με πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και υπάρχουν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα σημαντικά ανενεργά κεφάλαια που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες".

Όπως έχει πει το κόμμα του θα στηρίξει κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από το σχέδιο Junker, όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση υγιών, γρήγορα αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων. Δηλώνει επίσης διατεθειμένος να αξιοποιήσει στο πρόγραμμα της ΝΔ και τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ σε συγκεκριμένους μεταρρυθμιστικούς τομείς που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία προϋποθέσεων για προσέλκυση επενδύσεων.

Τονίζει όμως στο σημείο αυτό, βάζοντας πλέον και την πολιτική διάσταση του ζητήματος, ότι "μόνο μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να απελευθερώσει τις δυνάμεις του υγιούς “επιχειρείν”". Διότι, όπως λέει,, "απαραίτητη προϋπόθεση για να αποδώσουν όλες οι προσπάθειες είναι η δημιουργία κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις". Το αντίθετο από αυτό που η ίδια καταλογίζει στη κυβέρνηση, ότι δηλαδή διακατέχεται από πνεύμα "αντίθεσης στο “επιχειρείν” και στην υγιή επιχειρηματικότητα". "Έχει αλλεργία στις επενδύσεις", λένε συχνά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το αναλυτικό προγραμματικό πλαίσιο της ΝΔ θα παρουσιαστεί, ως γνωστόν, τον Σεπτέμβριο. Στις πρώτες πάντως προτάσεις της περιλαμβάνεται η παροχή φορολογικών κινήτρων "για εμβληματικές παραγωγικές επενδύσεις", εκείνες που δημιουργούν δηλαδή πολλές νέες θέσεις εργασίας. "Για παράδειγμα ελάφρυνση φόρου ανάλογα με τις δαπάνες προσωπικού και κεφαλαιουχικού εξοπλισμού , στα πρότυπα επιτυχημένων μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί σε Ισραήλ, Πολωνία, Τουρκία και Ρωσία".

Τονίζεται επίσης η πολύ θετική επίδραση που μπορεί να έχει η εφαρμογή του Νόμου Πλαισίου για την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, που είχε ετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και "μειώνει κατά 60% τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για το άνοιγμα μιας επιχείρησης".

Εκείνο όμως που πάνω απ'' όλα πιστεύουν στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι μία "πολιτική αλλαγή" στη χώρα θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία και θα αυξήσει τον βαθμό εμπιστοσύνης στην μεταρρυθμιστική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτή θα είναι βάση πάνω στην οποία θεωρούν ότι θα μπορέσει να στηριχθεί μία επιτυχής προσπάθεια προσέλκυσης σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.